Mladík, ktorý ponúkol odmenu za zastrelenie utečencov, dostal podmienku

Mladík, ktorý na internete ponúkal odmenu za zastrelenie utečencov a na sociálnej sieti šíril videonahrávku proti migrantom, vyviazol na súde s podmienkou. Okresný súd v Žiline v stredu schválil dohodu, ktorú mladý muž uzavrel s prokurátorom.

24.02.2016 19:17
debata (48)

Dohoda o vine a treste umožňuje uložiť obvinenému nižší trest výmenou za jeho priznanie. Súd mladíkovi vymeral trojročný trest s podmienečným odkladom, tri roky bude pod dohľadom probačného úradníka a tiež sa bude musieť podrobiť programu sociálneho výcviku. Obvinenému pôvodne hrozilo až osemročné väzenie.

Polícia mladíka z Čadce podozrievala z toho, že zverejnil na internete spomínaný inzerát spolu s fotografiami početnej skupiny osôb tmavej pleti plaviacich sa na nafukovacom člne, ako aj účelového zariadenia v Gabčíkove. Úrady tam dočasne ubytovali niekoľko stoviek utečencov, ktorí požiadali o azyl v susednom Rakúsku.

Obvinený podľa médií ponúkal odmenu 25 eur za zastrelenie jedného migranta v Gabčíkove a v telefonickom rozhovore tvrdil, že nejde o recesiu a na zverejnenie inzerátu ho viedla obava z moslimov. Vo svojom profile na sociálnej sieti tiež zverejnil videonahrávku s vlastnými výrokmi, ktorými podľa polície verejne hanobil skupinu osôb kvôli ich náboženskému vyznaniu a farbe pleti.

Dávid Kurňava.

Ľútosť len predstieral

Obvinený mladík sa na súde po celý čas čítania prepisu jeho inzerátu a najmä vulgárnych nadávok z videa o migrantoch smial. Hoci pred prokurátorom a sudcom vinu priznal a skutok oľutoval, po opustení súdnej siene sa vyjadroval úplne ináč. Toto je prepis rozhovoru, ktorý viedol Dávid Kurňava s viacerými novinármi na chodbe Okresného súdu v Žiline.

Smiali ste sa, vám to ešte stále prišlo smiešne?

Jasné, že hej.

Prečo?

Lebo.

Čo je vám na tom smiešne? Teraz ste za to boli odsúdený.

A čo.

Ako to celé vnímate?

Mám na háku.

Ako ste spokojný s rozsudkom?

V pohode, všetko v pohode.

Na internete ste vyzývali, aby prišli nejakí podporovatelia na súd, nik neprišiel. Ako to hodnotíte?

Všetci majú iné starosti a majú veľa roboty.

Ľutujete, čo sa všetko stalo?

Nie.

Ale pred súdom ste to oľutovali. Prečo ste to urobili, z vypočítavosti?

Aby ma nezavreli.

(reg)
48 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #súd #utečenci