Horúčavy sa ešte nekončia, ochladí sa až vo štvrtok

Extrémne horúčavy sa ešte nekončia. Meteorológovia dnes očakávajú teploty v niektorých častiach okolo 38 stupňov a pre západnú tretinu Slovenska vydali výstrahu tretieho, teda najvyššieho stupňa. Podobne to bude aj v stredu. Mierne ochladenie príde až vo štvrtok.

07.07.2015 06:00
počasie, teplo, horúčavy, leto Foto: ,
V horúčavách je každé osvieženie vítané. Ako v pondelok na námestí v Trenčíne.
debata (10)

Výstraha tretieho stupňa v jazyku meteorológov znamená, že sa bude vyskytovať nebezpečný jav, ktorý je v danom ročnom období a v oblasti veľmi zriedkavý, môže spôsobiť veľké škody a ohroziť ľudské životy. V tomto prípade je to varovanie pred extrémnymi horúčavami. Nebezpečné sú najmä pre seniorov a pacientov, čo trpia srdcovocievnymi chorobami. Horúce počasie pripravilo o život aj ľudí, čo hľadali osvieženie vo vode. Na východnom Slovensku sa v pondelok utopili dvaja muži, 58–ročný na štrkovisku pri obci Kokšov–Bakša a 49–ročný Košičan v jazere na sídlisku Nad jazerom.

Ako bude?

  • Utorok: Malá, miestami na severe prechodne zväčšená oblačnosť. Extrémne teplo. Denná teplota 32 až 38 stupňov.
  • Streda: Cez deň postupne pribúdanie oblačnosti, na mnohých miestach prehánky a búrky. Naďalej veľmi teplo. Cez deň 29 až 34 stupňov, na juhu stredného Slovenska a na východe 34 až 38 °C.
  • Štvrtok: Polooblačno až oblačno, ojedinele búrky. Cez deň 25 až 30 °C.
  • Piatok: Jasno až polooblačno. Cez deň 23 až 28 °C.
  • Sobota: Jasno až polojasno. Cez deň 24 až 29 °C.
  • Nedeľa: Ojedinele prehánky a búrky. Cez deň 28 až 33 °C.

Horúčavami mimoriadne trpia ľudia, ktorí sú počas pracovného času viazaní na jedno miesto, či sú to pracovníci na stavbe, alebo zamestnanci v presklených kanceláriách bez klimatizácie. V Trenčíne je najväčšou administratívnou budovou deväťposchodové sídlo Trenčianskeho samosprávneho kraja, kde je asi 180 kancelárií. Úrad TSK zatiaľ pracovný čas neskrátil, umožnil však svojim zamestnancom, aby prišli do práce skôr a skôr mohli aj odísť.

„V období od júna do konca augusta môžu využiť začiatok pracovnej zmeny už od 6. hodiny s ukončením o 14. hodine. Ľudia túto možnosť aj využívajú. V kanceláriách sú ventilátory a na každom poschodí je zasadačka s klimatizáciou. V prípade nadmernej teploty budeme zamestnancom poskytovať minerálku,“ povedala Jana Paulínyová, hovorkyňa Trenčianskeho samosprávneho kra­ja.

Robotníci na stavbe nového železničného mosta v Trenčíne, čo je v súčasnosti najväčšia stavba v regióne, nemajú k dispozícii ani klimatizáciu, ani ventilátory. Obutí v pracovných topánkach, oblečení do predpísaných bezpečnostných viest a s prilbou na hlave sú celí mokrí od potu. Do reči im príliš nebolo, vraj teplo je všade a oni sú na to zvyknutí. Prezradili iba, že zamestnávateľ im v tomto období zvýšil pitný režim na dvojnásobok. Predtým mali 1,5 litra, teraz po tri litre minerálky na človeka a deň. Okrem toho majú k dispozícii aj pitnú vodu v bareloch. Prestávku majú každé tri hodiny. Zvyčajne robia 8,5 hodiny, ale keď treba, potiahnu aj 10 hodín. Pred spaľujúcim slnkom sú chránení tí, čo majú prácu v tubuse, čo je dutina vnútri mosta, tam robia v tieni.

V tieni budovy postáva mladý muž v šiltovke a predáva časopis. Horúčava ho očividne aj v tieni premohla, už sa len opiera o stenu. „Na slnku je strašne teplo, aj keď mám šiltovku, po chvíli ma rozbolí hlava. Snažím sa dodržiavať pitný režim, som tu od ôsmej ráno a do pol jedenástej som vypil dva litre kofoly a liter čistej vody. Je to oveľa úmornejšia práca ako inokedy. Keď je normálna teplota, tak tu stojím a predávam časopis 10 hodín, teraz to musím pre horúčavy zabaliť po troch hodinách,“ povedal mladý muž, ktorý sa predstavil ako Lukáš.

Mladá dievčina Miroslava Kopúnová vyšla k Váhu s dvojicou psíkov. Aj tí sa potrebujú ochladiť, horúčavy im nerobia dobre. Miroslava si v boji s páľavou pomáha technikou. „Stiahla som si aplikáciu na telefón, podľa toho pijem. Zadala som svoju váhu a vždy mi to takým zažblnkotaním v určitých intervaloch pripomenie, že mám piť. Za deň vypijem asi dva litre vody,“ vraví usmievavá dievčina.

Na Okresnom súde v Trenčíne, čo je jedna z tých nešťastných „skleníkových“ budov, v pondelok ráno o 9. hodine namerali v kancelárii asistentiek 30 stupňov. Napoludnie tu už bolo 32 stupňov a teplota ďalej stúpala. Kancelárie na súdoch nie sú klimatizované. Klimatizáciou sú vybavené len pojednávacie miestnosti, aby sa nemusela zopakovať situácia z minulosti, keď si horúčavy vyžiadali aj zrušenie pojednávaní, ktoré sa mali konať v miestnostiach bez klimatizácie.

„Takáto situácia zatiaľ nenastala a na súdoch sa riadne pojednáva. Pre vysoké teploty bol na niektorých okresných súdoch, napríklad v Trenčíne a Novom Meste nad Váhom, skrátený pracovný čas o dve hodiny s tým, že prevádzka súdu, predovšetkým podateľne a informačného centra, je zabezpečená,“ zdôraznil Roman Tarabus, hovorca súdov v Trenčianskom kra­ji.

V trenčianskej nemocnici sestričky pripomínajú pacientom dodržiavanie pitného režimu a pacientom dávajú ľahké prikrývky. Aj ďalšie opatrenia vyplývajú z toho, aké má nemocnica možnosti. „Ak sú na to kapacitné podmienky, pacientov rozdeľujeme po izbách, aby sa cítili komfortnejšie. Na okná sa umiestňujú mokré plachty na clonenie a zvlhčenie vzduchu,“ povedala Petra Gembešová, asistentka riaditeľa Fakultnej nemocnice v Trenčíne.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #ochladenie #horúčavy #teploty