Hrozivé chvíle v Bruseli zažili aj Slováci

Desiatky Slovákov uviazli v budovách európskych inštitúcií, mnohí sa do Bruselu vôbec nedostali, iní museli hodiny čakať na letisku či univerzitách. Na miestach, kde sa zvyčajne pohybujú, v utorok vybuchovali bomby.

23.03.2016 09:07
Brusel, útok Foto: ,
Policajná hliadka pred budovou Európskeho parlamentu v Bruseli, neďaleko ktorého vybuchla nálož v metre. Belgicko zvýšilo varovanie pred teroristickými útokmi v celej krajine na najvyšší stupeň.
debata (3)

Situácia v hlavnom meste Európskej únie poznačila aj prácu slovenských europoslancov, ktorí tam majú dočasný domov.

V okamihu výbuchov bola na medzinárodnom letisku Zaventem aj Slovenka Gabriela Kečkéšová. Práve prechádzala bezpečnostnou kontrolou v inej časti letiska. Rany počula iba slabo. V termináli, kde sa tragédia stala, bola len desať minút pred nešťastím.

„Je to šokujúce, keď vidíte utekajúcich ľudí, ktorí nevedia, čo sa deje,“ povedala pre ČTK Slovenka pracujúca v Európskej komisii. Spolu so stovkami ďalších cestujúcich ju evakuovali na letiskovú plochu, kde čakala asi dve hodiny. Neskôr museli pešo odísť z areálu letiska.

Kečkéšová bola jednou zo žien, o ktorých písal na sociálnej sieti podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. „Naše dve kolegyne boli v čase výbuchu na letisku. Jednej sa podarilo po výbuchu skočiť do taxíka a dostať sa v šoku domov. Druhá je práve evakuovaná z letiska. Zvyšok nášho tímu je v poriadku,“ napísal vo svojom statuse.

V médiách sa objavila správa, že medzi zranenými sú aj dvaja Slováci. Neskôr sa ukázalo, že ide o občanov Rakúska, ktorí sú príbuznými slovenskej stážistky v Bruseli. V čase našej uzávierky nebolo známe, že by medzi mŕtvymi či zranenými boli občania Slovenska.

Chaos po útokoch sprevádzal aj výpadok telefonického spojenia. Pre preťaženosť a výpadky sietí sa do Bruselu dlho nedalo dovolať vôbec alebo s veľkými problémami. Mobilný operátor Slovak Telekom ako reakciu na bruselskú katastrofu ponúkol svojim zákazníkom počas nasledujúcich dvoch týždňov hovory a SMS z a do Belgicka zadarmo.

V Bruseli pracuje v európskych inštitúciách takmer 600 Slovákov. Na našich troch veľvyslanectvách, na bilaterálnom veľvyslanectve, na veľvyslanectve Európskej únie a veľvyslanectve NATO, máme ďalších 250 ľudí. Takže spolu je to približne 850. Plus 4– až 5-tisíc ľudí je v Belgicku zamestnaných.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #slováci #teroristický útok #Belgicko #útoky v Bruseli #Zaventem