Zmeny v SAV v januári nebudú

Slovenská akadémia vied sa od 1. januára meniť nebude. Jednotlivé ústavy najväčšej vedeckej inštitúcie na Slovensku sa v budúcom roku mali stať verejnými výskumnými inštitúciami s väčšími možnosťami prepájať výskum s firmami a väčšou slobodou pri rozhodovaní o nakladaní s financiami.

05.06.2015 07:00
SAV, protest, reforma SAV Foto: ,
Proti spôsobu, akým sa pripravuje zákon o verejných výskumných inštitúciách, protestovali výskumníci zo SAV minulý týždeň v Bratislave.
debata (2)

Premenu ústavov mal zabezpečiť nový zákon, ktorý mala vláda schváliť do konca mája. Nestalo sa tak. Nepomohol ani protest vedcov minulý týždeň v Bratislave a v Košiciach, ktorí kritizovali zásahy do zákona, ktoré sa objavili v poslednnej chvíli.

Ako už dávnejšie informovala Pravda, pripravený návrh zostal zablokovaný na Úrade vlády. Napriek tomu, že už prešiel pripomienkovým konaním a v apríli aj legislatívnou radou, vláda o ňom nerokovala ani v stredu.

Rezort školstva už pripúšťa, že termíny reformy SAV bude treba posunúť. „V návrhu zákona musíme zmeniť niektoré termíny, lebo kvôli zdržaniam sa transformácia v pôvodných termínoch nestihne,“ informovala hovorkyňa ministerstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Ako zároveň dodala, pracujú na tom, aby bol zákon do jesene v parlamente.

Pôvodne bola reforma v SAV načasovaná na obdobie, keď sa končí čerpanie eurofondov z jedného obdobia a začína sa ďalšie, ktoré trvá do roku 2020. Ak totiž na budúci rok začnú ústavy SAV čerpať eurofondy ako rozpočtové a príspevkové organizácie, nemali by potom meniť svoju právnu formu. Výnimku z tohto pravidla by mohla povoliť Európska komisia, aj tak by to prinieslo zbytočné komplikácie.

Podľa vedenia SAV je aj preto žiaduce, aby návrh zákona prešiel najneskôr do jari budúceho roka. „Keďže ide aj o čerpanie eurofondov, prvý polrok budúceho roka bude dosť kľúčový na to, aby bol zákon schválený,“ hovorí podpredsedníčka SAV Eva Majková. Predpokladá pritom, že ak sa to nepodarí do volieb, nová vláda sa k nemu tak skoro nedostane.

Problémy, ktoré vznikli pri prijímaní zákona, treba podľa podpredsedníčky riešiť diskusiou. „Sme pripravení na diskusiu, takéto problémy sa dajú vyriešiť len vo vecnej diskusii,“ hovorí Majková. Na debatu o predložených návrhoch ich však zatiaľ nik pozval.

Úrad vlády na naše otázky, kedy konečne bude o zákone rokovať, neodpovedal. Minulý týždeň odklad zdôvodňoval tým, že naďalej prebiehajú rokovania. „Úrad vlády dôsledne, precízne a odborne pripomienkuje návrh zákona z dielne ministerstva školstva. Po ujasnení všetkých stanovísk a analýze návrhov bude zákon zaradený na rokovanie vlády,“ uviedol vtedy tlačový odbor.

Ministerstvo školstva zdržanie zdôvodňuje aj tým, že sa v poslednej chvíli vynorili viaceré námietky. V návrhu zboru poradcov premiéra sa objavili ustanovenia, proti ktorým minulý týždeň protestovali aj vedci z SAV. Týkali sa toho, aby minister školstva budúcej vlády v podstate rozhodoval o tom, ktorý ústav SAV bude existovať ako verejná výskumná inštitúcia a ktorý zanikne.

