SAV ocenila prílohu Pravdy Víkend

Vedúca prílohy denníka Pravda Víkend Tina Čorná si v pondelok v priestoroch Smolenického zámku prevzala Cenu Slovenskej akadémie vied za propagáciu vedy. Tím redaktorov sobotňajšej prílohy pod vedením Čornej ocenili za to, že pravidelne spolupracuje s vedcami zo všetkých troch oddelení SAV.

29.06.2015 17:44
Cena SAV, Tina Čorná Foto:
Vedúca redaktorka prílohy Víkend Tina Čorná (na snímke tretia sprava) prevzala Cenu Slovenskej akadémie vied za propagáciu vedy.
debata

„Spolupráca je najmä vo forme rozhovorov alebo autorských článkov samotných vedeckých pracovníkov v podobe recenzií, esejí alebo názorových stĺpčekov. Osobitnú pozornosť si v prílohe zasluhujú rubriky rozhovor, esej a neznáma história,“ dodal člen Predsedníctva SAV Juraj Marušiak.

Vedenie SAV odovzdávalo aj ďalšie ceny. Za vedecko-výskumnú činnosť získal ocenenie kolektív pracovníkov Ústavu molekulárnej fyziológie a genetiky za súbor vedeckých prác a kolektív pracovníkov Botanického ústavu za prácu o rastlinných spoločenstvách Slovenska.

So zaujímavou vedeckou prácou zabodovala Diana Duchoňová z Historického ústavu SAV, ktorá získala Cenu SAV pre mladého vedeckého pracovníka. Témou jej výskumu bola kriminalita v Pezinku v 17. a na začiatku 18. storočia. Práve vtedy totiž nastal ústup od ťažkých telesných trestov, akými boli napichnutie na kôl alebo mučenie.

"Stále hovorím, že treba robiť témy, ktoré sú zaujímavé pre ľudí, alebo ich robiť takým spôsobom, aby boli zaujímavé aj pre širokú verejnosť,” povedala na margo témy Duchoňová, ktorá na vedeckej práci Zločin v meste: Kriminalita a každodennosť v ranonovovekom Pezinku spolupracovala s Michalom Duchoňom. Rovnaké ocenenie ako mladá historička získal aj kolektív z Ústavu merania SAV za výsledky výskumu z oblasti nukleárnej magnetickej rezonancie.

Mladým vedcom sa vo svojom príhovore venoval aj predseda SAV Pavol Šajgalík, podľa ktorého je šťastím akadémie, že aj po tom všetkom, čo prežila, je na jej pracoviskách dostatok mladých ľudí, ktorí môžu naplniť ambíciu vedenia, aby Slovenská akadémia vied bola rodinným striebrom Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ocenenie #Pravda #SAV