Jurinová má podozrenie, že firmy vybavujú víza a pobyt

Podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová má podozrenie, že niektoré firmy majú podnikateľské aktivity zamerané na vybavovanie víz a povolení na pobyt. Preto sa na ministra vnútra Roberta Kaliňáka obrátila s interpeláciou. Zaujíma ju preverovanie a postup pri vydávaní povolení na pobyt pre občanov krajín mimo EÚ, hlavne z krajín bývalého Sovietskeho zväzu.

03.03.2015 10:03
debata (14)

„V obchodnom registri je zapísaných mnoho spoločností s ručením obmedzeným, ktorých majitelia majú trvalý pobyt v Rusku, Kazachstane a na Ukrajine. Pri spoločnostiach s dlhšou podnikateľskou históriou však z publikovaných účtovných uzávierok vidno, že okrem roku vzniku, keď bolo pravdepodobne vydané povolenie na pobyt, nevykonávajú žiadnu podnikateľskú činnosť,“ povedala Jurinová.

Jurinová podala interpeláciu aj v súvislosti s incidentom, ktorý sa odohral 24. februára na križovatke ulíc Palisády a Sládkovičova v Bratislave.

„Médiá nedostali odpoveď na to, či obaja účastníci incidentu boli prepustení z policajnej stanice v rovnakom čase. Zároveň existuje podozrenie, že policajti zaobchádzali s pánom Ľ. S., ktorý je ich bývalým kolegom, lepšie, hoci bol pravdepodobne iniciátorom celého incidentu,“ uviedla podpredsedníčka Národnej rady SR.

„V civilizovanej krajine by sme mali byť citliví na to, aby napadnutému bola poskytnutá náležitá pomoc a s agresorom sa nezaobchádzalo ako v rukavičkách,“ dodala.

Polícia objasňuje incident dvoch vodičov luxusných áut, ktorí sa 24. februára podvečer pustili do seba na bratislavskej križovatke ulíc Palisády – Sládkovičova. Tridsaťdvaročný vodič BMW zastal na priechode pre chodcov a nebolo možné ho obísť. Vodič Bentley Continental, ktorý išiel za ním, vystúpil, a vodiča BMW napadol. Po útoku ho museli ošetriť. Prípad polícia vyšetruje ako výtržníctvo a poškodzovanie cudzej veci. Oboch vodičov po vypočutí prepustili.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #víza #Erika Jurinová #povolenie na pobyt