Policajti zadržali Alojza Hlinu, staval múr pred nebankovou spoločnosťou

Policajti zadržali poslanca Alojza Hlinu, pretože staval múr pred nebankovou spoločnosťou, ktorá poskytuje pôžičky. Múr začal podľa jeho slov stavať preto, lebo firma požičiava peniaze bez licencie od Národnej banky Slovenska.

03.09.2015 14:35 , aktualizované: 18:05
debata (272)

Policajti nasadili Hlinovi putá priamo pred nebankovkou. Nebanková spoločnosť obvinila Hlinu, že sa hrubo správal k personálu jej prevádzok v Bratislave, informuje portál aktuality.sk.

Spoločnosťou s kritikou Alojza Hlinu nesúhlasí. „Spájanie otvorenia pobočiek Pôžičkární s páchaním trestnej činnosti a odchody zamestnancov pobočiek na obednú prestávku nazývať útekom pred políciou klasifikujeme ako ohováranie a verejné ponižovanie zamestnancov,“ uviedol hovorca spoločnosti Michal Hatina.

Abrhan: Polícia použila hrubé prostriedky

Polícia pri zadržaní poslanca Alojza Hlinu použila podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Abrhana zbytočne hrubé zaisťovacie prostriedky. Ako povedal Abrhan, Hlina pri zaisťovaní nekládol odpor. „Formy protestu Alojza Hlinu, ktorými upozorňuje na chyby, sú netradičné. Polícia sa ho rozhodla zaistiť, na čo má zákonné právo,“ konštatoval Abrhan.

Podľa Abrhana polícia musí zadržanie poslanca NR SR oznámiť predsedovi parlamentu. „Ak by po vypočutí polícia poslanca chcela naďalej zadržiavať, podá návrh prokurátorovi, ktorý požiada o súhlas parlamentný mandátový a imunitný výbor,“ povedal Abrhan s tým, že tento výbor zasadá v piatok. Ak by bol Hlina obvinený, situáciou by sa zaoberal podľa Abrhana aj poslanecký klub KDH.

Gašpar: Začalo sa trestné stíhanie

Alojz Hlina je podozrivý zo spáchania trestného činu. V týchto chvíľach sa rozhoduje o vznesení obvinenia voči poslancovi. Je podozrivý z trestného činu neoprávneného zásahu do práva k domu, bytu a nebytovému priestoru v súbehu s prečinom obmedzovania osobnej slobody. Informoval o tom policajný prezident Tibor Gašpar na tlačovej konferencii.

Ako ďalej uviedol policajný prezident, vo štvrtok krátko pred 12.30 na tiesňovú linku volala žena, ktorá oznámila, že sa politik pokúša zamurovať vstup do podnikateľského subjektu a že jej bráni v odchode. Policajná hliadka informáciu potvrdila. Politika vyzvali, aby si sadol do policajného auta. Ten si čupol a polícia tak bola nútená použiť donucovacie prostriedky – hmaty a chvaty. Po predvedení na políciu Alojz Hlina nežiadal ošetrenie.

„Zadržaním podozrivej osoby sa začalo trestné stíhanie vo veci,“ uviedol Gašpar. Ako dodal, polícia vypočula aj pracovníčku pobočky. Polícia o zadržaní Hlinu informovala aj predsedu Národnej rady SR a predsedu parlamentného imunitného výboru, keďže jej to káže Ústava SR. Gašpar predpokladá, že ak dôjde k vzneseniu obvinenia a Alojz Hlina sa bude môcť vyjadriť ako obvinený, následne ho prepustia na slobodu.

Na otázky novinárov, či bol podľa neho zásah policajtov adekvátny, keď poslanca spacifikovali na zemi a nasadili putá, Gašpar uviedol, že video zo zásahu si nepozrel a opiera sa o hlásenie policajtov.

272 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Alojz Hlina #nebankové spoločnosti #licencia