Vo Viedni zhorelo päť Slovákov

Požiar bývalej reštaurácie vo Viedni ešte na začiatku októbra pripravil o život piatich Slovákov. Ich telá sa podarilo identifikovať až teraz, takmer dva mesiace po nešťastí. Rakúska polícia cudzie zavinenie vylúčila, podľa jej informácií mali Slováci prísť do Viedne z Nemecka, aby žobrali. Naše úrady na prípade intenzívne spolupracujú.

24.11.2015 20:00
viedeň, požiar, zhorenisko, Foto:
Obhorené telá piatich Slovákov našla rakúska polícia v bývalej reštaurácii vo Viedni ešte na začiatku októbra.
debata (12)

Niekdajšia „muštáreň“ vo viedenskej štvrti Favoriten bola prvého októbra, keď v nej vypukol požiar, už takmer rok prázdna. Plamene ju zničili až do základov a zabili aj päť ľudí.

„Vďaka dôkladnej práci požiarnych vyšetrovateľov štátnej kriminálnej polície Viedeň a nadnárodnej spolupráci so slovenskými úradmi mohli byť na nepoznanie zhorené telá identifikované. Išlo o mužov vo veku 30, 33, 35 a 37 rokov a 22-ročnú ženu. Obete boli slovenskí občania pochádzajúci z oblasti Rimavskej Soboty,“ uviedol k prípadu hovorca viedenskej polície Patrick Maierhofer.

Ako napísal portál vienna.at, príčinou požiaru mohla byť podľa polície pec, ktorou si Slováci v opustenej budove kúrili. Buď už nebola na vykurovanie vhodná, alebo ju až príliš naplnili palivom. Sami si oheň nevšimli, keďže po tom, čo vypili dosť alkoholu, tvrdo zaspali, informuje ďalej portál.

Mohutný požiar poznačil ich telá. „Vzhľadom na problémy s identifikáciou spôsobených požiarom bola totožnosť našich občanov potvrdzovaná postupne a neskôr. K požiaru došlo 1. októbra 2015, odkedy sme v tomto prípade v úzkom kontakte s rakúskymi úradmi, bližšie informácie z dôvodu ochrany osobných údajov poskytovať nemôžeme,“ konštatoval hovorca slovenského ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.

Napriek zničujúcim plameňom zostala takmer úplne zachovaná ruka jednej z obetí. Vyšetrovatelia teda mohli určiť, o koho išlo, na základe odtlačkov prstov. Telá zvyšných štyroch ľudí polícia identifikovala na základe DNA. V tejto súvislosti mala vyšetrovateľom pomôcť aj spolupráca so slovenským veľvyslanectvom.

Podľa informácií vienna.at sa medzi obeťami údajne nachádzali aj dvaja bratia. K predĺženiu procesu identifikácie podľa nich prispelo aj to, že o skupine Slovákov toho polícia veľa nevedela.

Príčinou požiaru mohla byť podľa polície pec,... Foto: KURIER.AT
zhorenisko, požiar, viedeň, Príčinou požiaru mohla byť podľa polície pec, ktorou si Slováci v opustenej budove kúrili.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný vysvetľuje, že zisťovanie totožnosti sa zvyčajne začína v okolí miesta, kde sa prípad stal. Polícia sa snaží zistiť informácie od svedkov, ľudí, ktorí mohli obete vidieť alebo s nimi prísť do styku.

„Určite vypočúvali všetkých svedkov, ktorí naokolo trvalo žili alebo sa tam pohybovali. Čiže tam bola prvotná snaha o identifikáciu osôb. Napríklad keď išlo o osoby zo Slovenska, tak sa vyšetrovatelia pohli tým smerom,“ vysvetlil Žitný.

Porovnávanie odtlačkov alebo DNA robí polícia cez databázy. V tomto prípade mohli byť Slováci priamo v rakúskej alebo v európskej databáze. Dostať sa tam mohli za porušenie zákona, dôvodom môže byť aj žobranie.

„Pokiaľ sa dopustili priestupku a zadržali ich, tak ich mohli mať v databáze a podľa toho ich stotožniť. V niektorých prípadoch sa odoberá aj DNA, ale odtlačky v každom prípade. Je predpoklad, že boli niekde zadržaní, predvedení, stotožňovaní, možno aj vykázaní z Rakúska a opäť sa vrátili, toto je jedna z možností,“ uzavrel Žitný.

Požiar od neskorého večera 1. októbra hasilo asi 60 hasičov, ktorí sa hlavne snažili zabrániť jeho rozšíreniu. Už totiž horeli aj niektoré okolité stromy. Päť tiel, ktoré našli v bývalej reštaurácii, ležalo okolo kachlí na pevné palivo.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Viedeň