Smer bude čistiť vo vlastných radoch

Vo vládnom Smere budú v najbližších dňoch padať hlavy, stranícke upratovanie sa má týkať okresných šéfov.

23.01.2015 12:00
debata (47)

Niektorí z nich sú aj poslancami NR SR. Vedenia krajov ešte minulý týždeň predložili centrále v Bratislave vyhodnotenie komunálnych volieb aj s riešeniami vrátane personálnych. Podľa zistení denníka Pravda by mohlo dôjsť k výmene približne desiatich okresných predsedov.

„Vnútorné procesy v strane nateraz nebudeme komentovať,“ reagovala stručne hovorkyňa strany Ľubica Končalová v odpovedi na otázku, v koľkých okresoch a z akých dôvodov sa budú meniť okresní šéfovia.

Podľa informácií Pravdy zmeny by sa mohli dotknúť aj niekoľkých poslancov parlamentu, ktorí sú zároveň okresní lídri. Ako dôvod odchodu sa spomínajú zdravotné dôvody, ďalší sú si vedomí slabších výsledkov komunálnych volieb vo svojom regióne. Klub Smeru v parlamente tvorí 83 poslancov a väčšina z nich je súčasne aj na čele okresných organizácií strany.

Krajská šéfka Smeru v Banskej Bystrici Jana Laššáková sa nechcela dopredu vyjadrovať, kým sa vecou nebude zaoberať predsedníctvo. „Do 15. januára krajské organizácie dali vyhodnotenie komunálnych volieb na centrálu. Vo vyhodnotení malo byť pomenovanie niektorých prípadov a príčin neúspechu a návrh opatrení. Tieto materiály boli od nás v stanovenom termíne odoslané,“ povedala stroho Laššáková.

Krajský predseda Smeru v Trenčíne Jaroslav Baška aktuálne nenavrhuje nových ľudí v okresoch. „Dlhodobejšie možno o nejakých zmenách budem uvažovať, ale teraz nie,“ poznamenal. Vyhodnotenie volieb aj s možnými zmenami prerokuje pravdepodobne najskôr vedenie strany s krajskými šéfmi. Podľa stanov návrh na odvolanie okresného predsedu podáva krajský predseda predsedovi strany a rozhoduje o tom predsedníctvo. Kedy sa predsedníctvo zíde, ešte známe nie je.

Veľkou neznámou je, či sa úzke vedenie strany odhodlá postaviť nových ľudí aj na čelo niektorého z krajov. Najviac sa v zákulisí skloňuje meno krajskej šéfky v Trnave Renáty Zmajkovičovej. V komunálnych voľbách Smer v Trnave neuspel s kandidátom na primátora Bystríkom Stankom. Viac ako komunálne voľby však Zmajkovičovej neprospela kauza CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu. Po jej prevalení sa Zmajkovičová vzdala funkcie podpredsedníčky parlamentu.

V spomínanej nemocnici bola predsedníčkou dozornej rady. Okrem Zmajkovičovej vtedy pre kauzu CT prístroja odišiel z čela parlamentu aj Pavol Paška a súčasne sa vzdal pozície poslanca. Podpredsedom strany však zostal.

Zmajkovičová do uzávierky neodpovedala na otázku, či uvažuje o odstúpení z pozície krajskej predsedníčky. Jeden z vysokopostavených členov strany, ktorý nechcel byť menovaný, sa v tejto súvislosti na adresu Zmajkovičovej vyjadril: „Nikde sa o tom oficiálne nešuchlo, aj keď si všetci myslíme, že by to tak malo byť.“ Napriek tomu teraz nepredpokladá, že zhruba rok pred voľbami sa udeje zmena aj na poste niektorého z krajských lídrov Smeru.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer