Štvorčatá na radu rodičov rozdelili do dvoch tried

Štvornásobne prežívala nástup prváčikov do školy rodina Kyselicovcov z Trenčianskych Teplíc. Pre ich štyri deti, štvorčatá, sa začala povinná školská dochádzka.

03.09.2015 14:00
štvorčatá,prváci, Foto: ,
Štvorčatá z Trenčianskych Teplíc (zľava) Peter, Janka, Hanka a Ondrej so svojim otcom Milošom Kyselicom.
debata

Štvortisícové kúpeľné mestečko má jednu základnú školu na sídlisku SNP. Súrodenci, dvaja chlapci a dve dievčatá, do nej včera prichádzali s úsmevom a kvetinkou v ruke. Nemali rovnaké oblečenie, možno aj preto, aby sa dali ľahšie rozoznať. Ak aj prežívali nejaký strach, nedávali ho najavo. Bola pri nich mama a otec, okrem toho boli štyria, čo je predsa veľká partia. Spolu sa cítia takí silní, že rodičia požiadali školu, aby ich nedávali do jednej triedy.

„Keby boli všetci štyria v jednej triede, bolo by to asi ťažké pre triednu učiteľku. Spolu by boli neposlušní. Takto budú aspoň trochu poslúchať. Keby škola mala štyri prvé triedy, dala by som každé osobitne. Teraz sú spolu Hanka s Peťkom a Janka s Ondrejkom,“ vraví Andrea Kyselicová (44), mama štvorčiat.

Každé zo štyroch detí má inú povahu, ale mama ich nechce škatuľkovať podľa správania či záľub. To sa vraj u nich veľmi rýchlo mení, čo platí dnes, zajtra už nemusí byť pravda. Štyria prváci asi dajú zabrať, Andrea Kyselicová však dúfa, že im bude pomáhať ich staršia sestra Evka, ktorá je ôsmačka a chodí to tej istej školy. „To bude pre nich asi druhá pani učiteľka,“ položartom vraví mama.

V škole majú so súrodencami svoje skúsenosti. V deviatackej triede sú štyri páry dvojičiek. „Je to ďalšia rarita našej školy, chodia sem od prvej triedy,“ povedal o deviatakoch Jozef Šimún, riaditeľ Základnej školy Andreja Bagara v Trenčianskych Tepliciach.

Pri štvorčatách podľa Šimúna dali na radu rodičov a rozdelili ich do dvoch tried. Zvažovali pritom ich povahové vlastnosti, aby si vyhovovali, a hlavne, aby jeden druhému pomáhali. „V kolektíve, kde je šestnásť žiakov, by táto štvorica určite dominovala,“ myslí si riaditeľ. Každé z nich tvrdilo, že sa do školy veľmi tešili. Hanka s Jankou hlavne na kamarátky, s ktorými budú sedieť, Peťko s Ondrejkom zase preto, lebo v škole budú môcť modelovať, čo je ich veľká záľuba. A konečne začnú nosiť školské tašky. „Mamina nám kúpila tašky a veci do školy, ale schovala to do skrine, aby sme to nezničili,“ prezradil Peťko. Z prvého školského dňa si domov odniesli štyri tričká s menom a názvom školy. Ide o tradíciu, ktorú škola udržuje niekoľko rokov a takto obdarúva prvákov. Tých včera nastúpilo spolu 33.

Deti sa Kyselicovcom narodili v októbri 2008. Ocitli sa v zložitej situácii, pretože už mali jedno dieťa a bývali v jednoizbovom by­te.

„Keď štvorčatá prišli na svet, mesto rodine pomohlo trojizbovým bytom, aj s jeho rekonštrukciou, aby mali komfortnejšie bývanie. Potom si ho rodina mohla odkúpiť. Mesto v tých časoch zriadilo účet, kde občania mohli prispievať, pomáhalo rodičom aj vybavovaním niektorých úradných vecí,“ hovorí o pomoci mesta rodine primátor Štefan Škultéty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #škola #prváci #Trenčianskej Teplice #štvorčatá