Tragická sánkovačka na Plejsoch. Preverujú aj postup operátora 112-tky

V prípade osudnej sánkovačky na Plejsoch, pri ktorej zahynula dvanásťročná školáčka z Košíc a ďalšia sa zranila, preverujú aj postup operátora 112-tky, ktorý hovor o udalosti prevzal. Pravde to potvrdil hovorca ministerstva vnútra Peter Lazarov.

10.03.2016 14:30
debata (8)

„Pokiaľ by sme zistili, že tento tiesňový hovor operátor nevyhodnotil v súlade s predpismi, budú voči nemu vyvodené dôsledky,“ poznamenal Lazarov.

Podľa našich informácií bol hovor na tiesňové číslo zaznamenaný minulý štvrtok o 18.18 h, ale horskí záchranári dostali informáciu o nešťastí až o osem minút neskôr. Keďže mali k miestu nešťastia ďaleko, vzápätí oni, aj operátor zo 112-tky kontaktovali rýchlu záchrannú službu. Tá si situáciu o 18.29 h overovala u chatára v Plejsoch a hneď potom aktivovala svoju posádku, ktorá bola od udalosti najbližšie a nachádzala sa v Margecanoch. Ďalšie informácie o udalosti smerovali k leteckým záchranárom.

Na mieste nešťastia boli skôr ako Vrtuľník záchrannej zdravotnej služby ATE policajti a posádka rýchlej záchrannej služby.

Boli to minúty, ktoré mohli byť v prípade zraneného dievčaťa a boji o jeho život rozhodujúce? Lazarov uviedol, že prešetrujú všetko, čo sa po telefonáte o 18.18 h dialo. A to ako, kedy a komu operátor telefonoval, a či sa držal interných smerníc. „Predmetom skúmania bude aj to, akým záchranným zložkám a v akom poradí volal,“ naznačil Lazarov. Úlohou operátora je podľa neho po prijatí hovoru na tiesňovej linke rozhodnúť, ktorú záchrannú zložku má podľa typu udalosti aktivovať.

Na linke 112 bol v čase tiesňového hovoru operátor – hasič. Lazarov nemá informácie, či išlo o skúseného operátora, alebo začiatočníka. Odpoveď na otázku, či zvolil správny postup, dá preverenie jeho krokov. Hovorca ministerstva podotýka, že k omylom operátorov pri vyhodnotení tiesňových hovorov dochádza len veľmi výnimočne, ak vôbec. „Skôr môže dôjsť k nejakému omylu vtedy, ak oznamovateľ nesprávne určí polohu, alebo miesto úrazu. Operátori sa väčšinou nemýlia,“ zdôraznil Lazarov.

Na mieste nešťastia boli skôr ako Vrtuľník záchrannej zdravotnej služby ATE policajti a posádka rýchlej záchrannej služby.

Hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Turočeková to vysvetľuje tým, že záchranný vrtuľník vzlietol z Košíc. Pristáť však kvôli nedostupnosti musel pri hoteli Plejsy, odkiaľ lekára previezli na miesto nešťastia policajti. „Naše letisko v Poprade let v priebehu dvoch minút zamietlo pre nevyhovujúce počasie, výzvu na let prijala naša posádka v Košiciach,“ uviedla Turočeková. Tvrdí, že na trase z Košíc do Krompách tiež neboli letové podmienky ideálne, boli však vyhovujúce.

„Po prijatí presných informácií o mieste vzlietol vrtuľník v priebehu štyroch minút, o 18.49 h. Let z Košíc do lyžiarskeho strediska trval 23 minút. Podmienky na pristátie vrtuľníka v teréne po západe slnka sú obmedzenejšie ako pri dennom svetle, v lyžiarskom stredisku sa navyše nachádzajú viaceré nadzemné prekážky ako lanovky a vleky, ktoré pilot po zotmení nemusí vidieť. Pilot preto pristál na najbližšom vhodnom mieste, na parkovisku pri hotely Plejsy,“ dodala.

12-ročná Miška však podľa informácií Pravdy mala také vážne zranenia, že boli nezlučiteľné so životom, aj keby tam zachranári prišli okamžite. Turočeková podotkla, že dievča bolo v kritickom stave a malo vážny úraz hlavy. „Záchranári po príchode na miesto vykonali kontinuálnu resuscitáciu,“ zdôraznila. Pozemní aj leteckí záchranári oživovali dievča na mieste ešte vyše hodiny, potom ho naložili na palubu vrtuľníka a v resuscitácii pokračovali aj počas prevozu do nemocnice v Košiciach, kde ho hospitalizovali na oddelení traumatológie. Tam však rozsiahlym zraneniam podľahlo.

Tragédia sa stala počas večernej sánkovačky na neosvetlenej časti zjazdovky, keď dve školáčky zišli z trate. Krajský policajný hovorca v Košiciach Alexander Szabó informoval, že dievčatá v dôsledku rýchlej jazdy nedokázali ovládať klzák a narazili do skál a stromov vedľa zjazdovky. Okrem Mišky, ktorá nehodu neprežila, sa ťažko zranila aj jej 13-ročná kamarátka, tá je už mimo ohrozenia života.

Okolnosti nehody, ktorá sa stala počas lyžiarskeho výcviku, aj miera zodpovednosti osôb dohliadajúcich na bezpečnosť detí, sú predmetom policajného vyšetrovania.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #záchranári #tragická nehoda #Plejsy #sánkovanie