Únia by mala ďalej tlačiť na kvóty, myslí si expert

"Migrácia nie je ani problém Grécka, ani problém Macedónska. Je to európsky problém. Súčasná situácia je testom pre EÚ, či dokáže v zahraničnej politike konať spoločne,“ povedal pre Pravdu Martin Michelot, analytik organizácie German Marshall Fund.

23.08.2015 16:00
debata (65)

Macedónsko sa pred prílevom utečencov z Grécka rozhodlo zavrieť hranicu. Je to riešenie na krízu?

Z dlhodobého hľadiska to nič nevyrieši. Vláda tým len môže získať čas. Lenže migrácia nie je ani problém Grécka, ani problém Macedónska. Je to európsky problém. Nanešťastie je Macedónsko jeho súčasťou z geografického hľadiska. A v krajine sa šíria chýry, že v Grécku usadia imigrantov do autobusov a posielajú ich na hranicu s Macedónskom, aby sa ich Atény rýchlo zbavili. Rozhodnutie Skopje teraz len prispeje k ďalšiemu napätiu v regiónu v čase, keď by mali krajiny spolupracovať. Gréci sú v tomto veľmi cynickí. Vedia, že utečenci nechcú zostať v ich krajine. A to je ďalším zdrojom napätia, ktoré je vedľajším produktom migračnej krízy.

Nedávno ste sa vrátili z Grécka. Ako ľudia v krajine reagujú na prílev utečencov?

Ako som povedal, sú cynickí. V tom zmysle cynickí, že chápu, že migranti nechcú zostať v ich krajine. Gréci sa utečencom snažia pomôcť. Ale vzhľadom na ekonomickú situáciu v ich krajine sa im to nedarí tak, ako by chceli. A to ich obracia proti Európskej únii. Vedia, že migrácia je širší problém. Preto sa pýtajú, kde je EÚ, aby pomohla. Gréci sa snažia byť solidárni, hoci sme videli, v akých podmienkach utečenci bývajú v parkoch či na ostrove Kos, kde člny s migrantmi pristávajú stále. Pravdupovediac, momentálne je až hrozné sledovať grécku televíziu.

Prečo?

Médiá stále pokrývajú dianie na ostrovoch, kde pristávajú člny s utečencami. V televízií vidíte starostov malých mestečiek, ktorí kričia, že Európa sa dostatočne o situáciu nestará. Je to zložitý problém. Prispieva ku kríze v krajine. A prispieva to k tomu, že Európa len ťažko hľadá svoju úlohu.

Čo by teda mala Európa urobiť? Povinné kvóty a počty utečencov pre jednotlivé krajiny neprešli. Diskusia o tom, že je potrebné riešiť korene problému utečencov, je beh na veľmi dlhú trať. Načo sa má EÚ zamerať teraz?

Únia by mala ďalej tlačiť na to, aby krajiny prijali kvóty. Je to typický postup EÚ. O niečo sa pokúsi, celkom to nevyjde, tak sa uspokojí s kompromisom. Ale potom únia ďalej pracuje, aby dosiahla svoj cieľ. Systém kvót je dlhodobá záležitosť. Prílev utečencov sa nekončí. V utečeneckých táboroch ich žijú milióny. Európa by mala tiež aktívnejšie pomáhať krajinám únie, ktoré sú najviac postihnuté, ako Taliansko a Grécko. Migranti sem prichádzajú a snažia sa dostať k lepšiemu životu do Nemecka, Británie či Rakúska. Možnože raz aj na Slovensko či do Česka. EÚ je zodpovedná za to, aby chápala tieto trendy, a za to, aby prichádzajúcim utečencom vytvorila slušné podmienky. Je to extrémne nákladné, ale je to nevyhnutné. Ak neurobíme nič, zvýši sa násilie a regionálne napätie. Súčasná situácia je testom pre EÚ, či dokáže v zahraničnej politike konať spoločne.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #migranti