Tradičné remeslá musíme popularizovať, tvrdí Plavčan

Tradičné remeslá musíme popularizovať a pozdvihnúť, aby murár či kominár mali svoje postavenie v spoločnosti. Musí byť jasné, že je to odborník, ktorý vykonáva svoje remeslo dobre. Uviedol to minister školstva Peter Plavčan počas tohtotýždňovej návštevy Strednej odbornej školy na Nábreží mládeže v Nitre.

29.05.2016 13:05
debata (3)

Ministerstvo školstva podľa Plavčana intenzívne pracuje na podpore a zatraktívnení odborného vzdelávania, keďže viaceré profesie a remeslá sú už na trhu práce nedostatkové. Okrem nedávno spusteného systému duálneho vzdelávania chce ministerstvo stredné odborné školstvo aj výraznejšie propagovať v rámci pripravovanej reformy vzdelávania. „Budeme pripravovať aj právne predpisy, aby sa táto situácia zmenila. Remeslá sú naozaj potrebné, a to nielen dnes, ale najmä v budúcnosti,“ dodal Plavčan.

Nitrianska stredná odborná škola je jedinou školou na Slovensku, na ktorej v súčasnosti študujú budúci kominári. Po viac ako 15 rokoch tu znova otvorili tento študijný odbor, pričom doteraz boli záujemcovia odkázaní len na rôzne kurzy. V prvom ročníku sa kominárskemu remeslu učí 11 žiakov. Budúci absolventi odboru nebudú mať podľa riaditeľky školy Ľubice Hlaváčovej problém s umiestnením na trhu práce.

Stredná odborná škola na Nábreží mládeže v Nitre má viac ako 65-ročnú tradíciu. Počas svojho pôsobenia pripravila pre stavebníctvo vyše 10 000 remesel­níkov. Zachovala si zameranie na tradičné stavebné remeslá a odbory úzko súvisiace so stavebníctvom, ako sú murár, tesár, inštalatér, klampiar, stolár a maliar, ktoré patria v súčasnosti medzi nedostatkové odbory. Od školského roku 2015/2016 rozšírili svoju ponuku o učebné odbory kominár a kachliar.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #remeslá #Peter Plavčan