Policajti na Ukrajine? Odborníci krútia hlavou

Policajti zo Slovenska, z Poľska a Pobaltia by mali už počas leta hliadkovať v ukrajinských mestách spolu s tamojšími policajtmi.

25.05.2015 07:00
debata (239)

Hoci oficiálna žiadosť ešte na Slovensko neprišla, ministerstvo vnútra je pripravené sa ňou zaoberať po jej doručení. Vyslanie slovenských policajných posíl však nemusí byť také jednoduché. Minister vnútra Robert Kaliňák povedal, že by mohlo ísť len o misiu EÚ a naznačil, že ide o citlivú tému.

Situácia je o to zložitejšia, že by slovenskí policajti mali byť ozbrojení. „Neviem si úplne presne predstaviť, ako by naši policajti robili výkon cudzej legislatívy,“ uviedol minister Kaliňák. Zatiaľ nie je známe, o aký počet policajtov má Ukrajina záujem a kde by boli nasadení. Či napríklad aj v oblastiach na východe, kde prebiehajú boje.

O zámere povolať policajné posily z okolitých krajín hovoril minulý týždeň ukrajinský námestník ministra vnútra Tigran Avakjan. „Počas rokovaní s našimi európskymi partnermi sme navrhli priamu účasť zahraničných policajných síl na spoločnom hliadkovaní a plnení úloh novej hliadkovacej polície, ktorá začne v lete fungovať na Ukrajine,“ povedal Avakjan. Podľa neho ide o policajtov pochádzajúcich z krajín, v ktorých neexistujú „podstatné jazykové ani mentálne prekážky“ s Ukrajinou. „Navrhli sme konkrétne Poľsko, Slovensko a pobaltské štáty,“ uviedol námestník ministra vnútra podľa agentúry Ukrinform.

Poslanec parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Gábor Gál z Mostu – Híd nevie, na akom zákonnom základe by Slovensko vysielalo svojich policajtov a čo by takáto misia priniesla Ukrajine i Slovensku. „Neviem, či môžeme vysielať ozbrojených policajtov do zahraničia. Oveľa konkrétnejšia by bola materiálna alebo politická pomoc,“ povedal poslanec.

Hliadkovanie ozbrojených slovenských policajtov v mestách a pri rôznych objektoch si vie zahraničnopolitický analytik Alexander Duleba len ťažko predstaviť. A už vôbec nie na východe Ukrajiny, kde sa aj bojuje. Nevie ani o tom, že by sa takéto policajné misie diali na dvojstrannej medzištátnej úrovni. „Neozbrojené misie môže vyslať OBSE. Potom sú misie, ktoré vysiela OSN. Ak ide o policajtov a majú byť vyzbrojení, nespadá to do žiadneho mne známeho formátu policajných misií,“ uviedol analytik. Pripomenul, že v rámci Schengenu existuje legislatíva, ktorá umožňuje policajtom prekročiť hranice do inej krajiny pri prenasledovaní páchateľa. Musia však o tom informovať.

Za vylúčený označil zámer Ukrajiny bezpečnostný analytik Milan Žitný. „Naša polícia nemôže hliadkovať v cudzom štáte. Mimo Schengenu je to nepredstaviteľné. Je to čosi ako služba v cudzej armáde,“ mienil. Podľa neho by musela existovať právna norma na Ukrajine, ktorá by umožňovala policajtom slúžiť na jej území a to isté by platilo aj pre Slovensko. „Keď sa tam niečo stane, bude sa na slovenských policajtov vzťahovať právomoc našej policajnej inšpekcie a naše zákony alebo Ukrajiny? To jednoducho nejde,“ dodal Žitný.

Hliadkovanie policajtov v zahraničí upravujú medzivládne dohody. Príkladom je Chorvátsko, kde sú každoročne vysielaní počas letnej turistickej sezóny. V spoločnosti chorvátskych policajtov sú oblečení v slovenských policajných uniformách, ale neozbrojení a nemajú žiadne policajné právomoci. Cieľom je pomoc a asistencia dovolenkujúcim Slovákom pri dopravných nehodách, krádežiach či iných incidentoch.

V zahraničí pôsobia tiež policajní pridelenci. Ide však o jednotlivcov. Ich úlohou je sprostredkovať informácie medzi slovenskou políciou a políciou cudzieho štátu. Pridelencov máme v 13 krajinách vrátane Ukrajiny.

Inou vecou by bolo vyslanie policajných inštruktorov na Ukrajinu, čo však nie je prípad Slovenska. Takúto formu pomoci Ukrajine sľúbilo Taliansko. Rím vyšle niekoľkých odborníkov, ktorí budú pomáhať v reformovaní ukrajinského ministerstva vnútra. V Kyjeve o tom informoval taliansky veľvyslanec Fabrizio Romano počas rozhovoru s ministrom vnútra Arsenom Avakovom.

© Autorské práva vyhradené

239 debata chyba
Viac na túto tému: #policajti #Ukrajina