Šéfa parlamentu Danka prepustili z nemocnice

Predsedu Národnej rady SR (NR SR) Andreja Danka v pondelok doobeda prepustili z nemocnice do domácej ošetrovateľskej starostlivosti.

02.05.2016 12:49 , aktualizované: 03.05.2016 09:00
Andrej Danko Foto:
Predseda parlamentu Andrej Danko.
debata

Ako ďalej informovala hovorkyňa Národného onkologického ústavu (NOÚ) Viktória Vasilenková, po operácii žalúdka, ktorú podstúpil minulý týždeň, sa nevyskytli žiadne komplikácie. Šéf parlamentu sa podľa nej rýchlo zotavoval, začal chodiť a jesť.

„Predoperačné vyšetrenia i priebeh operácie ukázali, že ochorenie postihlo iba stenu žalúdka, preto bol aj liečbou prvej voľby chirurgický výkon. Aktuálny stav pacienta nevyžaduje žiadnu ďalšiu onkologickú liečbu,“ vysvetlila. Podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov by mal Danko minimálne dva týždne dodržiavať šetriaci režim a prísnu diétu. „Predseda NR SR zostáva v kontrolnej ambulantnej starostlivosti Kliniky chirurgickej onkológie SZU a NOÚ,“ dodala Vasilenková.

„Aktuálny stav pacienta nevyžaduje žiadnu ďalšiu onkologickú liečbu,“ povedala Vasilenková. Šéf Národnej rady podľa nej bude pravidelne chodiť na kontroly do ambulancie ústavu na Klinike chirurgickej onkológie.

Podľa lekárov by mal teraz dodržať minimálne 14-dňový pokojový šetriaci režim a začať s prísnou diétou. „Potrava ľahko stráviteľná, nie vo veľkých dávkach, najlepšie v kašovitej alebo dobre pomletej forme, postupne sa dávky zvyšujú. Po niekoľkých týždňoch alebo mesiacoch, je to u každého individuálne, sa prechádza na normálnu stravu ako bežný človek,“ doplnil informácie profesor Juraj Pechan, prednosta Kliniky chirurgickej onkológie NOÚ.

Gastroenterológ Ľubomír Jurgoš vysvetlil, že pacientom po týchto zákrokoch tiež odporúčajú, aby sa vyhli údeninám, pálivým a koreneným jedlá. Vyradiť treba aj slané oriešky, mentolové cukríky, žuvačky aj nápoje s vysokým obsahom kofeínu alebo s nadmerným množstvom kysličníka uhličitého, pretože môžu zvýrazniť tráviace ťažkosti.

„Múčniky s makom, pikantný kečup a ovocné čaje môžu vyvolať záhu. Fajčenie cigariet a pitie zalievanej ,tureckej‘ kávy nie je vhodné,“ pripomenul Jurgoš. Jesť treba viackrát denne malé množstvá. Uprednostňovať morčacie a teľacie mäso, hydinu, vhodné sú aj ryby. Pri príprave jedla používať rastlinné oleje, nepresoľovať pokrmy. „Zelenina a ovocie sú vhodné, odporúčame hlavne tmavé chleby,“ dodal odborník.

Na sociálnej sieti Danko poďakoval za podporu známym, tiež lekárom a sestrám. Odporučil nezanedbávať preventívne prehliadky. „Priatelia, ďakujem za podporu a vaše myšlienky, veľmi mi to pomohlo,“ napísal na svojom profile s tým, že cestou z nemocnice nevydržal a na chvíľu sa zastavil v Národnej rade. „Ale už som doma a čaká má ešte pár dní oddychu,“ doplnil. Do dvoch týždňov sa plánuje vrátiť do úradu.

Andrej Danko podstúpil minulý týždeň viaceré diagnostické vyšetrenia a pre nejasný nález v stene žalúdka sa tím lekárov rozhodol pre operáciu. Predseda NR SR bol prijatý do NOÚ v nedeľu 24. apríla. Počas operácie mu odstránili nález v žalúdku i s menšou časťou žalúdka. Operácia trvala dve hodiny a štyridsať minút, participovali na nej štyria chirurgovia. Vedúcim tímu bol prednosta Kliniky chirurgickej onkológie SZU a NOÚ Juraj Pechan a hlavným operatérom chirurg Daniel Pinďák.

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko