Paškových synovcov po bitke obvinili

Paškovci budú niesť za svoje správanie zodpovednosť. Traja synovci bývalého predsedu parlamentu Pavla Pašku, ktorí sa pobili pred košickou pizzeriou, sú už obvinení z výtržníctva a ublíženia na zdraví. Dvaja z nich prídu aj o svoju prácu. Obvineniu sa možno nevyhne ani muž, ktorý bránil svoju priateľku, a tým sa celá ruvačka začala.

26.11.2015 14:48 , aktualizované: 19:52
debata (161)

Došlo k nej v nedeľu o štvrtej ráno na Hlavnej ulici v Košiciach. Bratia sa tam pobili s ďalšími Košičanmi. Pri incidente sa viacerí z nich zranili, najhoršie však dopadla mladá žena, ktorá skončila s ťažkým otrasom mozgu v nemocnici. Jej strýko má zlomený nos, jej priateľovi Jánovi ostali na tele viaceré modriny a v moči mu zistili krv.

„Vyšetrovateľ Inšpekcie ministerstva vnútra SR obvinil v prípade tri osoby – Maroša P., Martina P. a Branislava P., za trestný čin výtržníctva a ublíženia na zdraví formou spolupáchateľstva. Vyšetrovateľ má k dispozícii aj videozáznam z priemyselnej kamery, na ktorom je incident zaznamenaný," uviedla hovorkyňa rezortu vnútra Andrea Dobiášová. Ako dodala, obvineným môže hroziť trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky.

Video z bitky

Kamerový záznam z bitky sa už dostal na internet. Zachytil, ako k mladej žene prišiel jeden z bratov a podľa jej slov ju mal slovne obťažovať. Na videu vidieť, ako ju postrčil. Jej priateľ Ján na to zareagoval tým, že do muža strčil a ten padol na zem. Keď sa Ján naňho vrhol, pribehli ďalší Paškovci a začali ho biť. Neušetrili ani mladú ženu. Keď sa snažila priateľa brániť, dostala facku, narazila do stĺpa a spadla na zem. Jeden z Paškovcov do nej ešte kopol. Krátko nato prišla na miesto hliadka. Tá sa snažila situáciu upokojiť, ale jeden z útočníkov strčil aj do policajta.

Keďže jeden z aktérov bitky Maroš Paška pracuje ako dopravný policajt, incidentom sa zaoberá Inšpekcia ministerstva vnútra. Za svoje agresívne správanie v službách polície čoskoro skončí. „Nadriadený po doručení oznámenia o vznesení obvinenia Maroša¤P. začal konanie vo veci jeho prepustenia zo služobného pomeru príslušníka Policajného zboru," uviedla ešte v stredu košická policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík dodal, že Maroša Pašku plánujú prepustiť a ukončenie pracovného pomeru je už len otázka niekoľkých dní, nakoľko mu rozhodnutie musia doručiť. Policajt sa však proti tomu ešte môže odvolať.

Bývalý policajný detektív Martin Kubík upozorňuje, že policajt má byť trénovaný na to, aby dokázal zvládať stresové situácie. „Ak sa strhol takýto incident, tak práve on mal vedieť, kedy to ukončiť a ovplyvniť aj ľudí dookola. To, či bolo jeho prepustenie namieste, ukáže až vyšetrovanie. Pretože viacero policajtov už bolo vyzlečených z uniforiem a na súde sa neskôr dokázalo, že neoprávnene," myslí si Kubík.

Ďalší z bratov Martin Paška, ktorý pracuje ako technický riaditeľ Bytového podniku mesta Košice, sa vzdá funkcie a požiada zamestnávateľa o ukončenie pracovného pomeru. Urobí tak po rozhovore s primátorom Košíc Richardom Rašim. „Odsudzujem akúkoľvek formu násilia a násilného správania," uviedol na margo incidentu primátor.

Najstarší z bratskej trojice Branislav pracuje v Univerzitnej nemocnici L.¤Pasteura, kde má na starosti verejné obstarávanie. Pravde sa jeho reakciu získať nepodarilo. Ako uviedla hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová, Branislav Paška je od incidentu práceneschopný. „Zatiaľ je predčasné hovoriť o personálnych následkoch pre Branislava. Ešte sme nedostali žiadne oficiálne vyrozumenie o trestnom stíhaní, platí teda prezumpcia neviny," doplnila Šustová.

„Je mi veľmi ľúto, že sa to stalo a mrzí ma, ak bol niekto zranený. Musím však zdôrazniť, že sme po oslave narodenín len bránili svojho brata Braňa, ktorého nejaký mladík bezdôvodne strhol na zem. Bol v bezvedomí, tak sme sa s ďalším bratom ponáhľali mu pomôcť a ochrániť ho," povedal ešte v utorok pre portál kosicednes.sk Martin Paška.

Prípadom sa okrem Inšpekcie ministerstva vnútra zaoberá aj polícia v Košiciach. „Okresný vyšetrovateľ začal trestné konanie pre výtržníctvo. V danej veci sa momentálne vykonávajú všetky procesné úkony," uviedla pre Pravdu Jana Mésarová, krajská policajná hovorkyňa v Košiciach. Prešetrovanie by sa malo týkať priateľa mladej ženy Jána.

Agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

161 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Pavol Paška #Martin Paška