Dodatočné návrhy Zboru poradcov premiéra

  • predsedníctvo SAV predloží vláde do 30. 4. 2016 transformačný plán SAV,
  • do 3 mesiacov od schválenia plánu predložia jednotlivé ústavy ministerstvu školstva návrh projektu svojej transformácie,
  • ak minister školstva návrh projektu neschváli, organizácia musí vypracovať nový projekt, ak minister do 31. 12. 2016 neschváli ani ten, organizácia zanikne (vedci protestujú proti strate samosprávnosti a možnosti, aby minister školstva rozhodol o existencii ústavov bez zverejnenia kritérií a možnosti odvolania sa),
  • od 1. 1. 2017 prejde majetok SR v správe danej organizácie SAV na verejnú výskumnú inštitúciu – okrem nehnuteľného majetku a archeologických nálezov (v terajšom návrhu sa uvádzajú len archeologické nálezy).

Rezort podľa vyjadrenia jeho hovorkyne trvá na pôvodnom znení zákona. V akej forme sa však vo vláde objaví, nie je zatiaľ isté. Splnomocnenec vlády pre výskum a inovácie Jaromír Pastorek, ktorý je tiež členom zboru poradcov premiéra, tvrdí, že rozhodnutie bude na ministrovi školstva, ako a či návrhy na zmeny zapracuje.

Dôležitou zmenou, ktorú zbor poradcov premiéra navrhol, je aj to, aby majetok, ktorý teraz spravujú ústavy SAV ako rozpočtové a príspevkové organizácie, zostal v rukách štátu. Ministerstvo školstva ani výskumníci z SAV z tohto návrhu neboli nadšení, vedenie SAV však tvrdí, že akadémia s tým dokáže fungovať, aj keď to pre nich bude znamenať isté komplikácie.

Nastavenie nakladania s majetkom je podľa školského rezortu v zákone také, že je ťažké manipulovať s ním bez toho, aby štát k nemu dával svoje vyjadrenie.

Zákon má priniesť ústavom SAV viac možností financovania, a to aj cez väčšie prepájanie výskumu s praxou, teda vytváranie spoločných podnikov s firmami. Zároveň majú dostať podobné postavenie ako verejné vysoké školy, teda za istých podmienok si brať aj úvery a nakladať s vlastným majetkom.

Príjem z prenájmu majetku štátu v správe rozpočtovej organizácie je teraz napríklad príjmom štátneho rozpočtu. Zmena by mala priniesť aj väčšiu slobodu pri rozhodovaní sa o počte pracovníkov a spôsobe ich odmeňovania podľa kvality.

Zmena ústavov SAV na verejné výskumné inštitúcie (návrh zákona)

  • zakladateľom inštitúcie môže byť ústredný orgán štátnej správy alebo SAV – ten rozhoduje aj o splynutí, zlúčení, rozdelení alebo zrušení inštitúcií,
  • jej hlavnou činnosťou je výskum, zabezpečovanie správy a infraštruktúry výskumu, spolupráca s vysokými školami aj podnikateľmi,
  • jej hlavným finančným zdrojom sú prostriedky od zakladateľa (zo štátneho rozpočtu), dotácie, granty, eurofondy, ale aj podnikateľské aktivity, prenájom či predaj majetku,
  • hnuteľný a nehnuteľný majetok prejde na inštitúcie cez zakladateľa, a to so súhlasom ministerstva financií (pri majetku do 25-tisíc eur) alebo vlády (pri majetku nad 25-tisíc eur), v zakladacej listine sa vymedzí majetok a určia záväzky,
  • na nakladanie s nehnuteľným majetkom sa stanovujú obmedzenia, napr. súhlas zakladateľa a dozornej rady, nemožno naň zriadiť záložné právo, nepodlieha exekúcii, zákon stanovuje návrat majetku štátu v prípade, že by inštitúcii hrozil zánik,
  • inštitúcia za istých podmienok bude môcť vstupovať do obchodných spoločností, resp. ich založiť,
  • náklady na podnikateľskú činnosť musia byť pokryté výnosmi z nej, zisk sú povinné použiť na svoju hlavnú činnosť,
  • inštitúcia môže za presne stanovených podmienok čerpať úver,
  • orgánmi inštitúcie sú riaditeľ, správna rada, vedecká rada a dozorná rada – riaditeľ sa vyberá vo výberovom konaní, zakladateľ bude bez obmedzení vytvárať dozornú radu, v ostatných orgánoch budú mať vplyv na rozhodovanie zamestnanci inštitúcie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #reforma #Slovenská akadémia vied