Figeľa stále neodvolali, maratón v parlamente bude pokračovať

Poslanci od rána vystupovali vo veľmi búrlivej parlamentnej rozprave k odvolaniu Jána Figeľa (KDH) z funkcie podpredsedu parlamentu. Podľa premiéra Roberta Fica problémy Váhostavu spôsobili pohľadávky zo zmlúv, ktoré boli podpísané za čias, keď Figeľ viedol ministerstvo dopravy. Ak poslanci Figeľa odvolajú, opozícia chce stiahnuť všetkých svojich nominantov z funkcií. Dianie v parlamente sme sledovali ONLINE.

16.04.2015 09:00 , aktualizované: 19:00
Ľuboš Blaha, Dušan Jarjabek Foto:
Poslanec Smeru Ľuboš Blaha reaguje faktickou poznámkou na vystúpenia opozičných poslancov. Na snímke so straníckym kolegom Dušanom Jarjabkom.
debata (652)

19.03 – Mimoriadnu schôdzu o odvolávaní Figeľa prerušili, bude pokračovať v piatok.

18.25 – Ústne sa prihlásilo do rozpravy ešte 23 poslancov.

18.18 – Maroš Kondrót (Smer) sa ohradil, aby sa nepodsúvalo verejnosti, že Figeľ je odvolávaný za niečo, čo sa stalo v minulosti. „Kauza prepukla až teraz a musíme teraz vyvodiť zodpovednosť,“ povedal.

18.17 – Ján Figeľ, ktorého majú odvolávať, sa prvý raz od rána objavil v pléne, dlho sa tam však nezdržal.

18.00 – Ľuboš Blaha (Smer) – obvinil Hrušovského z neúprimnosti, keď obhajuje Figeľa. Dúfa, že všetci, ktorí sú politickými vinníkmi káuz, budú potrestaní.

17.57 – Pavol Hrušovský (KDH) reční ako posledný z písomne prihlásených do rozpravy. „Poznám Jána Figeľa osobne, a chcem sa zaňho zaručiť,“ povedal a zdôraznil, že podľa neho sa pohrávame s niečím, čo v slovenskom parlamentarizme pokladá za nebezpečné. Pripomenul, že Figeľa za podpredsedu parlamentu zvolili zo 144 poslancov 114. Podľa neho ide teraz o charakter tohto štátu. Odvolávanie Figeľa je podľa neho transparentný prejav politického zápasu a „tadiaľto cesta nevedie“. Vyzval predkladateľa návrhu na odvolávanie Figeľa, aby ho stiahol z programu schôdze.

17.38 – Anton Martvoň (Smer) hovorí, že nie je správne, aby Váhostav išiel do konkurzu, doplatili by na to len veritelia. Postavil sa za názor, že Figeľ je politicky zodpovedný za situáciu, v ktorej sa Váhostav ocitol.

17.33 – Dušan Bublavý (Smer) vyčíta Igorovi Matovičovi, že nepodporil prijatie zákona, podľa ktorého by živnostníci platili DPH, až keď im všetci zaplatia faktúry.

17.20 – Igor Hraško (OĽaNO) vystúpil s tým, že schôdza má upravený program – nie je o reštruktura­lizácii na Slovensku, ale „skĺzli sme na reštrukturalizáciu Váhostavu“. „Našiel sa vinník, a už len o tom sa točí schôdza. Ako odvolanie Figeľa pomôže malým veriteľom?“ pýta sa Hraško. Podľa neho sa Smer snaží zakryť tunelovanie Váhostavu a Fico hádže vinu na iných. Hovorí, že Fico je KAZ, teda klamár, alibista a zbabelec.

16.59 – Oľga Nachtmannová (Smer) kritizovala Jána Figeľa ešte z čias, keď bol hlavným vyjednávačom v prístupových rokovaniach s EÚ. Podľa nej Figeľ zlyhal, nevyjednal zadefinovanie pôdy ako národného bohatstva, tak ako to urobilo Maďarsko a súhlasil aj s odstávkou Jaslovských Bohuníc.

