Zavádzanie ako súčasť taktiky Kotlebovcov?

Sprievodkyňa ich vraj prosila o pomoc, v skutočnosti však už predtým zavolala políciu a tá bola na ceste. Kotlebovci na sociálnych sieťach šíria video, ktorým sa snažia dokázať "užitočnosť" svojich hliadok vo vlakoch, lebo pomohli sprievodkyni, ktorá ich údajne o to požiadala.

23.06.2016 20:00
debata (316)

Železnice však tvrdia, že takáto žiadosť od ich zamestnankyne nepadla. Na bezpečnosť dohliada vlakový personál, ktorý spolupracuje s políciou. Tá v tomto prípade prišla do 10 minút od zavolania.

Na internete koluje video z pondelkového zásahu polície na trati Poprad – Kežmarok, pri ktorom asistuje aj samozvaná hliadka kotlebovcov. Zverejnil ho poslanec Milan Mazurek s tým, že zasahovali proti „agresívnemu“ cestujúcemu, ktorý si odmietal kúpiť lístok. „Naša hliadka síce išla vlakom z opačného smeru, no tieto dva spoje sa stretávajú vo Veľkej Lomnici, kde boli sprievodkyňou z oproti idúceho vlaku prosení, aby sme zasiahli, vraj už aj volala políciu,“ tvrdí Mazurek. Muža údajne utíšili, usadili a počkali na príchod polície. Podľa železníc však pracovníčka o pomoc neprosila, kotlebovci sa jej ponúkli sami. „Vedenie Železničnej spoločnosti Slovensko sa ohradzuje voči zneužitiu konkrétneho incidentu na propagáciu akejkoľvek politickej strany, zoskupenia. Pripisovať si zásluhy za riešenie uvedenej situácie je len parazitovaním na jednej konkrétnej udalosti,“ zdôraznila hovorkyňa spoločnosti Jana Morháčová.

Podľa Petra Weisenbachera z Inštitútu ľudských práv nebolo by to však prvý raz, čo ľudia okolo kotlebovcov zavádzajú. „Niektorí šíria aj nebezpečné klamstvá, ako je popieranie holokaustu, takže by som sa vôbec nečudoval, keby klamali aj v tomto prípade. Z prechádzajúcich skúseností je to ich pracovný nástroj,“ myslí si Weisenbacher. Pripomína, že sa už vyskytli prípady, keď boli agresívni práve členovia a sympatizanti extrémistických strán a hnutí. „Nemali problém napadnúť ani rodinu s deťmi, takže k ich interpretácii by som bol veľmi opatrný,“ dodáva.

Weisenbacher oceňuje aj predchádzajúce vyhlásenie železníc, že o kotlebovské hliadky nemajú záujem. „Konajú svojvoľne,“ zdôrazňuje Weisenbacher s tým, že na udržiavanie poriadku je tu podľa zákona polícia. „Určite nie je riešením, aby po vlakoch chodili holohlaví mládenci, a ťažko povedať, nakoľko pomáhali alebo zastrašovali,“ pripomína Weisenbacher.

Podľa Morháčovej polícia denne skontroluje vyše 200 spojov, incidenty sa vyskytujú ojedinele a väčšinou ide o slovné potýčky. Pripomína tiež, že žiadna právnická ani fyzická osoba, ktorá nie je oprávnená, nemôže v ich vlakoch svojvoľne vykonávať kontrolu bez súhlasu. „Z uvedeného je zrejmé, že akékoľvek zasahovanie do procesu prepravy cestujúcich vo vlakoch vrátane dohľadu nad bezpečnosťou nie je prípustné,“ uvádza sa v stanovisku železničnej firmy.

© Autorské práva vyhradené

316 debata chyba
Viac na túto tému: #ĽSNS