Vodiči môžu na diaľniciach využívať bezplatnú pomoc v núdzi

Vodiči, ktorým sa na diaľnici či rýchlostnej ceste pokazí auto, môžu využiť bezplatnú pomoc od technikov správcu diaľničnej siete. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) pred veľkonočnými sviatkami spustila systém technickej podpory pre vodičov v núdzi. Informoval o tom šéf NDS Milan Gajdoš.

07.04.2015 12:03
diaľnica, vodiči, autá, rýchlostná cesta Foto: ,
Ilustračné foto
debata (1)

„NDS sprístupní túto službu na celej diaľničnej sieti. Je poskytovaná 24 hodín denne, 365 dní v roku,“ uviedol Gajdoš. Motoristi môžu v prípade potreby kontaktovať pracovníkov NDS na telefónnom čísle 0800 100 007.

Technici vodičom napríklad pomôžu s výmenou kolesa, odtiahnuť pokazené auto na najbližšiu odstavnú plochu alebo doplnia pohonné látky na dojazd k najbližšej čerpacej stanici. Služba však nenahradí prácu záchranných zložiek.

NDS systém pomoci vodičom v núdzi testovala na vybraných úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest viac ako rok. „Služba má opodstatnenie, je príspevkom pre zvýšenie bezpečnosti,“ uviedol Gajdoš. Okrem samotnej technickej pomoci vodičom v núdzi NDS zaistí aj označenie pokazeného auta dopravným značením, aby kleslo riziko kolízie s okoloidúcimi autami.

Spustenie systému technickej pomoci vodičom ocenila polícia. „Ak niekto zažil len obyčajný defekt na diaľnici, vie, že to vytvára nebezpečnú situáciu. Platí to najmä na diaľnici medzi Bratislavou a Trnavou, kde chýba odstavný pruh,“ doplnil policajný viceprezident Ľubomír Ábel. Povedal, že tento rok zahynulo na diaľniciach osem ľudí, z toho polovica boli chodci.

Premávku na niekoľkých úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest až do jesene spomalí rozsiahla výmena nových zvodidiel, ktorú NDS spúšťa. Investície za 80,5 milióna eur sa dotknú viac ako 167 kilometrov ci­est.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #NDS #rýchlostné cesty #pomoc na cestách