Súd s Hedvigou Malinovou sa začne v septembri

Súd s Hedvigou Malinovou sa začne v septembri. Nitriansky okresný súd už vytýčil termín hlavného pojednávania deväť rokov sa ťahajúcej kauzy. „Pojednávanie s obžalovanou Hedvigou M. Ž. vo veci krivej výpovede sa uskutoční 28. septembra," informoval hovorca Krajského súdu v Nitre Mário Pivarči. Prokurátor Generálnej prokuratúry podal na bývalú študentku obžalobu za krivú výpoveď vlani v apríli.

23.07.2015 09:50
Hedviga Malinová-Žáková Foto: ,
Hedviga Malinová-Žákována archívnej snímke spred deviatich rokov.
debata (173)

Súdne uzavretie celého prípadu sa posunulo zmenou bydliska Hedvigy Malinovej-Žákovej. Odchodom do Maďarska sa z nej totiž stala zahraničná občianka, a preto sa jej Okresný súd v Nitre opýtal, či požaduje, aby bol súdny spis preložený do maďarčiny. Malinová s tým súhlasila.

Malinová-Žáková sa pred necelými dvoma rokmi presťahovala zo Slovenska do Győru a získala štátne občianstvo Maďarska. Jej obhajca Roman Kvasnica potvrdil, že jeho klientka požiadala o preklad spisu aj o tlmočníka na pojednávaniach. O preklad písomností tvoriacich vyšetrovací spis mala podľa Kvasnicu požiadať ešte v prípravnom konaní, teda pred podaním obžaloby na súd. „Už v prípravnom konaní sme žiadali o preklad celého spisu. Moja klientka sa vyjadrila, že nerozumie vzneseniu obvinenia, a preto odmietala vypovedať," reagoval vtedy Kvasnica.

Kauza Hedvigy Malinovej-Žákovej sa začala v auguste 2006. Cestou do školy na skúšku ju mali napadnúť dvaja útočníci a na blúzku jej napísať Maďari za Dunai. Polícia prípad uzatvorila s tým, že sa nestal tak, ako ho poškodená opísala. Malinovú v septembri 2007 obvinila z krivej výpovede a prísahy.

Prípad vyvolal veľký ohlas nielen na slovenskej politickej scéne, ale aj na medzinárodnej úrovni. Za vlády Ivety Radičovej v roku 2010 s Malinovou-Žákovou Slovensko uzatvorilo zmier na Európskom súde pre ľudské práva. Vláda v dohode s Malinovou pripustila, že v jej prípade sú určité okolnosti, ktoré vyvolávajú pochybnosti vzhľadom na rešpektovanie jej základných ľudských práv. Malinová sa zase vzdala všetkých prípadných nárokov voči štátu.

Súd v Štrasburgu napokon Malinovej sťažnosť na Slovensko vyčiarkol zo svojho zoznamu. V apríli tohto roka však prokurátorka Generálnej prokuratúry podala obžalobu na Malinovú za krivú výpoveď a ukončila tým takmer deväť rokov trvajúce prípravné konanie. Podľa je obhajcu jeho klientka tiež súd upozornila, že skutok, pre ktorý jej vzniesli obvinenie, nie je trestným činom. Prezident Andrej Kiska vlani oznámil, že v prípade, ak Malinovú súd odsúdi, jej udelí milosť.

© Autorské práva vyhradené

173 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Hedviga Malinová-Žáková