Politické vyhrážky na ľahkú váhu?

Nenávistné slová politikov a žiadna hranica zodpovednosti. Čo je ešte vážnejšie, vplývajú na atmosféru v celej spoločnosti. Podľa politológa Michala Horského politici, ktorí volia tento slovník, sa namiesto hodnôt a programu usilujú vzbudiť pozornosť verejnosti za každú cenu.

27.04.2016 07:00
Igor Matovič Foto: ,
Predseda OĽaNO Igor Matovič.
debata (287)

Príkladom je líder Obyčajných ľudí Igor Matovič, ktorý sa s obľubou pasuje do pozície sudcu a kata zároveň. Najnovšie pohrozil premiérovi Robertovi Ficovi, že jemu a ľuďom, ktorých kryje, „všetky nakradnuté majetky zhabe“.

Právnici hovoria, že ide o výhražné slová, ale nie žalovateľné. „Určite je to výhražný výrok, ale nedá sa hodnotiť ako zneužitie slobody prejavu,“ povedal ústavný právnik Ján Drgonec. Ako ďalej poznamenal, na Slovensku je však chorá prax, že politici nemusia byť za nič zodpovední.

Podľa ústavného právnika a poradcu premiéra Eduarda Báránya sa Matovič vyjadruje mimo právneho rámca. „Signalizuje chuť začať bez ohľadu na právny poriadok a podľa vlastných predstáv o dobre a zle konfiškovať svojim politickým protivníkom majetky a prenasledovať ich. Tieto výroky však nemožno brať vážne,“ mienil Bárány. Podľa právnika Miroslava Slašťana možno slová šéfa Obyčajných ľudí vnímať len ako „výrok nízkej cenovej skupiny“.

„Pane, máte absolútnu moc a môžete mi silou ústa zavrieť. Mlyny už ale ničím nezastavíte. Príde deň, keď vám a ľuďom, ktorých kryjete, všetky nakradnuté majetky zhabeme,“ odkázal Matovič premiérovi Ficovi v článku z 15. apríla. Ten vyšiel v niektorých regionálnych týždenníkoch, ktoré vydáva Matovičova rodinná firma. Noviny do schránok dostáva každá domácnosť.

Podobne sa Matovič vyjadroval na adresu vládnej koalície aj vo svojom vystúpení v parlamente k programovému vyhláseniu vlády minulý týždeň. „Všetko, čo zoberiete týmto ľuďom nezákonne, aj spôsobom takým, že to síce bude v súlade so zákonom, ale bude to nemorálne, všetko vám nasledujúca vláda, v ktorej konečne už nebudú ľudia ako vy, nebudú ľudia, ktorí majú za cieľ rozkrádať naše spoločné, všetko vám zoberieme a doplatíte na to,“ vyhlásil.

„Ako prejavy komunistov za prvej republiky,“ zhodnotila Matovičove slová sociologička Zuzana Kusá. Podľa nej Matovič a ľudia okolo neho stavili na kartu, že budú nositelia očisty verejného života a že súčasná aj minulá vláda a tí, čo sú dlho pri moci, sú všetci skorumpovaní. „Je všeobecne známe, že sa nedôveruje politikom. Stavuje na to, že čím viac bude v ľuďoch živiť predstavu, že svet je skorumpovaný, tým viac sa bude udržiavať v úlohe spravodlivej alternatívy,“ uviedla Kusá. Podobný prípad je aj Kotleba. Podľa nej Matovič potrebuje udržiavať hnev ľudí a seba v polohe odvážneho martýra, ktorému hrozia odobratím možnosti hovoriť o takýchto pravdách. Ako poznamenala Kusá, šéf Obyčajných ľudí ponúka jednoduché riešenia, ktoré však ku kultivovaniu verejnosti neprispejú.

Politológ Michal Horský povedal, že po štvrťstoročí od novembra 1989 sa objavujú na politickej scéne indivíduá, ktoré vyzývajú na pomstu za údajné skutky, ktorým chýba preukázateľnosť. „Tento postoj pána Matoviča, ktorý sa tvári ako mravný, vedie k politike revanšu a takmer ku krvnej pomste, ktorá nemá nič spoločné s demokraciou a civilizačnými hodnotami,“ uviedol politológ.

Matovič minulý týždeň ako o handrách a zlepenci zlodejov a zradcov hovoril o časti poslancov vládnej koalície. Šéf Mostu-Híd Béla Bugár mu povedal, že s ním skončil. „V ničom, ale ničom sa nelíši od nacionalistov a extrémistov. Je možno ešte nebezpečnejší,“ uviedol Bugár.

© Autorské práva vyhradené

287 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič