Miesta policajných kontrol budú diktovať Slováci

Občania zohrajú hlavnú úlohu v rozsiahlej akcii dopravnej polície. Budú mať šancu rozhodnúť, kde budú počas 24-hodinového policajného maratónu rozmiestnené hliadky a radary.

01.03.2015 18:30
polícia, policajt, pokuta, doprava Foto: ,
Počas akcie s názvom Rýchlostný maratón sa hliadky dopravnej a poriadkovej polície sústredia na miestach, na ktoré ľudia najčastejšie poukážu.
debata (24)

Či akcia dosiahne úspech, alebo bude fiaskom, je zatiaľ otázne. Polícia je optimistická a očakáva stovky až tisícky podnetov.

„Pripravovaná akcia pod názvom Rýchlostný maratón má preventívny charakter. Nadväzuje na vydarené akcie v Belgicku, Nemecku a čiastočne v Estónsku,“ informoval viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel. Cieľom maratónu je umožniť verejnosti, aby sa zapojila do jej réžie a v predstihu si zadefinovala miesta, ktoré považuje za nebezpečné. Malo by ísť o úseky ciest, kde vodiči najčastejšie prekračujú maximálnu stanovenú rýchlosť. Môžu to byť úseky diaľnic, rýchlostných ciest či miestnych komunikácií. Jednodňový maratón sa začne 16. apríla o šiestej hodine ráno a skončí sa v rovnakom čase 17. apríla.

Úloha občanov bude spočívať vo vyplnení tabuľky, ktorú spolu s návodom nájdu na webe ministerstva vnútra v sekcii Polícia a pod hlavičkou Rýchlostný maratón. Na zasielanie podnetov budú mať dva týždne od druhého do 16. marca. Užívateľ by mal v tabuľke konkretizovať miesto, na ktoré chce hliadku vyslať. „V tabuľke sa uvádza aj deň v týždni alebo čas. Dôvodom je, že sú miesta, ktoré sú nebezpečné cez víkend alebo cez pracovnú dobu,“ priblížil Ján Ignaták, riaditeľ odboru dopravnej polície.

Hliadky dopravnej i poriadkovej polície spolu s 246 meračmi rýchlostí sa potom sústredia na miestach, na ktoré ľudia najčastejšie poukážu. „My obsiahneme za 24 hodín aj niekoľko tisíc miest, ak sa budeme variabilne presúvať,“ doplnil viceprezident Policajného zboru.

Dopravný konzultant Marosch Palesch tvrdí, že zo strany polície ide o dobrý marketingový ťah v komunikácii so širokou verejnosťou. „Aby akákoľvek akcia dosiahla svoj maximálny efekt, najprv by sa malo zmeniť myslenie vodičov, ktorí pravidelne porušujú dopravné predpisy,“ reagoval Palesch.

Eva Štefucová, obchodná a marketingová riaditeľka Slovenského autoturist klubu, si myslí, že ľudia sa určite s radosťou zapoja. „Polícia podľa mňa bude mať dostatok podnetov, z ktorých si môže vybrať tie správne a efektívne,“ mienila. Podľa nej sa však nájdu takí, ktorí si urobia žarty a zadajú bezpredmetné miesta. Tomu sa polícia plánuje vyhnúť tak, že podnety bude posudzovať aj podľa predchádzajúcich skúseností.

Akcia bude preventívna a pokuty sa pri menej závažných porušeniach rýchlostí udeľovať nebudú. Ak vodiči prekročia rýchlosť v obci do 20 kilometrov za hodinu a mimo obce do 30 kilometrov, obídu s napomenutím. Závažnejšie prehrešky policajti tolerovať nebudú. Meracie body, kde sa vodiči v deň akcie stretnú s radarmi a hliadkami, budú známe deň vopred. Ak budú občania v rámci akcie aktívni, polícia uvažuje o jej opakovaní.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #vodiči #radary