Privedie Slovensko k registrovaným partnerstvám súd?

Páry rovnakého pohlavia majú tiež právo na uznanie a ochranu. Potvrdil to rozsudok Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu v prípade troch talianskych gejských dvojíc. Ľudskoprávni aktivisti to považujú za prelomové rozhodnutie a na jeho základe upozorňujú, že aj Slovensko odmietaním registrovaných partnerstiev porušuje Európsky dohovor o ľudských právach.

23.07.2015 14:00
02-gay sobas 3x borislatta Foto:
Po celých Spojených štátoch ľudia koncom júna oslavovali legalizáciu homosexuálnych sobášov. Newyorský Empire State Building sa odel do dúhových farieb.
debata (59)

Taliansko podobne ako Slovensko nemá inštitút registrovaného partnerstva. Podľa rozhodnutia štrasburského súdu Taliansko porušilo článok dohovoru o práve na rešpektovanie súkromného a rodinného života tým, že párom rovnakého pohlavia neumožnilo nijakú formu uznania ich dlhodobého a stabilného partnerstva. Rozhodnutie nežiada od Talianska, aby zakotvilo manželstvá, ale hovorí o tom, že jeho súčasné zákony takéto dvojice dostatočne nechránia.

„Jednoducho sa vytvorí nový inštitút životného partnerstva pre všetky páry, ktoré dnes manželstvo uzavrieť nemôžu alebo tak z rozličných dôvodov nechcú urobiť. Nikomu to neublíži, ale niektorým to pomôže,“
platforma Životné partnerstvo.

Súd tiež v rozsudku poznamenal, že uznanie párov rovnakého pohlavia je zjavným trendom v členských krajinách Rady Európy a väčšina z nich takú legislatívu má. „Oddnes je jasné, že Slovensko porušuje Európsky dohovor o ľudských právach,“ reagovala na rozhodnutie súdu platforma mimovládnych organizácií Životné partnerstvo.

Mimovládky aj preto vyzývajú všetky politické strany, aby podporili prijatie potrebného zákona. „Nemusí sa meniť legislatíva o manželstvách a už vôbec sa neznižuje ich ústavou garantovaná ochrana. Jednoducho sa vytvorí nový inštitút životného partnerstva pre všetky páry, ktoré dnes manželstvo uzavrieť nemôžu alebo tak z rozličných dôvodov nechcú urobiť. Nikomu to neublíži, ale niektorým to pomôže,“ uvádza platforma Životné partnerstvo.

Právnička Janka Debrecéniová považuje rozhodnutie štrasburského súdu za jasný odkaz aj pre Slovensko. „Signál, ktorý súd týmto rozhodnutím vyslal, spočíva v tom, že trend je nezvratný a je čoraz viac neakceptovateľné upierať časti obyvateľstva právo na takú základnú vec, ako je právne uznanie partnerstva s inou osobou,“ myslí si právnička.

V prípade, že by sa na súd v Štrasburgu obrátili aj slovenské gejské a lesbické páry, nie je podľa nej vôbec vylúčené, že by uspeli. „Ale myslím si, že politici by to nemali nechávať na jednotlivcov, aby si prešli nekonečnou tortúrou najskôr na vnútroštátnych súdoch a potom pred európskym súdom len preto, aby dosiahli to, čo je už samozrejmosťou v mnohých iných krajinách. To je podľa mňa alibistické,“ hovorí Debrecéniová.

Pripomína, že už teraz je Slovensko v menšej skupine európskych krajín, ktoré nemajú uznaný ani inštitút registrovaného partnerstva. „Máme veľký dlh v tom, že u nás stále žije časť obyvateľstva, ktorá nemá garantované najzákladnejšie práva v oblasti rodinného života,“ pripomína Debrecéniová.

Zástupkyňa Slovenska pri Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu Marica Pirošíková upozorňuje, že ide o rozsudok 7-člennej komory súdu, ktorý zatiaľ nie je právoplatný. „Nie je vylúčené, že talianska vláda požiada o predloženie prípadu na opätovné preskúmanie 17-člennej veľkej komore európskeho súdu,“ uviedla v stanovisku rezortu spravodlivosti Pirošíková.

Právnička Debrecéniová pripúšťa, že talianska vláda sa ešte môže obrátiť na veľkú komoru súdu, zvrat vo výsledku však nepredpokladá. „Ak by to aj talianska vláda urobila, súd by mal príležitosť urobiť vo veci ešte principiálnejšie rozhodnutie. Rozhodnutie súdu však bolo čo do výsledku jednomyseľné, trend v týchto otázkach je jasný, takže si myslím, že ak by sa to pred veľkú komoru dostalo, bolo by to skôr v prospech veci,“ dodala právnička.

Martin Macko z Iniciatívy Inakosť nepredpokladá, že by sa Taliansko obrátilo na veľkú komoru súdu. „Nemyslím si, že talianska vláda sa bude chcieť odvolávať, keďže sama má v programe prijatie registrovaných partnerstiev,“ hovorí Macko. Ostatne taliansky premiér Matteo Renzi podľa včerajších správ BBC povedal, že jeho vláda chce príslušný zákon prijať do konca roka.

Na otázku denníka Pravda, či náš rezort spravodlivosti pripravuje nejaké úpravy, ktoré by lesbickým a gejským párom uľahčili život, jeho tlačový odbor do uzávierky neodpovedal.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Európsky súd pre ľudské práva #registrované partnerstvá #homosexuálne páry #LGBTI+