Diaľničnej patrole šoféri oddychovať nedajú

Pomáhajú sedem dní v týždni a na cestách sú 24-hodín denne. Opravujú autá, vymieňajú kolesá, nahadzujú rezervy či nalejú benzín do prázdnej nádrže priamo na diaľnici.

24.04.2015 12:00
diaľnica, D1, cesta, vodiči Foto: ,
Diaľničná patrola sa medzi vodičmi ujala. /Ilustračné foto/
debata

Diaľničná patrola, nová služba pre motoristov, ktorú spustila Národná diaľničná spoločnosť (NDS), sa ujala. Za necelý mesiac jej pomoc využilo 680 vodičov a vozidlá asistenčnej služby najazdili takmer stotisíc kilometrov.

„Služba, ktorá je bezplatná, už za prvé tri týždne ukázala, že má rozhodne zmysel a motoristi si ju pochvaľujú,“ informovala Eva Žgravčáková, hovorkyňa NDS. Spoločnosť Diaľničnú patrolu spustila do ostrej prevádzky 2. apríla. Okrem výjazdov k motoristom napríklad posádka z Čadce pomohla aj pri odtiahnutí sanitky. „Sanitka totiž zostala nepojazdná za 600 metrov dlhým tunelom Horelica s obojsmernou premávkou a začali sa tvoriť kolóny,“ povedala hovorkyňa. Šťastím bolo, že v záchranke v tom čase neprevážali pacienta. Zamestnanci patroly ju odtiahli do Čadce.

„Patroláci“ najčastejšie zabezpečujú označenie vozidiel. Ide o prípady, keď autá uviaznu na diaľnici pre nehodu či technickú poruchu. Okrem toho v 125 prípadoch odstraňovali predmety z cesty, 45-krát opravovali autá či vykonali 30 odťahov.

Jozef Drahovský, dopravný analytik, hodnotí nový servis pozitívne a tvrdí, že takáto pomoc pre motoristov je v zahraničí štandardom. „Táto služba bola od motoristov dlho očakávaná, nakoľko tí, ktorí chodia do zahraničia, sú na ňu zvyknutí. Napríklad v Nemecku a v Rakúsku ju trvalo poskytujú vodičom, ktorí majú nejaké problémy,“ mieni analytik.

Podľa Drahovského je dobré, že servis u nás ponúka samotný prevádzkovateľ diaľnic. Patrola tak okrem pomoci motoristom robí aj pravidelné hlásenie iných problémov. „V zahraničí túto službu nezabezpečuje správca diaľnic, ale iné spoločnosti. Tie potom prevádzkovateľovi nahlásia problém a ten musí vyslať niekoho zo svojich zamestnancov, aby situáciu overili,“ vysvetľuje Drahovský.

Na Slovensku je zásah alebo pomoc rýchlejšia. Zamestnanci patroly nepotrebujú povolenie napríklad na uzatvorenie jazdných pruhov od správcu cesty. „Preto môžu odstraňovať aj predmety z diaľnice, na čo iní povolenie nemajú. Môžu robiť oveľa viac, ako keby to zabezpečovala iná firma,“ doplnil analytik.

Počty zásahov Diaľničnej patroly v ďalších mesiacoch môžu ešte mierne rásť. Eva Štefucová, obchodná a marketingová riaditeľka Slovenského autoturist klubu, upozorňuje, že sa blíži letná sezóna a s ňou aj väčšia migrácia.

Na pomoc na cestách NDS vyčlenila 14 áut, ktoré pomáhajú na diaľniciach a rýchlostnej ceste R1. Autá sú vybavené dopravným značením, náradím, hasiacimi prístrojmi či balíčkami na poskytovanie predlekárskej prvej pomoci. Bezplatná linka na patrolu je 0800 100 007.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #vodiči #diaľničná patrola