16.36 – Igor Matovič (OĽaNO) si všíma, že k vystúpeniu Štefana Kuffu sa prihlásilo nezvyčajné množstvo poslancov Smeru s faktickými poznámkami, pričom ich čítajú z monitorov svojich počítačov. „Ja by som sa hanbil byť poslancom Smeru, brať 3-tisíc eur mesačne a na pokyn prečítať v centrále Smeru pripravenú faktickú poznámku. Hanbil by som sa byť poslancom, ktorý nie je schopný vygenerovať vlastnú myšlienku,“ dodal Matovič.

16.34 – Do parlamentu prišiel premiér Robert Fico. Zatiaľ nie je jasné, či vystúpi aj pred poslancami s prejavom.

16.30 – Predseda KDH Ján Figeľ nesedí v rokovacej sále. Doteraz ani nevystúpil k iniciatíve poslaneckého klubu Smer. Figeľ však je v budove parlamentu. Bol vo svojej kancelárii a v priebehu dňa rokoval aj s inými predstaviteľmi opozičných strán.

16.17 – Štefan Kuffa (OĽaNO) na záver svojho vystúpenia vyzval poslancov Smeru, aby nehlasovali o odvolávaní Jána Figeľa. „Nerobte to, bude to politická chyba,“ apeloval.

16.07 – Alojz Hlina dal návrh, aby bol niektorým poslancom obmedzený prístup na internet.

16.04 – Faktickou poznámkou sa do rozpravy zapojil aj poslanec Smeru Andrej Kolesík. Svoj čas využil na vysvetlenie pojmu farizej, pomáhal si pritom definíciou z wikipedie.

Diskusia vyvoláva v parlamente vášnivé reakcie... Foto: Ivan Majerský, Pravda
parlament, poslanci, Miroslav Číž Diskusia vyvoláva v parlamente vášnivé reakcie poslancov. Na snímke Miroslav Číž zo Smeru (vpravo) s poslancom KDH Pavlom Zajacom.

16.01 – Ľuboš Blaha (Smer) podráždene reaguje na transparenty opozície, na ktorých je premiér Robert Fico s podnikateľom Jurajom Širokým. Podľa neho si každý ľavičiar vydýchol, keď počul, že KDH nemá záujem o prípadnú budúcu koaličnú spoluprácu so Smerom.

15.55 – V rozprave ďalej pokračuje svojím vystúpením poslankyňa KDH Monika Gibová. „Kto kradne málo, ide do väzenia. Kto kradne veľa, robí kariéru,“ spomenula si na heslo neapolskej mafie v súvislosti s dianím v parlamente. Zdôraznila, že vďaka posledným udalostiam už asi nikto nepocíti chuť po „chladnom Ficovom politickom objatí“.

15.53 – Dušan Jarjabek zo Smeru tvrdí, že opozícia politicky zneužila meno Váhostavu a Juraja Širokého. „Váhostav nemôže byť politicky prišívaný nejakej politickej strane, meno Široký nemôže byť prišívaný nejakej politickej strane,“ vyhlásil. Podľa neho problém odvolávania Jána Figeľa je zneužitie témy a mena.

15.46 – Anton Martvoň (Smer) sa pýta, kde je Ján Figeľ. Vyčíta opozícii, že keď chce odvolávať niektorého z ministrov, žiada, aby v sále prítomný bol. Poslanci KDH kričia, aby Martvoňa vyviedli zo sály, lebo stratil rozum.

15.42 – Martin Fronc z KDH počas vystúpenia porovnal súčasné dianie so situáciou v Islamskom štáte. Podľa Smer sa snaží svojmu protivníkovi jednoducho uťať hlavu. Povedal, že dôvody odvolania Jána Figeľa sú dnes úplne rovnaké ako boli pred troma rokmi. „Čo ste spali? Čo mám povedať dobré ráno?“ pýta sa.

15.33 – “Nastúpili ste cestu HZDS po noci dlhých nožov," vyhlásil Pavol Abrhan. Zdôraznil, že symbolom parlamentnej demokracie je to, že sa delia funkcie.

15.30 – V parlamente pokračuje rozprava k návrhu odvolania Jána Figeľa z postu podpredsedu NR SR. V prejave vystúpil Pavol Abrhan z KDH.

