Matovič: Vláda Smeru, SNS, Mostu a Siete bola dohodnutá

Predseda hnutia OĽaNO - NOVA Igor Matovič v pondelok na svojom facebookovom profile zareagoval na súčasnú politickú situáciu. Tvrdí, že pravdepodobná koalícia Smer, SNS, Most-Híd a Sieť bola vopred dohodnutá.

14.03.2016 10:39
Igor Matovič Foto: ,
Predseda OĽaNO-NOVA Igor Matovič.
debata (293)

Matovič sa takisto vyjadril aj k nedeľňajšiemu rokovaniu (6. marca) lídra strany Sieť Radoslava Procházku a Roberta Kaliňáka (Smer). „V nedeľu večer na úrade vlády rokoval Procházka okrem Kaliňáka aj priamo s Robertom Ficom. Dokazujú to fotografie Nového času, ktoré Fica zachytávajú v aute pri odchode z úradu vlády tesne po odchode Procházku. To, že po Procházkových tvrdeniach, že on na žiadnom úrade vlády v nedeľu nebol, to na seba zobral Kaliňák a tvrdil, že sa bavili s Procházkom o hocičom, ale o voľbách nie, je lož. Už v tú nedeľu dohodli presný postup a preto Fico vyzeral taký spokojný a vyrovnaný na tlačovke,“ uviedol na sociálnej sieti Matovič.

Ako ďalej píše, v utorok ráno získali informácie z najbližšieho kruhu Andreja Danka zo SNS, že scenár je dohodnutý tak, že Danko príde na sobotný snem (12. marca) s návrhom, aby s pravicou nerokovali. Dovtedy sa mali podľa Matoviča SNS, Most-Híd a Sieť tváriť, ako „veľmi sa snažia“ o vytvorenie pravicovej vlády. „Dohodli sa tak preto, lebo Béla Bugár aj Procházka vyjadrili obavy, že sa im inak rozsypú poslanecké kluby,“ dodal Matovič.

„Hrali svoju rolu v dopredu naaranžovanom podvode na voličoch, až kým prišla sobota. Danko prišiel s vyhlásením, že nebude rokovať o koalícii s Kotlebom, Sme rodina a s nami. Reakcia zo strany Mostu a Siete do médií prišla veľmi rýchlo, veľmi podobná a minútu po sebe. Evidentne koordinovaná,“ myslí si predseda OĽaNO – NOVA.

Podľa Matoviča do pár hodín Bugár aj Procházka zvolali na rovnaký čas podvečer svoje predsedníctva, akoby išlo niekomu o krk. "Zrejme chceli mať zradu čím skôr za sebou a zverejniť ju v sobotu večer, keď ľudia na politiku kašlú.

Procházkovi to viacerí odmietli a dohodli predsedníctvo až na nedeľu o 13:00," píše Matovič na svojom profile. „Na predsedníctvach prišli pred svojich ľudí obaja v duchu: "vidíte, veľmi sme sa snažili … ale nevydalo. Musíme byť zodpovední a poďme s Ficom“.

Prekukli to, bohužiaľ, len dvaja ľudia od Procházku – Miroslav Beblavý a Katarína Macháčková. Odmietli urobiť pravý opak toho, čo svojim voličom sľúbili, za čo im patrí veľká verejná vďaka," dodal Matovič.

Predseda SNS Andrej Danko v sobotu po sneme strany informoval, že nepôjdu do pravicovej koalície a líder strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík ich môže v prípadnom druhom kole rokovaní o zostavení vlády vynechať. V sobotu o 20:00 rokovalo predsedníctvo strany Most-Híd.

Po predsedníctve Béla Bugár informoval, že má mandát na rokovania, ktoré môžu viesť k vzniku stabilnej vlády. Po sneme národniarov bolo podľa nich totiž jasné, že pravicová vláda nemôže vzniknúť. Most-Híd ďalej vyzval strany Smer, SaS, SNS a Sieť, aby boli pripravené robiť kompromisy. Predsedníctvo strany takisto odmietlo podporu prípadnej úradníckej vlády a predčasné voľby.

V nedeľu rokovalo predsedníctvo Siete, pričom prítomní členovia jednomyseľne odsúhlasili, že Sieť sa zúčastní na rokovaniach so stranami Smer, SNS a Most-Híd. Podľa nich malo Slovensko len dve možnosti – vládu opierajúcu sa o pevnú väčšinu v parlamente alebo úradnícky kabinet.

Sieť chce so stranami Smer, SNS a Most-Híd rokovať o svojich ôsmich prioritách, okrem toho požaduje účasť opozície na kontrole moci v zdravotníctve a doplnenie vyšetrovacieho tímu kauzy Gorila. Na rokovaní sa nezúčastnil Miroslav Beblavý a Katarína Macháčková. Tí avizovali, že ak Sieť pôjde do vlády so Smerom, so strany odídu.

V nedeľu večer Béla Bugár aj Radoslav Procházka dostali pozvánku od predsedu Smeru Roberta Fica, ktorého prezident Andrej Kiska poveril zostavením vlády. Mandát má Fico do piatku 18. marca. Po stretnutiach na Úrade vlády SR žiaden z nich nevidel prekážky v ďalšom rokovaní, dnes sa predstavitelia týchto strán stretnú na spoločnom rokovaní na Úrade vlády SR.

293 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Most-Híd #Smer #OĽaNO #Igor Matovič #Sieť