SDKÚ: Kauza Váhostav je kolosálnym zlyhaním Ficovej vlády

Nadchádzajúce parlamentné voľby, finančná situácia strany, ale i kauza Váhostav boli témou sobotňajšieho rokovania Ústrednej rady SDKÚ v Strečne. Ústredná rada schválila vytvorenie volebného štábu pre nadchádzajúce parlamentné voľby, ktoré sa uskutočnia v marci 2016.

18.04.2015 18:01
debata (122)

Na čele volebného štábu bude stáť Peter Húska, ktorý sa podieľal kampaniach SDKÚ pre krajské voľby v roku 2013 a voľby do Európskeho parlamentu v roku 2014. „O podobe kandidátky do parlamentných volieb rozhodnú primárne voľby. Ústredná rada SDKÚ zaviazala Prezídium SDKÚ, aby primárne voľby vyhlásilo v čo najkratšom čase,“ uvádza sa v tlačovej správe z rokovania ústrednej rady. Strana chce tradične osloviť pravicových voličov.

Ústredná rada SDKÚ zároveň odsúhlasila vznik odborných sekcií. Ich úlohou bude „významnou mierou podieľať sa na zrozumiteľnom, dosiahnuteľnom a úspešnom programe, ktorý pomôže zo Slovenska vytvoriť krajinu, v ktorej bude platiť zákon, oplatí sa v nej študovať, pracovať či žiť a kde štát nebude zbytočnými prekážkami obmedzovať občanov, živnostníkov alebo podnikateľov“.

Témou rokovania bola i finančná situácia strany, úprava jej finančného poriadku. Ústredná rada SDKÚ taktiež odsúhlasila vznik odborných sekcií.

Ústredná rada SDKÚ prijala aj uznesenie, v ktorom kauzu stavebnej spoločnosti Váhostav – SK, a.s. označila za „kolosálne zlyhanie vlády Roberta Fica, ktorý po troch rokoch nečinnosti zvaľuje vinu na opozíciu“. Snahu strany Smer o odvolanie opozičného zástupcu vo vedení NR SR, podpredsedu parlamentu – predsedu KDH Jána Figeľa – považuje SDKÚ „za návrat Slovenska do novembrovej noci 1994, kedy Vladimír Mečiar zbavil opozíciu akýchkoľvek kontrolných právomocí“. Vláde Roberta Fica preto SDKÚ pripomína, „že práve SDKÚ predstavila návrh komplexného riešenia, ktoré umožní veriteľom vyplatiť pohľadávky vo výške 100 percent bez rizika, že sa na to poskladajú všetci daňoví poplatníci“, dodáva sa v tlačovej správe.

SDKÚ: Kauza Váhostav je kolosálnym zlyhaním Fica

Za „kolosálne zlyhanie vlády Roberta Fica“ považuje Ústredná rada SDKÚ kauzu Váhostav. „Socialistický kabinet sa po troch rokoch absolútnej nečinnosti snaží vo verejnosti vytvoriť obraz, že za súčasný stav je zodpovedná opozícia, a zároveň predložila pseudoriešenie, na ktoré použije peniaze všetkých občanov Slovenska, aby ochránila majetok Juraja Širokého,“ uvádza sa vo vyhlásení Ústrednej rady SDKÚ.

Strana tvrdí, že „ako prvá navrhla komplexné riešenie situácie, ktoré by zabránilo ďalšiemu tunelovanie firmy a zaručilo by vyplatenie všetkých pohľadávok a v plnej výške živnostníkom a malým a stredným podnikateľom, ktorí sa nachádzajú na konci subdodávateľského reťazca“. Ústredná rada SDKÚ-DS dnes rokuje v Strečne. Hlavným bodom programu je volebný štáb a východiská pre parlamentné voľby 2016.

Návrh vlády predložený na rokovanie Národnej rady SR považuje Ústredná rada SDKÚ „za jedno z najhorších, aké z jej dielne vyšlo“. Dodáva, že „na odkúpenie pohľadávok Štátnou záručnou a rozvojovou bankou sa totiž použijú finančné prostriedky, ktoré štátu odviedli banky a teda na poplatkoch všetci občania Slovenskej republiky“. Týmto krokom sa tak podľa SDKÚ-DS vláda „rozhodla ochrániť majetok Juraja Širokého a ďalších akcionárov Váhostavu, ktorí sú zodpovední za nevyplatené faktúry živnostníkom a drobným podnikateľom na konci subdodávateľského reťazca na účet občanov“.

SDKÚ zároveň navrhuje riešenie kauzy Váhostav. Medzi iným žiada „zabezpečiť prostredníctvom účastníka reštrukturali­začného konania, ktorý v tomto konaní zastupuje štát, podanie návrhu na predbežné opatrenie, ktorým súd nariadi nevyplatiť v rámci reštrukturalizácie finančné prostriedky účastníkom, ktorých sa vyšetrovanie orgánov činných v trestnom konaní týka, a to až do skončenia tohto vyšetrovania, aby sa zabránilo vytunelovaniu Váhostavu. Štát by podľa SDKÚ mal "odkúpiť pohľadávky od malých veriteľov vo výške 100 % a použiť ich následne na úhradu faktúr voči Váhostavu“.

SDKÚ žiada aj novelu zákona o dani z pridanej hodnoty. Novela by mala upraviť „práva a povinnosti povinných subjektov tak, aby sa povinnosť odvodu DPH týkala iba zaplatených daňových dokladov, rovnako tiež právo na nadmerný odpočet sa týkalo len daňových dokladov, ktoré oprávnený subjekt uhradil“. SDKÚ-DS medzi iným chce legislatívu, ktorá zaistí, že „dodávatelia získajú istotu, že investor nemôže špekulovať s nevyplatením ceny diela, živnostníci a malí podnikatelia na konci reťazca, ktorí svoju prácu kvalitne a včas odvedú, budú mať zaplatené zmluvne dohodnutú odmenu“. Zmeny v zákonoch by mali tiež priniesť stav, ktorý „zamedzí sa vkladaniu schránkových firiem a firiem za účelom úmyselného krachu do dodávateľského reťazca, zníži sa motivácia firiem vstupovať so súťaží s podhodnotenou cenovou ponukou, znemožní sa zneužívanie účelových reklamácií vyššími dodávateľmi voči nižším dodávateľom a vyčistí sa stavebné odvetvie od nepoctivých praktík“, navrhuje SDKÚ.

122 debata chyba