OĽaNO chce zmeniť voľbu vedenia NKÚ

Poslanci z hnutia OĽaNO chcú zmeniť spôsob voľby predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Vedie ich k tomu posledná voľba predsedu NKÚ, kedy väčšina Smeru-SD blokovala navrhnutých opozičných kandidátov, pričom premiér Robert Fico sľúbil tento post obsadiť opozičným kandidátom. Ján Jasovský tak na poste šéfa NKÚ presluhoval.

28.05.2016 20:39
debata (11)

„Ostatná voľba predsedu Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky poukázala na systémové chyby v mechanizme voľby a možnosti zablokovania procesu výberového konania na niekoľko rokov, a to aj napriek tomu, že podmienky zvolenia sú v súčasnosti nastavené veľmi mierne. Zároveň vzniesla pochybnosti o nezávislosti predsedu Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky, keď sa jeho pozícia stala zdrojom politického handlovania,“ dôvodia poslanci OĽaNO.

Predseda NKÚ nemá byť podľa OĽaNO ani opozičný ani koaličný, ale nezávislý, a preto treba znížiť vplyv politického rozhodovania pri jeho voľbe. Poslanci preto pripravili novelu zákona o NKÚ. Parlament sa ňou bude zaoberať v júni. Podľa ich návrhu by sa zmenil systém výberového konania tak, aby kandidátov predkladala NR SR nezávislá Komisia pre voľbu predsedu a podpredsedov NKÚ, a nie poslanci NR SR ako doteraz. NR SR by potom volila predsedu a podpredsedov NKÚ z aspoň dvoch najlepších kandidátov na základe odporúčania uvedenej komisie.

Zmena systému voľby predsedu NKÚ vyplýva podľa predkladateľov z účelu výberového konania, ktorým by malo byť overenie predpokladov a schopností zabezpečiť riadny výkon kontrolnej činnosti a správy úradu. „Navrhujeme, aby bolo konanie otvorené všetkým uchádzačom o funkciu, ktorí spĺňajú kvalifikačné kritériá a prebehlo transparentne a bez politických tlakov,“ zdôrazňujú predkladatelia. Domnievajú sa, že tieto požiadavky napĺňa dvojstupňové výberové konanie, v ktorom by na prvej úrovni posudzovala kandidátov nezávislá komisia zložená zo siedmich členov.

Dvoch členov do komisie by vymenúval a odvolával Výbor pre najvyšší kontrolný úrad NR SR zo svojich členov, dvoch členov by nominovala a odvolávala Slovenská komora audítorov. Po jednom členovi by navrhovali Finančné riaditeľstvo, Generálna prokuratúra, Rada vlády pre mimovládne neziskové organizácie. Zasadnutie komisie by zvolával predseda NKÚ, ak by však zasadnutie komisie nezvolal v stanovených lehotách, komisia sa zíde a zasadne sama. Zoznam kandidátov s uvedením poradia jednotlivých uchádzačov a odporúčaním na dvoch najúspešnejších uchádzačov by predložila komisia NR SR.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #NKÚ #OĽaNO