El Niňo silnie, na Vianoce prinesie oteplenie

Všetko zatiaľ nasvedčuje tomu, že zasnežené Vianoce nebudú ani tento rok. Môže za to fenomén El Niňo, vinou ktorého je na celom svete premenlivé a nevyspytateľné počasie. A to v podobe otepľovania a zrážok, ktoré neobídu ani Slovensko.

25.11.2015 15:00
06-hore-4x Foto: ,
Bratislavčania na trhoch v centre mesta už žijú atmosférou Vianoc. Typických sviatkov so snehom sa však Slovensko asi nedočká.
debata (10)

Tradičné príslovie pre dnešný deň „Katarína na ľade, Vianoce na blate“ sa preto pravdepodobne naplní.

„Vzhľadom na počasie z prelomu októbra a novembra sú terajšie mrazy prekvapujúce. Mrznúť bude určite aj dnes, v priebehu dňa sa však oteplí. Pranostika teda nemusí platiť stopercentne,“ myslí si klimatológ Pavol Faško.

El Niňo je opakujúca sa odchýlka od bežného prúdenia vody a vzduchu v Tichom oceáne, ktorá ovplyvňuje na počasie v rôznych častiach sveta. Podľa Faška stále silnie a považuje sa za jedno z najintenzív­nejších, aké sa vyskytli od polovice dvadsiateho storočia. „Uplynulý víkend malo snežiť, ale snehová pokrývka sa udržala len na niektorých miestach. Aj tam, kde ostalo aspoň pár cm snehu, hrozí, že sa v krátkom čase roztopí,“ pripomenul Faško. Šancu na udržanie snehu majú podľa neho len oblasti s výškou nad 1¤000 metrov nad morom.

Minulý víkend prekvapil návštevníkov Štrbského Plesa pohľad na krajinu ako z rozprávky. Tatranské stredisko sa zahalilo do snehu a búrlivý vietor poriadne vyštípal líca turistov. Radosť netrvala dlho. K večeru sa sneh zmenil na dážď a o niekoľko hodín nebolo po bielej prikrývke ani stopy.

„Štrbské Pleso má nadmorskú výšku vyše 1¤300 m n. m. a tam môže už aj snežiť. Keď je však všeobecne teplo, stačí, že teplota stúpne o dva-tri stupne a zrážky prejdú do tekutej formy. To je jeden z príkladov, aké výkyvy počasia môžeme túto zimu očakávať,“ poukázal Faško. Ako však dodal, vplyv El Niňa je na Európu a na Slovensko len nepriamy a navyše, aby sa u nás intenzívne tento prírodný úkaz prejavil, je ešte skoro.

Ako ovplyvní tento úkaz Vianoce a zimu na Slovensku? Klimatológ je v odpovedi zdržanlivejší. Myslí si, že na takého konkrétne predpovede je ešte skoro. Ako ďalej dodal, na začiatku decembra sa obnoví prúdenie vzduchu od západu a prinesie to k nám viac oblačnosti. Hlavne v nižších polohách môžeme očakávať dážď. Snežiť bude v stredných a vo vysokých oblastiach.

Známy meteorologický portál accuweather.com, na ktorý naši vedci neradi reagujú, už prišiel s konkrétnymi teplotami. Na svojich stránkach píše, že teploty sa na Slovensku počas Vianoc a Silvestra môžu vyšplhať až na šesť stupňov Celzia.

Faktom však je, že El Niňo ešte zamieša karty. Niektorí klimatológovia ho nazvali Godzila El Niňo, a očakávajú, že bude mať veľké dosahy na globálne počasie. Predpokladajú, že vrchol dosiahne práve v zime na prelome rokov 2015 a 2016, keď budú zmeny najvýraznejšie.

Momentálne spôsobuje problémy v oblasti Tichého oceánu. Predovšetkým v západnej časti Južnej Ameriky. Morská hladina stúpla asi o pol metra. Voda, ktorá priteká z vnútrozemia, nemá možnosť vtekať do mora. Pobrežie kvôli tomu vytápa bez toho, aby pršalo.

Opačná strana Tichého oceánu zase bojuje s iným extrémom. V Austrálii je sucho a začínajú sa horúčavy. „Je veľmi pravdepodobné, že v tejto oblasti to vyvolá aj nedostatok vody. Tieto prejavy budú pretrvávať minimálne do jari,“ myslí si klimatológ.

Rôznorodé prejavy El Niňa môžu vplývať aj na to, že tropické cyklóny sa vyskytnú na zvláštnych miestach, napríklad v západnej časti Indického oceánu v blízkosti púští.

Klimatológ upozorňuje, že treba brať do úvahy aj globálne otepľovanie. V porovnaní so štatistickými údajmi z minulosti je všeobecne teplejšie. Neobvyklé oteplenie vôd Tichého oceánu spôsobí odchýlky, ktoré na niektorých miestach Zeme vyvolajú záplavy a na druhých enormné suchá.

Nie všetky vplyvy tohto fenoménu sú zlé. Pomôcť by mohli napríklad Kalifornii, ktorá trpela suchom a nedostatkom vody. Podľa klimatológov sa Kalifornčania majú pripraviť na prívalové zrážky. „Nedá sa ale vylúčiť, že sa dostanú z jedného extrému do druhého a postihnú ich aj záplavy,“ upozorňuje Faško.

El Niňo, po španielsky Ježiško, je úkaz, ktorý nastane, keď sa povrchová teplota morskej vody v Tichom oceáne zohreje viac, ako býva jej priemerná teplota. To následne spôsobí posuny v atmosférickej cirkulácii. Zmeny tlaku a povrchovej morskej vody tak napríklad spôsobujú záplavy v Peru a na druhej strane sucho v Austrálii.

Dnes sa dá vďaka technológiám tento úkaz predpovedať a obyvatelia dotknutých území sa naň môžu včas pripraviť.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Vianoce #fenomén #El Niño