Za prednostné vyšetrenie môže časť lekárov vyberať do konca júna

Od stredy definitívne končí poplatok za prednostné vyšetrenie. Lekári, ktorí mali pre tento poplatok aj župou osobitne schválené ordinačné hodiny, získali viac času. Vyberať ho môžu ešte do konca júna. Podmienkou však je, aby do konca apríla predložili kraju nový návrh ordinačných hodín, kde už prednostné ošetrenie za poplatok nebude.

31.03.2015 15:00
čakáreň, nemocnica, lekár, pacient Foto: ,
Poplatok za prednostné vyšetrenie definitívne končí. (Ilustračné foto)
debata (2)

Spolu s poplatkom za prednostné vyšetrenie od apríla končia aj ďalšie poplatky v ambulanciách – za vypísanie receptu, lekárskeho poukazu, návrhu na kúpeľnú liečbu, výmenného lístka či potvrdenie o návšteve lekára. Zmeny priniesla novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti.

Verejnosť na dva tábory najviac rozdelilo zrušenie poplatku za prednostné vyšetrenie. Jedni ho vítali, iní sa zase cítili diskriminovaní, že niekto si môže zaplatiť termín u lekára. Či a ako lekári poplatok nahradia, nie je známe. Pôvodne uvažovali o určitej paušálnej platbe od pacienta, za ktorú by mal vopred dohodnutý termín. Inou možnosťou bola návšteva ambulancie po ordinačných hodinách. To však možné nie je. Zdravotné poisťovne v takom by v takom prípade neuhradili liečbu ani lieky.

Prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor tvrdí, že ešte stále rokujú so zdravotnými poisťovňami o kompenzácii výpadku týchto príjmov. „Poplatok za prednostné ošetrenie by sme mohli vyriešiť nejakou formou paušálneho poplatku, ale je to ešte stále v štádiu uvažovania, máme na to čas do konca júna,“ reagoval Pásztor.

Prechodné obdobie potvrdila riaditeľka komunikačného odboru ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. Týka sa to tých lekárov, ktorí si nechali samosprávnym krajom schváliť rozvrh hodín, v nich mali vyhradený čas pre prednostných pacientov. Išlo viac o špecialistov ako všeobecných lekárov. Podľa Čižmárikovej budú môcť vyberať poplatok za prednostné vyšetrenie do konca júna, ak župe do konca apríla predložia nových rozpis ordinačných hodín.

Diabetológ Jozef Lacka z Trnavy povedal, že prestane vyberať poplatky. „Je tu určitá skupina pacientov, hlavne tí, ktorí chodia do práce, pre ktorých to bude veľká záťaž, pretože stratili možnosť objednať sa na presný čas,“ zhodnotil Lacka s tým, že v jeho ambulancii je prevažná časť pacientov v aktívnom pracovnom zaradení. Objednávať ich bude môcť aj naďalej, ale zadarmo. Lacka si myslí, že využijú krajné termíny, napríklad ráno, alebo na konci ordinačných hodín. „Mojou výhodou je, že som v ambulancii so svojou manželkou lekárkou, máme dve sestry a v takom prípade sa to dá, ale aj tak nevyšetríme takto každého,“ uviedol. Podľa neho zrušenie tohto poplatku bolo veľmi nešťastným rozhodnutím.

Od apríla si ambulantní lekári budú môcť spoplatniť niektoré služby, ktoré nie sú súčasťou zdravotného výkonu a neuhrádza ich zdravotná poisťovňa. Napríklad vydanie zdravotného preukazu či potvrdenia pre autoškoly. Sami si môžu nastaviť aj ich výšku, zatiaľ avizujú, že zdražovať neplánujú.

Ambulancie sa však pripravili na niektoré špecifické prípady. Tie sa týkajú situácií, keď lekár nemá na nejaký typ výkonu zmluvu so zdravotnou poisťovňou. Ide napríklad o ultrazvuk alebo vyšetrenie CRP. Podľa nového zákona totiž nesmie vybrať peniaze za takéto vyšetrenie a pacienta by mal poslať za lekárom, ktorý naň zmluvu má.

Pásztor tvrdí, že na takéto prípady už majú pripravené vzory žiadostí, ktoré pacient podpíše. „Nesmieme podľa zákona podmieňovať poskytovanie zdravotnej starostlivosti platbou, ale ak pacient požiada, môžeme od neho platbu zobrať,“ dodal šéf súkromných lekárov. Pacient sa tak dohodne na vykonaní vyšetrenia a platba bude považovaná za dobrovoľnú úhradu na základe dohody.

Na Slovensku existuje 150 druhov poplatkov, ktoré lekári vyberajú. Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva vytriedila asi 40 z nich, ktoré odporučí lekárom. „Z nich si potom lekár môže vybrať tie, ktoré mu sedia v jeho ambulancii, niektoré nemusí vôbec vyberať,“ uviedol jej prezident Peter Makara. Tento zoznam nie je ešte uzavretý, je možné, že sa bude ešte skracovať. Sú tam podľa neho také poplatky, ako napríklad za vydanie povolenia pre autoškoly. „Do konca apríla už musíme na samosprávny kraj poslať hotové cenníky,“ pripomenul.

Pravidlá vyberania poplatkov od apríla

  • Lekári nebudú môcť vyberať peniaze za výkony, ktoré im uhrádza zdravotná poisťovňa.
  • Ruší sa poplatok za prednostné ošetrenie. Lekár môže objednať pacienta na určitý čas, ale nesmie za to inkasovať peniaze.
  • Tí lekári, ktorí mali schválené osobitné hodiny pre prednostných pacientov (tie boli vyznačené aj na dverách ambulancie), môžu poplatok prechodne vyberať do konca júna. Samosprávnemu kraju do konca apríla však musia predložiť návrh nových ordinačných hodín. Lekári, ktorí osobitné hodiny na prednostné ošetrenie nemali schválené, poplatok za prednosť od apríla vyberať nemôžu.
  • Zadarmo bude aj vypísanie lekárskeho predpisu, výmenný lístok k špecialistovi, odporúčanie do nemocnice, vypísanie návrhu na kúpeľnú liečbu, potvrdenie o návšteve lekára.
  • Lekár bude vyberať poplatky aj naďalej za nadštandard a niektoré služby podľa cenníka umiestneného na viditeľnom mieste, výšku poplatkov si určí sám. Zoznam poplatkov schvaľuje župa.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #poplatky #lekári #prednostné vyšetrenie