Na ochranu hraníc protipovodňová bariéra?

Protipovodňová bariéra či zábrana pri masovom príchode utečencov? Ministerstvo vnútra si nachystalo plán pre prípad, že by aj Slovensko zažilo podobnú vlnu tisícov utečencov, aká je teraz v krajinách západného Balkánu. Použiť na to chce vojenskú technológiu Hesco bastion, ktorá sa dá využiť aj v prípade povodní.

24.09.2015 20:00
Robert Kaliňák Foto: ,
Technológiu, ktorú chce rezort využiť, ukázal novinárom na prezentačnom videu minister vnútra Robert Kaliňák počas návratu z rokovania v Bruseli. Archívna snímka.
debata (70)

„Dá sa použiť ako protipovodňová bariéra, ochrana proti zosuvom pôdy, ale aj ako navádzacia bariéra, ktorú vieme použiť na ochranu štátnej hranice v prípade veľkej migračnej vlny na ktoromkoľvek mieste,“ uvádza tlačový odbor ministerstva vnútra.

Technológiu, ktorú chce rezort využiť, ukázal novinárom na prezentačnom videu minister vnútra Robert Kaliňák počas návratu z rokovania v Bruseli. Bariéra funguje na princípe vysúvania z kontajnera, ktorý ťahá náves. V jednom kontajneri je 330 metrov zábrany s výškou viac ako dva metre, ktorá sa po postavení naplní pieskom alebo zeminou. Podľa ministra by v prípade potreby mohla byť v krátkom čase postavená na hraniciach s Maďarskom.

Slovensko podľa ministerstva musí byť pripravené zareagovať na to, čo sa deje v súčasnosti v Európe. Zátarasy by v prípade veľkej vlny migrantov mali ľudí nasmerovať na jedno miesto, kde by boli identifikovaní a registrovaní.

Rezort však odmieta, že by šlo o plot, ktorý by mal vzniknúť na hraniciach s Maďarskom. „Táto technológia je určená len na krátke úseky. V prípade jej využitia ako navádzacej bariéry nie je určená na celú hranicu, ale len na miesta, kde budeme očakávať prípadnú vlnu migrantov,“ zdôrazňuje jeho tlačový odbor.

Bariéru, ktorú je možné rýchlo postaviť, bude mať podľa ministerstva k dispozícii Hasičský a záchranný zbor. „Výhodou je, že sa dá veľmi rýchlo rozmiestniť na potrebné miesto a nie je nutné kopať základy na plot a ani nijako dramaticky upravovať terén,“ dodáva ministerstvo.

Na otázku, či je už zakúpená, prípadne či sa má financovať z eurofondov v rámci projektu protipovodňových opatrení, rezort priamo neodpovedal. „Momentálne študujeme technické parametre systému a overujeme jeho nasadenie v podmienkach Slovenskej republiky. V rámci ministerstva vnútra sme sa rozhodli ísť cestou zariadenia, ktoré je viacúčelové a vieme ho využiť na rôzne situácie predovšetkým humanitárno-záchranárskeho charakteru,“ uviedol.

Colníci za posledný mesiac posilnili tiež kontrolu na rieke Dunaj pomocou služobných člnov a psov. Podľa hovorkyne Colného úradu Bratislava Kataríny Tehlárovej v rámci spolupráce s poriečnym oddelením odboru poriadkovej polície Policajného zboru kontrolujú colníci nákladné, ale aj výletné lode, ktoré na slovenský úsek Dunaja prídu zo zahraničia.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #hranice #ministerstvo vnútra #utečenci #Hesco bastion