15.09 – Poslanecké grémium sa skončilo. Šéf parlamentu Peter Pellegrini prišiel do parlamentu, aby otvoril Hodinu otázok. Keďže žiadne otázky neboli prihlásené, informoval premiéra i ministrov, že nie je nutná ich prítomnosť a schôdzu zároveň aj uzavrel.

14.49 – Pavol Abrhan (KDH) požiadal o zvolanie poslaneckého grémia KDH, OĽaNO a Most-Híd, keďže ako tvrdí, Smer porušuje rokovací poriadok. Jana Laššáková návrh odsúhlasila a vyhlásila prestávku. Grémium nemá určené trvanie. Šéfovia poslaneckých klubov a vedenie parlamentu tak preberie otázku, či Smer porušil zákon tým, že do programu schôdze nezaradil tradičnú Hodinu otázok.

Jana Laššáková (Smer) zvolala na žiadosť Pavla... Foto: Pravda, Ivan Majerský
parlament, Jana Laššáková Jana Laššáková (Smer) zvolala na žiadosť Pavla Abrhana poslanecké grémium KDH, OĽaNO a Most-Híd.

14.47 – Daniel Lipšic dal návrh na výmenu spravodajcu, ktorým je Anton Marvoň. Reaguje tak na Martvoňovo vystúpenie, v ktorom rozoberal rodinné problémy Gábora Grendela. K návrhu sa pripája aj Alojz Hlina.

14.46 – V parlamente sa strhla roztržka o Hodine otázok. Opoziční politici tvrdia, že vládny Smer porušuje zákony a rokovací poriadok, keďže sa Hodina otázok nekoná.

14.44 – Anton Martvoň sa ospravedlnil, že použil meno Gábora Grendela na politické účely.

14.39 – Pavol Zajac (KDH) označil za totálnu hlúposť slová Antona Martvoňa, že sú kresťanskí demokrati spojení s Váhostavom a so Širokým. „Je to oberhlúposť, akú som už dávno nepočul,“ vyhlásil. „Keď je niekto s niekým prepojeným, dá mu stavať drahé diaľnice, tak ako to robíte vy,“ dodal.

14.35 – „Pán kolega hanbite sa,“ reagoval Alojz Přidal (KDH) na vystúpenie Antona Martvoňa, ktorý rozoberal rodinné problémy Gábora Grendela.

14.33 – „Vytiahnuť ťažkú rodinnú situáciu člena parlamentu, to tu ešte nebolo,“ hovorí Daniel Lipšic. Potvrdil, že Gábor Grendel nežil s manželkou po tom, čo si našla nového priateľa, už od roku 2010 a od toho času boli v rozvodovom konaní. Michaela Kováčik Grendelová sa stala hovorkyňou Váhostavu až po tejto udalosti. „Ste duševný mrzák,“ povedal Lipšic Martvoňovi. „Mali by ste sa mu verejne ospravedlniť. Gábor Grendel je jeden čestný chlap, ktorému vy nesiahate ani po členky,“ dodal Lipšic.

14.28 – Anton Martvoň (Smer) poukazuje na to, že Michaela Kováčik Grendelová bola hovorkyňa Váhostavu už v čase podpísania zmluvy o výstavbe úseku Dubná Skala, ktorá bola v tom čase manželkou vtedajšieho politika KDH Gábora Grendela (momentálne podpredseda strany NOVA).

14.10 – Po obedňajšej pauze Jana Laššáková vyhlásila krátku prestávku. Poslanci KDH totiž začali pokrikovať na Antona Martvoňa zo Smeru.

13.59 – Odvolávať Jána Figeľa z postu podpredsedu NR SR za to, že zastavil predražené projekty a vysúťažil štandardné európske ceny, považuje expremiérka Iveta Radičová za absurdné. (Viac v článku Radičová: Figeľ zastavil predražené projekty. Odvolávať ho za to je absurdné)

12.20 – Jana Laššáková (Smer) prerušila schôdzu parlamentu pre obedňajšiu prestávku, ktorá bude trvať do 14.00 h.

