Do duálneho vzdelávania sa prihlásilo 130 zamestnávateľov

Do systému duálneho vzdelávania sa od nového školského roka prihlásilo 130 zamestnávateľov. Ich zastúpenie je rovnomerné zo všetkých regiónov Slovenska.

13.04.2015 14:30
študenti, škola Foto:
Ilustračné foto.
debata

Najviac sa hlásia firmy zamestnávajúce od 20 do 100 zamestnancov, a to v odvetviach ako obchod a cestovný ruch, automechanika, elektrotechnický priemysel. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová s tým, že zamestnávatelia spoločne vytvoria 1 800 pracovných miest, v ktorých sa budú žiaci pripravovať na budúce povolanie.

Najviac žiakov počas jedného ročníka plánuje zapojiť do systému duálneho vzdelávania spoločnosť INA Kysuce, s.r.o. v odbore mechanik – nastavovač, a to presne 100. Viacero firiem pritom požaduje iba jedného žiaka.

Zamestnávatelia museli podať žiadosť o overenie spôsobilosti, bez ktorej nemôžu poskytovať praktické vyučovanie v novom systéme, do 10. apríla. Komisie teraz budú do 30. apríla overovať spôsobilosť firiem poskytovať praktické vyučovanie v študijnom alebo v učebnom odbore. Po získaní osvedčenia o spôsobilosti prerokuje zamestnávateľ so strednou odbornou školou spôsob a podmienky uskutočňovania praktického vyučovania.

Ak sa zamestnávateľ a stredná odborná škola dohodnú, uzatvoria zmluvu o duálnom vzdelávaní. Po uzatvorení tejto zmluvy zverejnia zamestnávateľ a stredná odborná škola na svojich internetových stránkach oznámenie o možnosti absolvovať odborné vzdelávanie a prípravu v danom študijnom alebo učebnom odbore. Zamestnávatelia následne budú môcť najneskôr do 31. augusta uzatvoriť učebnú zmluvu so žiakom alebo jeho zákonným zástupcom.

Žiak, ktorý bude pracovať v rámci duálneho vzdelávania na praktickom vyučovaní, bude dostávať za svoju prácu odmenu. Za každú hodinu bude odmena vo výške 50 až 100 percent z hodinovej minimálnej mzdy, čiže od 1,09 eura do 2,18 eura. Žiakovi bude môcť zamestnávateľ navyše poskytovať podnikové štipendium, ktoré bude tvoriť mesačne najviac štvornásobok sumy životného minima, čiže 361,68 eura.

Zamestnávatelia budú pripravovať študentov podľa svojich potrieb

Žiak, ktorý sa bude pripravovať na povolanie v študijnom alebo v učebnom odbore zaradenom do zoznamu odborov s nedostatočným počtom absolventov pre potreby trhu práce, bude navyše dostávať každý mesiac aj motivačné štipendium zo štátneho rozpočtu. Pri priemernom prospechu žiaka do 1,8 bude tvoriť 65 percent zo sumy životného minima, pri prospechu od 1,8 do 2,4 to bude 45 percent zo životného minima a pri priemere od 2,4 do 3,0 bude tvoriť 25 percent zo životného minima.

Zamestnávatelia okrem toho, že si budú pripravovať študentov podľa svojich potrieb, budú mať nárok na daňové úľavy. "My očakávame, že celkový dopad daňových úľav na štátny rozpočet do roku 2018 môže byť 26 až 27 miliónov eur. Tieto peniaze nám budú chýbať v rozpočte, ale efekt, že tu bude kontakt medzi praxou a vzdelávaním, je obrovský,“ povedal 1. apríla predseda vlády Robert Fico a označil zákon za prelomový.

Inšpiráciou pre ministerstvo školstva pri príprave zákona boli pozitívne skúsenosti s duálnym vzdelávaním v Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku. Novým zákonom ministerstvo reaguje na meniace sa potreby trhu práce. Zabezpečiť to chcú úzkou spoluprácou odborných škôl so všetkými zainteresovanými subjektmi, a to so štátnou správou, územnou samosprávou, zamestnávateľmi, stavovskými a profesijnými organizáciami a zástupcami zamestnancov.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #študenti #škola #duálne vzdelávanie