Poslanci prelomili Kiskovo veto, schválili novelu o minimálnom dôchodku

Hlasovaním o novele zákona o sociálnom poistení, ktorý vrátil do parlamentu prezident Kiska, poslanci prezidentovo veto prelomili. Za zákon zo 136 poslancov hlasovali 84 prítomní, proti boli 39 a 13 sa zdržali.

16.06.2015 16:23 , aktualizované: 17:18
debata (44)

V rozprave pred hlasovaním poslanec NR SR Július Brocka (KDH) vyzval poslancov za Smer, aby vyhoveli pripomienkam prezidenta SR Andreja Kisku a odstránili tak diskrimináciu sporiteľov vo vzťahu k minimálnemu dôchodku.

Hlava štátu totiž žiadala, aby mali sporitelia v druhom pilieri nárok na rovnako vysoký minimálny dôchodok od štátu ako osoby, ktoré v sporivom pilieri neboli.

"Nie je dôvod, aby sme neschválili novelu zákona v takej podobe, ako ju schválila vláda,“ povedal Brocka v parlamentnej rozprave. Vládny návrh novely zákona totiž pri výške minimálneho dôchodku nebral do úvahy to, či je osoba v druhom pilieri alebo nie.

Aj poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ) sa vyslovil za schválenie pripomienok prezidenta. "Ak to nespravíte, tak táto snemovňa schváli diskriminačný a protiústavný zákon,“ povedal. Upozornil na to, že ľudia síce splnia podmienku nároku na minimálny dôchodok, ale sporiteľom v druhom pilieri ho štát prizná v zníženej sume. "Aj ľudia, ktorí zaplatili viac, dostanú menej, obraciate spravodlivosť naruby,“ zdôraznil Kaník. Upriamil pozornosť na to, že ani pri štátnych sociálnych dávkach sa neposudzuje účasť, resp. neúčasť v kapitalizačnom pilieri. "Včera sa druhý pilier uzavrel, a preto nie je potrebné vyvíjať na ľudí tlak,“ povedal Kaník.

Novelou zákona sa od začiatku júla tohto roka na Slovensku zavádza minimálny dôchodok. Podmienkou pre nárok na minimálny dôchodok bude získanie najmenej 30 rokov dôchodkového poistenia. Pre ľudí, ktorí počas života nadobudli 30 rokov dôchodkového poistenia, bude minimálny dôchodok tvoriť 136 % zo sumy životného minima, čo pre tento rok predstavuje 269,5 eura. Suma minimálnej penzie sa bude zvyšovať za každý ďalší rok dôchodkového poistenia o dva percentuálne body a od 40 rokov o tri percentuálne body. Napríklad pri 45 rokoch dôchodkového poistenia by minimálna penzia v tomto roku predstavovala 340,8 eura.

Nízkopríjmoví sporitelia v druhom pilieri majú mať pritom nárok na nižší minimálny dôchodok od štátu ako ľudia s nízkymi zárobkami, ktorí v druhom pilieri neboli. Minimálna penzia sa bude sporiteľom znižovať v takom pomere, v akom v jednotlivých rokoch išli ich dôchodkové odvody na ich osobné účty v druhom pilieri voči celkovým starobným dôchodkovým odvodom. Do dôchodkového príjmu sa pri posudzovaní nároku na minimálny dôchodok nebudú započítavať doživotné penzie z druhého piliera.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #parlament #minimálny dôchodok