12.11 – Lucia Nicholsonová (SaS) žiada od poslanca Smeru Petráka vysvetlenie, odkiaľ má Robert Fico peniaze. Pripomenula, že od roku 1994 je v politike, buď ako poslanec, podpredseda parlamentu alebo premiér, teda nikdy v ničom úspešne nepodnikal. „Ako mohol z poslaneckého platu či platu premiéra naškrabať na taký životný štýl, aký má, na hodinky za 20-tisíc eur, ktorých má päť, na celý vozový park, na luxusný byt s obrovskou terasou. Ako je to možné? Mne to vychádza tak, že musí kradnúť,“ vyhlásila Nicholsonová. „Ako je možné, že Juraj Široký, ktorý podľa Smeru nekradne, krachuje mu firma, ale zároveň má obrovskú vilu na Bahamách? Podľa mňa kradne,“ dodala.

12.07 – „Kto úmyselne uvedie druhého do omylu a spôsobí tým škodu, je to trestný čin, je to paragraf 221,“ vyhlásil poslanec SDKÚ Ľudovít Kaník. Poslancom Smeru pripomenul, že oni sami od začiatku tvrdia, že Váhostav nemohol za navrhnutú cenu diaľnicu postaviť. Podľa neho išlo teda od samého začiatku o podvod a mala by to riešiť polícia. „Prečo polícia nezasiahla? Prečo nezabaví majetky? Zaťažujete verejné financie, ale nezaťažujete majetok Juraja Širokého,“ doplnil.

11.50 – Lipšic zvýšeným hlasom opakuje vládnym poslancom Smeru, že odvod bánk sú verejné financie. „Keď nastavíme zákon, môžu sa použiť na zdravotníctvo a nie na vyplácanie dlhov Širokého. Sú to peniaze od ľudí a vlastnia ich ľudia,“ vyhlásil. Zároveň upozornil, že vďaka tejto parlamentnej schôdzi vyjdú na povrch ďalšie informácie. „Viete, kam výrazne stúpa poskytovanie úverov našich bánk? Na Cyprus! A budeme o tom ešte počas schôdze hovoriť,“ zdôraznil.

Igor Matovič (OĽaNO) počas prejavu v... Foto: SITA, Ján Slovák
parlament, rokovanie Igor Matovič (OĽaNO) počas prejavu v parlamente. Na snímke aj podpredseda parlamentu Miroslav Číž (Smer).

11.44 – Igor Matovič (OĽaNO) pripomína vládnemu Smeru, že ho opozícia tri roky upozorňovala na to, že veritelia Váhostavu budú poškodení. „Tri roky sme predkladali rôzne návrhy, ako situáciu zvrátiť. Tri roky ste všetci 83 ako jeden muž návrhy zamietali. A teraz sa idete tváriť, ako chránite slabších?“ pýta sa Matovič.

11.36 – Je chybou Váhostavu, že do nevýhodnej zmluvy išiel, mal radšej odstúpiť od zmluvy, myslí si Petrák. Pripomenul však, že tak by musel pristúpiť k prepúšťaniu.

11.31 – K slovu sa prihlásil poslanec Smeru Ľubomír Petrák. „Poškodzovanie malých veriteľov je svinstvo, ktoré je páchané na ľuďoch a treba tomu zamedziť. Je to svinstvo, s ktorým sa musíme všetci vysporiadať a mali by sme prestať hádzať vinu jeden na druhého, ale hľadať spoločné riešenie,“ povedal. Pritom súhlasí, aby veritelia dostali peniaze z odvodu Záručnej a rozvojovej banky. O tom, že by sa mal na splatení svojich dlhov podieľať samotný Váhostav, čo neustále prízvukuje opozícia, sa nezmienil.

11.24 – Daniel Lipšic (NOVA) tvrdí, že Smer vznikla ako akciová spoločnosť a za výraznej podpory Váhostavu. „Vznikli ste ako akciová spoločnosť a tak sa aj správate,“ odkázal poslancom Smeru Lipšic.

11.21 – Vo faktickej poznámke sa prihlásil k slovu aj Igor Matovič (OĽaNO). „Môžme tu hádzať hrach na stenu, nepomôže to. Smer tu bude stále klamať, že peniaze veriteľom Váhostavu nezaplatia ľudia, ale zlé banky,“ hovorí Igor Matovič z OĽaNO. „Figu borovú to zaplatia banky. Ľudia cez vyššie poplatky v bankách to zaplatia. Banky netlačia peniaze, vyberajú ich od ľudí. Namiesto toho, aby ste zobrali majetok Širokému, beriete majetok ľuďom na Slovensku. Toto je sociálne cítenie, ale so zbohatlíkmi,“ vyhlásil Matovič.

