Budú za vývoz busty potrestaní verejní činitelia?

Po tom, čo vyšetrovateľ odmietol v kauze vývozu Berniniho busty zo Slovenska trestné stíhanie za podvod, má prípad opäť na stole. Tentoraz zisťuje, či nešlo o trestný čin marenia úlohy verejným činiteľom. Koná tak na pokyn prokurátora. Vinníkom hrozí trest odňatia slobody až na dva roky.

25.11.2015 13:00
03-busta-1x Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kvôli vývozu Berniniho busty pápeža Pavla¤V. musela odísť z funkcie štátna radkyňa aj riaditeľ sekcie kultúrneho dedičstva ministerstva kultúry. Šéf rezortu Marek Maďarič odvolal aj komisiu, ktorá o predaji diela pochádzajúceho zo zbierky Ernesta Zmetáka rozhodovala. Či sú na zozname podozrivých aj mená zosadených ľudí, polícia neprezradila.

„Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie bližšie informácie k prípadu v súčasnosti nie je možné poskytnúť,“ reagoval na naše otázky krajský policajný hovorca v Bratislave Michal Szeiff. S otázkami sme sa obrátili aj na rezort kultúry, ten nás však odkázal na orgány činné v trestnom konaní. Krajská prokuratúra v Bratislave nám do uzávierky neodpovedala.

Busta z pozostalosti Ernesta Zmetáka bola na Slovensku považovaná za dielo neznámeho autora. Prostredníctvom aukčnej spoločnosti Soga ju predali do zahraničia súkromnej osobe. Neskôr ju kúpilo múzeum v USA. Už pri žiadosti o vývoz sa však objavili informácie, že ide o originálnu, vzácnu, roky stratenú bustu talianskeho sochára Giana Lorenza Berniniho. V takom prípade má socha mnohomiliónovú hodnotu, na Slovensku ju predali za zlomok tejto ceny.

Maďarič po prepuknutí kauzy podal ešte v júli trestné oznámenie pre podozrenie, že osoby, ktoré sa zúčastnili na procese predaja busty, mohli poznať hodnotu tohto diela a tí, ktorí posudzovali pamiatkové hodnoty diela, mohli konať v rozpore s príslušnými predpismi. Polícia prípad začala vyšetrovať ako trestný čin podvodu, no potom vyšetrovanie zastavila.

Minister navyše nariadil kontrolu procesu vývozu busty, ktorá potvrdila vážne pochybenia a odhalila chyby úradníkov. Hoci nový majiteľ pri žiadosti o vývoz uviedol, že zrejme ide o originál v hodnote okolo 7¤miliónov eur, štátna radkyňa v liste pre komisiu, ktorá vývoz povoľuje, uviedla, že ide iba o dielo podľa Berniniho. Prečo žiadosť majiteľa sochy zmenila, nevedela podľa ministerstva vysvetliť.

Rovnako členovia komisie nedokázali objasniť, prečo nepožiadali o znalecký posudok súdneho znalca, ale rozhodovali sa len na základe skutočnosti, že na aukcii v Soge bola v minulosti neúspešne busta dražená ako dielo neznámeho talianskeho sochára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #podvod #vývoz #trestné stíhanie #Busta Berniniho