Režisérka scenár prepisuje aj v daždi počas nakrúcania

Režisérka a scenáristka Mariana Čengel Solčanská v súčasnosti nakrúca politický triler Únos odohrávajúci sa na Slovensku v komplikovanom období mečiarizmu. Príbeh sa odvíja od reálnej udalosti - únosu Michala Kováča mladšieho, syna bývalého slovenského prezidenta. V auguste 1995 ho našli zbitého a opitého v kufri auta v rakúskom Hainburgu.

01.05.2016 16:00
Mariana Čengel-Solčanská, scenáristka a... Foto:
Scenáristka a režisérka Mariana Čengel Solčanská.
debata (11)

V roku 2014 sa režisérka a producent projektu pohrávali s myšlienkou adaptovať román Popol všetkých zarovná. Podľa Solčanskej by však kniha Dominika Dána na dobrý film nestačila a ani zďaleka by nepomenovala tému.

Filmárka napokon čerpala z knihy Ľuby Lesnej. „Vyšla aj kniha Gusta Murína Oskarova výpoveď, Černákova kniha, kniha Petra Tótha a lavína sa valila ďalej. Ozývali sa ľudia, ktorí sa k téme vedeli vyjadriť, pomohol mi novinár, kňaz Karol Lovaš. Scenár je stále živý, prepisujem ho aj v daždi počas nakrúcania,“ hovorí Solčanská.

Boli počas zbierania materiálu „zainteresované“ osoby ochotné o prípade rozprávať? „Z toho, ako vyzerajú pulty kníhkupectiev, si ľahko domyslíte, že rozprávať by chceli všetci. Na sociálnych sieťach ma pravidelne kontaktovali ľudia, ktorí vedeli ,zaručenú' pravdu, ,poznali' bratranca Róberta Remiáša, robili v bare, kam chodil Oskar, mali kamaráta, čo poznal ,jedného', čo bol pri únose a tak ďalej. S takými som sa rozprávať nechcela.“

S únosom prezidentovho syna súvisí aj smrť niekdajšieho policajta Róberta Remiáša, ktorý zahynul pri výbuchu auta v roku 1996. Vinníka dodnes nik nepotrestal. „Umenie by malo hovoriť pravdu. Remiášovho vraha poznáme všetci, či nie? Dúfam, že si divák pozrie dobrý slovenský film a v budúcnosti bude voliť tak, aby sa k moci nedostali bezcharakterné indivíduá, pre ktoré ľudský život nič neznamená,“ dodáva režisérka.

Úlohy mladého policajta Róberta Remiáša sa zhostil herec David Hartl. Vo filme sa objavia aj herečka Rebeka Poláková, Daniel Heriban, Vladislav Plevčík, Maroš Kramár, Milan Ondrík, Juraj Hrčka či Ingrid Timková. Triler Únos by sa mal dostať do slovenských kín na budúci rok v marci.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #režisérka #mečiarizmus