Fico: Ak bude možnosť, zostanem premiérom

Ak by sa Robertovi Ficovi naskytla šanca pokračovať v premiérskej funkcii, zrejme by ju neodmietol.

18.01.2015 16:34 , aktualizované: 18:58
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (155)

„Byť premiérom nie je jednoduché, pretože aj polarizujete spoločnosť, aj ste terčom, aj ste za všetko zodpovedný, ale je to veľmi zaujímavá práca a pokiaľ by bola možnosť pokračovať, tak neverím, že sa tak ľahko dá povedať nie,“ priznal Fico pre portál teraz.sk.

Zdôraznil však, že nemieni predbiehať udalosti. „Najskôr treba vyhrať voľby, s takým výsledkom, aby sme mali možnosť zostaviť vládu,“ uviedol. K budúcim voľbám sa preto stavia s veľkým rešpektom, s nasadením a dynamikou by chcel viesť volebnú kandidátku Smeru. „Samotné výsledky ukážu, aké bude moje ďalšie pôsobenie na slovenskej politickej scéne,“ vyhlásil.

Premiér vyjadril záujem posunúť vládnu moc ďalej, najpravdepodob­nejšie vytvorením koaličnej vlády. Nevylúčil však ani odchod do opozície. Ako pripomenul, taký príklad tu už bol, keď Smer vo voľbách v roku 2010 suverénne zvíťazil a napriek tomu ostatné novozvolené parlamentné strany dali prednosť „zlepencu“. „Tak to aj dopadlo, po dvoch rokoch neostal z danej koalície kameň na kameni,“ dodal.

Fico v rozhovore vymenoval aj svoje zásluhy, keď bol ako predseda vlády napríklad pri vstupe Slovenska do Schengenu či pri zavedení eura, ale jeho vláda takisto musela čeliť vážnym dôsledkom svetovej hospodárskej krízy. Pripustil, že sa občas cíti „zošrotovaný“ udalosťami, keďže nie je podľa neho ľahké odvolávať ministrov či verejne reagovať na množstvo tragédií. Zároveň však poznamenal, že ako predseda vlády už nadobudol rozsiahle skúsenosti, jeho vzťahy s premiérmi iných krajín sú na mimoriadnej úrovni a Slovensko má dobré renomé v zahraničí. „Ak k tomu pridám, že som stále vo veku, ktorý mi dáva dostatok síl na takúto prácu, tak kombinácia praxe a veku mi zatiaľ hovorí, že ak by bola šanca opäť viesť krajinu, tak by som ju ešte mohol využiť,“ zhrnul premiér Fico.

155 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico