Polícia znovu vyšetruje vraždu Remiáša

Po dvadsiatich rokoch pokračuje polícia vo vyšetrovaní vraždy Róberta Remiáša, ktorý bol spojkou korunného svedka únosu Michala Kováča mladšieho.

01.04.2016 13:05 , aktualizované: 20:07
Pamätník Róberta Remiáša Foto:
Miesto, kde zahynul Róbert Remiáš po výbuchu auta, v ktorom sedel.
debata (75)

Polícia ani prokuratúra nekonkretizovali, na aký podnet začiatkom februára opäť otvorili prípad. Či kvôli tomu, čo napísal vo svojej knihe na doživotie odsúdený Mikuláš Černák, ktorý chce v tejto kauze svedčiť, alebo sa objavili nové skutočnosti.

„Ide o pokračovanie v trestnom stíhaní, nakoľko pominuli dôvody jeho prerušenia, vzhľadom na to, že Národná kriminálna agentúra sa snaží objasniť okrem iných aj trestné činy, v ktorých bolo trestné stíhanie prerušené. Nakoľko sú v trestnej veci vykonávané procesné úkony, viac informácií nie je možné poskytnúť,“ komplikovane vysvetľoval hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Remiášovo auto vybuchlo v apríli 1996 v bratis­lavskej časti Karlova Ves pri Riviére. Remiáš výbuch neprežil. Explóziu vydávala polícia najprv za nehodu.

Advokát Peter Vačok, ktorý únos prezidentovho syna vyšetroval, hovorí, že by bol rád, keby sa tento skutok objasnil. Vačoka vtedajšie vedenie rezortu vnútra a polície na pokyn zhora odvolalo a on z polície odišiel. „Remiášovi najbližší, ale aj verejnosť majú právo na pravdu, kto ho zabil a prečo,“ povedal Vačok pre Pravdu.

S Jaroslavom Ivorom, ktorý od roku 1998 šéfoval policajným vyšetrovateľom a dnes je dekanom na Fakulte práva Paneurópskej vysokej školy, sa nám nepodarilo spojiť.

V roku 1999 polícia z pokusu o vraždu Remiáša obvinila Imricha Oláha a Jozefa Roháča. Ivor vtedy vyhlásil, že vraždu si objednal bývalý bos bratislavského podsvetia Miroslav Sýkora, ktorého zabili vo februári 1997. Na polícii mal tesne po výbuchu vypovedať svedok, ktorý opísal okolnosti predchádzajúce vražde a uviedol, že Sýkora v tejto veci konal na objednávku SIS, vedenej Ivanom Lexom. V súvislosti s vraždou bol obvinený vtedajší riaditeľ Slovenskej informačnej služby Ivan Lexa, ktorého však neskôr súd zbavil obvinenia.

Podľa výpovede priameho svedka sa vražda Remiáša podarila až na druhý pokus. Ako tvrdil Ivor, pri prvom pokuse Oláh a Roháč mali nastražiť výbušný systém do auta, ktoré obeť používala, ale systém zlyhal. Pri druhom pokuse mal Roháč zabezpečiť 150 až 200 gramov trhaviny a použiť ju na výrobu nástražného systému. Obaja boli roky na úteku. V roku 2006 ich stíhanie zastavili. To už bol Oláh po smrti, jeho pozostatky našli v roku 2005 pri Hrochoti.

Roháča zadržali v Prahe v roku 2008. V týchto dňoch ho odsúdili dva súdy, jeden v Maďarsku a na Slovensku, na doživotné tresty za viaceré vraždy v podsvetí z 90. rokov a bombový útok v Budapešti.

K Remiášovej vražde sa koncom minulého roka vyjadroval bos mafiánskeho podsvetia Mikuláš Černák odsúdený na doživotie. Vo svojej knihe mal napísať, že časom sa už nebál ani bývalého premiéra Vladimíra Mečiara, ktorý dal prostredníctvom SIS uniesť Kováča mladšieho a u mafie si objednali Remiášovu vraždu. "Celé slovenské podsvetie od Košíc po Bratislavu to vedelo, tak takéhoto štátu sme sa mali obávať?“ pýtal sa vo svojej biografii Černák.

© Autorské práva vyhradené

75 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Roháč #Róbert Remiáš #krajská prokuratúra #Ivan Lexa