11.04 – „Váhostav sa stal tým, čím sa mal stať. Váhostav sa stane symbolom toho, ako náš štát funguje. To už nie je kauza poškodenia veriteľov, ale kauza systému prácu a toho sa bojíte,“ hovorí Hlina poslancom Smeru. „To už je podstata vášho podnikania a systému práce,“ doplnil. Smer len potrebuje, aby sa menej rozprávalo o Váhostave, preto podhodil Figeľa, myslí si Hlina. Podľa neho sa však Smer v tomto prípade prepočítal a môže sa mu táto situácia vymknúť z rúk.

11.00 – Za rečníckym pultom je už niekoľko minút Alojz Hlina. Stále sa nemôže spamätať, že v dôvodovej správe Smeru na odvolanie Jána Figeľa je napísané, že „pri plnom vedomí“ tlačil na to, aby boli ceny nižšie. „Minister by mal byť pri podpisovaní pri plnom vedomí, alebo nie?“ uvažuje Hlina.

Poslanec Smeru Anton Martvoň a navrhovateľ na... Foto: SITA, Ján Slovák
Anton Martvoň, Miroslav Číž Poslanec Smeru Anton Martvoň a navrhovateľ na odvolanie Jána Figeľa Miroslav Číž (Smer).

10.44 – Ľudovít Kaník (SDKÚ) vyslovil tvrdé slová na adresu Váhostavu. „Vypaľovať firmy, rozširovať svoje impérium môže len na zákalde toho, že tu vládne Smer. Nikdy by si to inak Váhostav nemohol dovoliť,“ povedal.

10.39 – Anton Martvoň (Smer) tvrdí, že Jána Figeľa neodvolávajú za kauzu Smeru. „My s touto kauzou nemáme nič spoločné. Pod tými zmluvami je podpísaný Figeľ,“ povedal.

10.36 – Ľuboš Blaha (Smer) sa pustil do Figeľa ako eurokomisára. „Pozrite sa, ako skončil Figeľ ako eurokomisár. Keď skončil, nikto po ňom ani neštekol. Lebo bol slabučký,“ zdôraznil.

10.29 – Brocka poslancom Smeru pripomína, že opozícia ho donútila zaoberať sa kauzou Váhostavu, ktorú oni ignorovali tri roky. „Až potom prišiel Smer s návrhom riešenia, ale s takým, že daňoví poplatníci musia riešiť dlhy Širokého,“ dodáva Brocka. „Chcete dlhy vášho mecenáša Širokého riešiť na úkor občanov. Pritom on nie je žiadny chudák. Veď on teraz kupuje vily v Karibiku. On už sa chystá na časy, keď bude musieť z tejto krajiny zdrhnúť,“ vyhlásil v pléne.

10.27 – „Ján Figeľ si za svoj prístup k stavaniu diaľnic zaslúži štátne vyznamenanie,“ povedal Brocka. Poslancom pripomína, ako boli počas Ficovej vlády nastavené PPP projekty, ktoré Figeľ zrušil. „Mali sme šťastie, že to zrušil, inak by nás EÚ riešila ako Grécko,“ vyhlásil. „Rozumiem, že oligarchov muselo poraziť, že prekazil kšeft storočia. To chápem,“ vyhlásil.

10.24 – „Museli ste sa v Smere zblázniť, aspoň niektorí,“ povedal vo svojom vystúpení Peter Brocka (KDH). Podľa jeho slov nedokáže pochopiť, ako môže Smer vyvodiť zodpovednosť za dianie vo Váhostave odvolaním opozičného politika. „Ak ste to mysleli vážne, potom platí, že ste sa zrazili s koňom,“ povedal. Toto podľa neho s politickou kultúrou nemá nič spoločného. „Vy máte svojich voličov za hlupákov? Ja tomu neverím, že ľudia túto do neba volajúcu nespravodlivosť, čo robíte s touto krajinou, že to nevidia,“ doplnil.

