KDH hrá vabank

Voľba, ktorá rozhodne o všetkom. Kresťanskí demokrati v sobotu volia nového šéfa. Meno, ktoré posunú do čela hnutia, určí jeho osud. Úlohou novozvoleného predsedu bude vrátiť KDH späť do vysokej politiky, keďže po marcových voľbách z parlamentu po 26 rokoch vypadlo. Členskú základňu však po prehratých voľbách poznamenali rozbroje. Politológ Michal Horský preto upozorňuje, že pre hnutie je to možno posledný zápas o parlamentnú príslušnosť.

10.06.2016 20:00
eleonóra porubcová Foto: ,
Jediná žena, ktorá kandiduje na post šéfa KDH, je Eleonóra Porubcová.
debata (48)

Snem KDH zasadá v Ružomberku, zúčastniť by sa na ňom malo takmer 400 delegátov. Tí budú na čelnú politickú funkciu vyberať z doteraz známych piatich kandidátov. Sú to okresná predsedníčka KDH v Prievidzi Eleonóra Porubcová, exposlanec parlamentu Alojz Hlina, člen rady KDH Miroslav Kráľ a člen predsedníctva KDH Ladislav Štefanec a Ján Morovič. V kuloároch sa šepká, že existuje ešte jeden kandidát, ktorý už rokuje, lebo ho musí navrhnúť delegát snemu. Nevylučuje sa preto prekvapenie. Voľby budú prebiehať za zatvorenými dverami, bez prítomnosti novinárov.

Na verejnosť preniklo, že v hnutí po parlamentných voľbách naplno prepukli regionálne súboje. Voľba nového predsedu je tak zápasom o to, ktorý región bude mať predsedu. Okrem toho karty miešajú aj aktivisti, ktorí pomáhali Aliancii za rodinu a dostali sa na kandidátku. V parlamentných voľbách sa prekrúžkovali do prvej desiatky. V súvislosti s nimi sa hovorí o boji dvoch platforiem vnútri KDH. Prvej, ktorej nitky v pozadí ťahajú predstavitelia katolíckej cirkvi, a druhej, ktorá chce stranu vymaniť spod vplyvu cirkvi.

Politológ Michal Horský je k možnosti obrody a refrešu kresťanských demokratov po sneme skeptický. „Zlé jazyky tvrdia, že KDH už k návratu do parlamentnej politiky nepomôže ani svätená voda," hodnotí na základe uniknutých informácií o vnútrostraníckych aktivitách, ktoré vyvíjajú predsedovia krajských organizácií.

Horský dodal, že vylučovanie širokej členskej základne z predvolebných diskusií a, naopak, uzatváranie rôznych regionálnych paktov vnútri strany nesvedčí o ničom pozitívnom. „KDH čaká naozaj náročný a možno aj posledný zápas o príslušnosť k rozhodujúcim politickým silám v štáte. Jeho výsledok sa dozvieme už niekoľko týždňov po tomto sneme,“ uzatvára politológ.

Na poslednú chvíľu sa zrejme budú snažiť ovplyvniť delegátov všetci bývalí lídri KDH. S príhovorom vystúpia Ján Čarnogurský, Pavol Hrušovský aj Ján Figeľ. Práve Figeľ doviedol stranu k volebnému fiasku a vzdal sa napokon funkcie.

Ešte pred voľbou predsedu má snem odsúhlasiť zmenu stanov. Podľa podpredsedu KDH Pavla Zajaca, ktorý ho dočasne riadi, najpodstatnejšou zmenou je zníženie počtu podpredsedov zo šiestich na troch. Zmeniť sa má aj funkčné obdobie. Doteraz boli funkcionári hnutia volení na štyri roky. Po novom to majú byť dva roky.

Snem bude tiež voliť podpredsedov, členov rady a ich náhradníkov, členov kontrolnej komisie a rozhodcovského súdu. Zajac bol podpredsedom hnutia do marcových volieb. Či bude kandidovať, ešte v piatok nevedel. „Som navrhnutý na podpredsedu, rozhodnem sa na sneme. Podpredsedov by mal navrhnúť nový predseda hnutia. Rozhodnem sa podľa toho, kto bude zvolený,“ reagoval Zajac pre agentúru Sita.

So snemami sa roztrhlo vrece

Predsedu bude voliť aj Sme rodina. Jediný kandidát je Boris Kollár, ktorý pár dní pred snemom dvom kritikom pozastavil členstvo a vyhodil ich z poslaneckého parlamentného klubu. Snem má aj SMK, ktorá vo voľbách skončila tesne pred bránami parlamentu. Vzísť by z neho malo nové vedenie strany.

Nového šéfa si zvolili aj liberáli. Staronovým predsedom SaS je Richard Sulík.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #snem #SMK #Sme rodina #SASKA