Liečba v kúpeľoch: Pravidlá postavené na hlavu

Nemá to logiku. Ťažko postihnutí, ktorí potrebujú liečbu v kúpeľoch, sa musia naháňať, aby mali na papieri potvrdené dve diagnózy. To im zabezpečí potrebný kúpeľný pobyt každý rok, ináč by naň museli čakať dlhšie. Hoci sa o tomto probléme vie už roky, zmeny nechystá nik.

05.10.2015 07:00
pacienti, zdravotníctvo Foto:
Niektorí pacienti s pomocou lekárov obchádzajú zákon, aby sa dostali do kúpeľov.
debata (13)

Liečba v kúpeľoch ľudí na vozíčkoch, po mŕtvici či úraze, pomáha doslova stavať „na nohy“. Poisťovňa im kúpele uhradí raz za dva roky, čo je podľa pacientov aj lekárov málo. Aby sa mohli liečiť každý rok, našli iný spôsob. Používajú dve diagnózy, a tak majú pokrytý každý rok. Svedčia o tom príbehy pacientov, ktorí sa vyjadrili pre denník Pravda. Bez kúpeľnej rehabilitácie by sa ich zdravotný stav zlepšoval veľmi pomaly alebo vôbec.

Richard má hlavnú diagnózu detská mozgová obrna a pohybuje sa na invalidnom vozíku. Ak chce chodiť do kúpeľov každý rok, od osemnástich musí striedať dve indikácie. Ako druhú diagnózu mu píšu vybočenie chrbtice. „Akoby fakt, že mám krivý chrbát, poisťovňu zaujímal viac ako to, že sa sám nepostavím na nohy,“ povedal mladík.

My to presne na pacientovi vidíme, keď sa k nám dostane po dvoch alebo aj viacerých rokoch. Často je ešte v horšom stave, ako keď k nám pôvodne prišiel.
Oľga Zábojníková, riaditeľka Národného rehabilitačného centra v Kováčovej

Eva je tiež pacientka s mozgovou obrnou, výrazne kríva, ale chodí. Aj ona má v karte diagnózu navyše – bolesť chrbtice. „Keď som chcela ísť do kúpeľov aj na chrbticu, musela som začať najprv chodiť na ambulantnú rehabilitáciu, čo boli pre zdravotnú poisťovňu peniaze navyše. To jej nevadí? Nebolo by lepšie, keby nám platili každý rok jednu diagnózu?" pýta sa Eva.

Zdravotné poisťovne tvrdia, že sa držia zákona. Ten určuje, kedy a na aké diagnózy môže pacient kúpele dostať. Deti majú na ne nárok každý rok, dospelí raz za dva roky. Výnimky neudeľujú. Ministerstvo zdravotníctva zákon meniť neplánuje.

Karol Horňáček zo Slovenskej spoločnosti fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie priznáva, že pacientom odporúčajú liečbu dvoch diagnóz. „Je to nelogický postup, bolo by prirodzenejšie, ak by pacienti mohli liečbu v kúpeľoch absolvovať každý rok na jednu indikáciu,“ uviedol Horňáček.

Kúpeľná liečba má pre pacientov po úrazoch či mnohopočetných poraneniach podľa Horňáčka obrovský význam. Absolvovať kúpele raz za dva roky je pre nich málo. „Kúpele im pomáhajú dostať sa ďalej. Ak by im to nepomáhalo, tak by sa pacienti do kúpeľov netlačili a my by sme im ich ani neodporúčali,“ dodal lekár. Pripomenul, že takýto problém trvá už roky. „V minulosti sme sa už snažili, aby sa zákon zmenil, ale nič nepomohlo,“ povzdychol si. Nevylučuje, že spoločnosť opäť skúsi osloviť ministerstvo zdravotníctva.

„Ak hovoríme o stavoch po mozgových porážkach, nehodách, o ochrnutiach, pacientoch na vozíkoch, tak im pobyt v rehabilitačnom centre prinesie minimálne rok lepšej kondície. My to presne na pacientovi vidíme, keď sa k nám dostane po dvoch alebo aj viacerých rokoch. Často je ešte v horšom stave, ako keď k nám pôvodne prišiel,“ pripomenula riaditeľka Národného rehabilitačného centra v Kováčovej Oľga Zábojníková. Aj ona považuje dvojročnú prestávku za pridlhú.

Občas sa stane, že do centra pacienti prichádzajú aj ako samoplatcovia. Sú to skôr výnimočné prípady, pretože celý pobyt je dosť drahý. „Deň stojí približne 100 eur a keď má mať liečba efekt, tak by mala trvať aspoň 40 dní,“ uviedla. Pacienti si podľa nej niekedy zvyknú pobyty predĺžiť sami, ak vidia, že ešte ďalšie týždne by im pomohli posunúť sa v sebestačnos­ti ďalej.

Úspech liečby podľa Zábojníkovej spočíva v individuálnom prístupe ku každému pacientovi. Rehabilitačný plán nikto nemá rovnaký. Riaditeľka tvrdí, že je to mravčia práca, a preto sa dosahujú také dobré výsledky a aj preto sa mnohí pacienti snažia dostať do Kováčovej. Navyše, toto centrum je z hľadiska špecializácie jediné na Slovensku, ktoré sa zaoberá liečbou po úrazoch chrbtice s poškodením miechy, po poraneniach viacerých orgánov, amputáciách či po náročných ortopedických zákrokoch.

Liečba diagnózy navyše znamená aj vyššie náklady zdravotných poisťovní. Skôr ako poistencovi odsúhlasia kúpele, musí pacient absolvovať rehabilitáciu v ambulancii v nemocnici. K otázke, či si poisťovne uvedomujú predražovanie výkonov, sa nechceli vyjadrovať. Odvolali sa na zákon. „Pri úhrade kúpeľov sme povinní dodržiavať legislatívu,“ reagoval PR manažér zdravotnej poisťovne Dôvera Matej Štepianský.

Poisťovne tiež tvrdia, že aj liečba v ambulancii má svoj význam. Hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová vysvetlila, že niektorí pacienti potrebujú pravidelnú rehabilitáciu, ktorá sa mení podľa aktuálneho zdravotnému stavu. „Túto medicínsku stránku veci teda nerieši žiadna kúpeľná, ale rehabilitačná liečba, ktorá sa poskytuje ambulantne alebo v ústavných zdravotníckych zariadeniach,“ uzavrela Balážová. Hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union Judita Smatanová tiež pripomenula, že kúpeľná starostlivosť nie je jedinou možnosťou.

Ministerstvo zdravotníctva legislatívu meniť neplánuje. Hovorca Peter Bubla povedal, že systém pri ťažko postihnutých pacientoch je nastavený tak, aby mali správnu starostlivosť. Liečbu najskôr prehodnocuje komisia z Národného rehabilitačného centra v Kováčovej a potom ju schvaľuje zdravotná poisťovňa. „Berie sa do úvahy a prínos pre pacienta,“ myslí si Bubla.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #pacienti #zdravoníctvo