10.18 – „Je tu niekto v tejto sále, kto si myslí, že môže ísť po tomto všetkom so Smerom do vlády?“ pýtal sa vo faktickej otázke Peter Brocka (KDH). Z parlamentných lavíc zaznelo, že určite SNS.

10.15 – V rokovacej sále je už aj šéf parlamentu Peter Pellegrini (nominant Smeru), ktorý prevzal vedenie mimoriadnej schôdze.

10.03 – Jana Laššáková (Smer) privítala žiakov Základnej školy v Šamoríne, ktorí z balkóna sledujú parlamentnú rozpravu.

10.00 – Anton Martvoň (Smer) vyhlásil, že fotky Roberta Fica s Jurajom Širokým sú zábery počas stretnutia sa so slovenskou hokejovou reprezentáciou. K odvolávaniu Jána Figeľa dodal, že ho odvolávajú nie preto, že chcel šetriť verejné financie, ale že robil „fígle na ministerstve dopravy“.

Podpredseda parlamentu a šéf KDH Ján Figeľ... Foto: SITA, Ján Slovák
Ján Figeľ, Robert Kaliňák Podpredseda parlamentu a šéf KDH Ján Figeľ (vpravo) v rozhovore s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom počas stredajšieho rokovania parlamentu.

9.57 – Igor Hraško (OĽaNO) poslancom Smeru povedal, že momentálne ukazujú pravú tvár politiky ich strany. „Rozkrádate, kradnete,“ povedal.

9.42 – Zsolt Simon (Most-Híd) označil dianie v parlamente a postoj Smeru ku kauze Váhostav za Kocúrkovo. „To skutočne chcete potrestať niekoho za efektívne nakladanie s verejnými financiami?“ pýta sa.

9.38 – „Figeľ s plným vedomím tlačil na to, aby boli ceny nižšie. Tak odôvodnil Smer odvolávanie Jána Figeľa. To nevymyslíš,“ hovorí poslanec Alojz Hlina. „Ja by som sa pod takúto hlúposť nikdy nepodpísal. Vy ste sa pod to podpísali,“ hovorí nechápavo poslancom Smeru.

9.33 – Od momentu vedomého podpísania zmluvy sa pre mňa stal Juraj Široký vinný za súčasný stav, pokračuje v pléne Osuský. Pripomenul, že o reštruktura­lizácii Váhostav uvažoval ešte v čase, keď sa do tendra prihlásil.

9.27 – Osuský pripomenul, že pod návrh na odvolanie Figeľa sa podpísalo 45 poslancov Smeru. Povedal, že je prekvapený, že sa pod to nepodpísalo do nohy všetkých 83 poslancov.

9.20 – „Gauner Figeľ natiahol Juraja Širokého na škripec a na obidvoch nohách mal španielske čižmy. A teraz ukázal doráňané nohy, pod akým tlakom musel zmluvu o výstavbe diaľničného úseku podpísať,“ pokračuje ironicky Osuský.

9. 12 – Peter Osuský (SaS) vyjadril prekvapenie, že sa odvoláva podpredseda parlamentu za niečo, čo už „mal mať na tričku“ v tom čase, keď ho poslanci za Smer do tejto funkcie zvolili.

9.07 – V parlamentnej sieni zatiaľ nie je ani 20 poslancov, v rokovacej sále nie je prítomný zatiaľ žiadny z ministrov.

9.00 – Poslanci začali rokovanie. Martin Poliačik (SaS) tvrdí, že Smer nie je schopný povedať, že Juraj Široký už nie je jeho kamarát a nie je schopný povedať, že dnešná situácia je výsledkom toho, že sme kryli chrbát vlastnému sponzorovi. Doplnil, že ľudia pôjdu do ulíc nie kvôli kauze Váhostavu, ale preto, že Smer nie je schopný vyvodiť voči sebe politickú zodpovednosť.

Opozícia vyhlásila, že ak parlament odvolá Jána Figeľa, sťahuje všetkých svojich nominantov z funkcií s tým, nech si Smer dovládne sám. „Opakuje sa noc dlhých nožov, to ste sa naučili od svojho koaličného partnera HZDS,“ konštatoval poslanec NR SR za KDH Pavol Abrhan.

652 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #odvolávanie #Váhostav #Ján Figeľ