Bojnickej nemocnici hrozí pokuta za nákup prístrojov

Nemocnica s poliklinikou v Bojniciach viacnásobne porušila zákon o verejnom obstarávaní, za čo jej hrozí pokuta. Konštatoval to Úrad pre verejné obstarávanie po skončení kontroly. Výšku pokuty úrad zatiaľ nestanovil.

21.01.2015 13:00
nemocnica, Bojnice, poliklinika, verejné... Foto: ,
Nové vybavenie rádiodiagnostického pracoviska v bojnickej nemocnici ešte nie je zaplatené, a už za jeho obstarávanie hrozí pokuta.
debata (1)

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) zistil porušenie v súťaži na obnovu prístrojového vybavenia rádiodiagnostického oddelenia a digitalizáciu nemocnice. Podľa Jána Mažgúta, hovorcu ÚVO, prehreškov bolo deväť. Medzi najzávažnejšie patrí, že nemocnica vyhodnotila ponuku jedného z uchádzačov ako úspešnú, hoci nespĺňal všetky stanovené požiadavky na predmet zákazky. V ponuke nie je napríklad nacenený pozáručný servis, tento údaj chýbal. Podľa ÚVO zmluva nemala byť vôbec podpísaná.

„Tieto kontrolné zistenia vykazujú skutkovú podstatu správneho deliktu a celý prípad bude postúpený na správne konanie vo veci uloženia pokuty. Úrad je povinný správne konanie ukončiť do 30 dní od jeho začatia. Výšku pokuty nie je možné v súčasnosti definovať, to bude výsledkom samotného správneho konania,“ povedal Ján Mažgút s tým, že kontrola sa uskutočnila na základe podnetu.

Zriaďovateľom bojnickej nemocnice je Trenčiansky samosprávny kraj. Ten je informovaný o tom, že nemocnici bola doručená zápisnica o výsledkoch kontroly, ale problém chce riešiť až po skončení správneho konania.

Riaditeľ NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach Ivan Gašparovič povedal, že Úradu pre verejné obstarávanie nemocnica zaslala svoje námietky k výsledkom kontroly, to však postoj úradu nezmenilo.

„Naše námietky akceptované neboli so záverom, že protokol bude postúpený na správne konanie, o výsledku ktorého budeme informovaní. Po definitívnom stanovisku ÚVO budeme problém riešiť v spolupráci so samosprávnym krajom,“ dodal Ivan Gašparovič.

Nové digitalizované röntgenové pracovisko otvorili v bojnickej nemocnici začiatkom júla minulého roka. Modernizácia, ktorú v NsP pripravovali niekoľko rokov, stála približne 1,2 milióna eur. Zatiaľ však nie je jasné, kto ju zaplatí. Financovanie nebolo doriešené ani v čase, keď sa podpisovala zmluva na digitalizáciu rádiodiagnostického strediska. Podľa Jaroslava Bašku, predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja, zmluva bola finančne nekrytá, pretože kraj bol v čase podpisu zmluvy v rozpočtovom provizóriu.

Ján Belanský, predchádzajúci riaditeľ bojnickej nemocnice, pripomenul, že peniaze na modernizáciu boli plánované v rozpočtoch kraja v rokoch 2010, 2011 a 2012. Súhlas na verejné obstarávanie dostala nemocnica v septembri 2012.

„V roku 2012 bolo schválených v rozpočte kraja na tento účel 960-tisíc eur. Príprava na modernizáciu bola hotová v polovici roka 2013, kedy sme mali v návrhu župného rozpočtu sumu tiež asi 960-tisíc eur. So súhlasom vtedajšieho predsedu samosprávneho kraja sme vyhlásili výberové konanie. Ale bohužiaľ v roku 2013 nedošlo k schváleniu rozpočtu, a tak sme sa ocitli v situácii, keď sme síce mali vyhlásenú verejnú súťaž, ale rozpočet nášho zriaďovateľa nebol schválený,“ priblížil históriu súťaže Ján Belanský.

Modernejšie prístrojové vybavenie nemocnica potrebovala, pretože staré röntgenové pracovisko bolo už dávno za zenitom, priemerný vek prístrojov bol okolo 20 rokov, najstaršie zariadenia mali až 27 rokov. Nové digitalizované röntgenové pracovisko prináša pacientom menej ožarovania, menej čakania a väčší komfort. Nemocnica je dominantným zdravotníckym zariadením na hornej Nitre pre spádové územie približne s 200 000 oby­vateľmi. Ročne hospitalizuje vyše 20 000 pacientov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #pokuta #Bojnice #verejné obstarávanie #Úrad pre verejné obstarávanie