Orlici Aničke sa zimný pobyt v Afrike už kráti

Preletela asi 9-tisíc kilometrov, prešla cez 25 štátov, pričom zatiaľ posledným bolo Svazijské kráľovstvo, medzi Juhoafrickou republikou a Mozambikom. Posledné správy, ktoré cez GPS súradnice posiela z afrického zimoviska orlica Anička, hovoria o tom, že bola len pár desiatok kilometrov od Indického oceánu.

25.02.2015 14:00
orlica, Anička, orol Foto:
Pred pár dňami navštívila Anička v poradí už 25. krajinu - Svazijsko. Odtiaľ zamierila do Juhoafrickej republiky, len asi 30 km od Indického oceánu.
debata

Ochranári z Tatranského národného parku predpokladajú, že začiatkom marca sa orlica vydá na spiatočnú cestu. „Aj keď sa našej migrantke ,dovolenkovalo' príjemne, pud zachovania rodu u Aničky je veľmi silný. Ten ju donúti opustiť zimoviská a letieť do svojho domova. Hormóny a materstvo ju už pomaly budú ťahať do Liptova pod Tatry,“ mieni Pavel Ballo z Tatranského národného parku.

Migračná trasa, ktorou samička orla krikľavého letela zo Slovenska na juh, bola podobná ako v predchádzajúcom roku. Istý čas sa podobne ako minulú zimu zdržiavala nad savanou na území africkej Botswany. Postupne však lokality menila a už v januári ochranári mohli skonštatovať, že oproti predchádzajúcemu obdobiu zaletela ďalej.

„Zaletela do Juhoafrickej republiky a nachádzala sa približne 200 kilometrov severne od hlavného mesta Johannesburgu. Vzdušnou čiarou sa vzdialila od svojho hniezda v Liptove 8 300 kilometrov, koľko však nalietala v skutočnosti, je ťažké si čo i len predstaviť,“ uviedol Ballo.

Súradnice z minivysielačky, ktorú má orlica, potvrdili, že po prvý raz od sledovania zaletela až do Mozambiku. „Oproti minulému roku sa výrazne posunula oblasť zimoviska na juhovýchod,“ uviedol šéf Správy TANAP-u Pavol Majko. Zmonitorované sú aj prelety ponad najstaršie veľkoplošné chránené územie Afriky, Krugerov národný park.

„Ťažko povedať, ktorý je jej cieľ, pretože počas zimovania vystrieda minimálne tri africké republiky. Nezostane na nejakom jednom bode, ale túla sa po africkej savane a loví. Tam, kde má dostatok potravinovej ponuky, chvíľu zostane a potom sa presúva ďalej,“ hovorí Majko. Miesta pobytu budú ešte ochranári analyzovať.

Orlica Anička sa na cestu do Afriky vybrala vlani 18. septembra a na zimovisko dorazila asi po 5 týždňoch. Solárna minivysielačka umožnila sledovať jej púť do Afriky, trasu letu, miesta oddychu i africké zimoviská. Jej návrat sa očakáva približne v apríli, dovtedy sa ochranári pokúsia spustiť webkameru z jej hniezda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ochranári #TANAP #orlica Anička