Aktivista chcel poliať pamätnú tabuľu, mali ho napadnúť

Aktivistu Ľuboša Lorenza, ktorý sa zviditeľnil tým, že minulý rok polial farbou bustu Vasila Biľaka, údajne napadli. Urobiť tak mal starosta Veľkého Lipníka (okres Stará Ľubovňa) Peter Labant. Lorenz totiž opäť chcel pomaľovať pamätnú tabuľu, tentoraz venovanú rodákovi obce Jánovi Pješčakovi (1925). Stalo sa tak len týždeň po tom, čo Okresný súd vo Svidníku rozhodol o tom, že v prípade pomaľovania Biľakovej busty nešlo o trestný čin. Napadnutie už vyšetruje polícia.

29.05.2016 20:00
Lubos Lorenz Foto: ,
Aktivista Ľuboš Lorenz sa vlani zviditeľnil tým, že pomaľoval bustu Vasila Biľaka.
debata (990)

K potýčke malo dôjsť v sobotu popoludní priamo pri pamätnej tabuli venovanej Pješčakovi, ktorú podľa aktivistu odhalili 15. mája a je osadená na budove obecného úradu. Pješčak je bývalý generálny prokurátor ČSSR, ktorý okrem iného dohliadal aj na vyšetrovanie prípadu vraždy Ľudmily Cervanovej. Lorenz ho považuje za justičného komunistického vraha a tvrdí, že sa tabuľu pokúsil pretrieť vodou zmývateľnou farbou. Starosta mu v tom chcel zabrániť a údajne výtvarníka napadol, uviedla prešovská krajská policajná hovorkyňa Jana Migaľová.

„Polícia začala trestné stíhanie pre prečin ublíženia na zdraví a pre prečin výtržníctva,“ dodala hovorkyňa s tým, že samotné poškodenie pamätníka sa dokumentuje ako priestupok proti majetku. Pravde sa v nedeľu so starostom nepodarilo spojiť.

Ľuboš Lorenz sa do povedomia verejnosti dostal tým, že minulý rok pomaľoval bustu Vasiľa Biľaka v jeho rodnej obci Krajnej Bystrej. Prvý tajomník ústredného výboru komunistickej strany, ktorý v roku 1968 podporil sovietsku vojenskú intervenciu, bol podľa neho zločinec a vlastizradca. Preto ju s ďalším aktivistom Petrom Kalmusom natreli na červeno. Ľudia v obci sa však pre osadenie busty rozhodli dobrovoľne, dokonca spísali petíciu. Vasiľ Biľak je pre nich a mnohých Rusínov z okolia dobrodinec, ktorý dal v obci postaviť cestu, obecný úrad, školu či dokonca nechal opraviť pravoslávny chrám a farský úrad.

Oboch aktivistov zažalovala Komunistická strana Slovenska (KSS), ktorá nechala Biľakovu bustu osadiť. Sudca Okresného súdu vo Svidníku 20. mája tohto roka dal za pravdu aktivistom. Podľa neho nejde o trestný čin poškodzovania cudzej veci a prípad posunul na priestupkové konanie okresnému úradu. Prokurátor zastupujúci žalobcu podal proti uzneseniu súdu sťažnosť.

© Autorské práva vyhradené

990 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľuboš Lorenz #Veľký Lipník