Kiska nevymenuje žiadneho z kandidátov za sudcu Ústavného súdu

Prezident Andrej Kiska sa rozhodol nevymenovať nikoho z pätice kandidátov na sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR. Informoval o tom v stredu v prezidentskom paláci.

06.07.2016 16:37 , aktualizované: 16:57
Kiska, hodnotenie volieb Foto: ,
Prezident Andrej Kiska.
debata (126)

Ako spresnil, podpísal rozhodnutie o nevymenovaní trojice kandidátov Eva Fulcová, Miroslav Ďuriš a Juraj Sopoliga, tak, ako mu to uložil ústavný súd.

Prezidentovi ÚS SR vyčítal, že svoje predchádzajúce rozhodnutie nezdôvodnil dostatočne a tak Kiska tentoraz svoje rozhodnutie podrobne zdôvodnil v každom jednom prípade. Dôvody odmietnutia tejto trojice sú identické, ako boli pri prvom rozhodnutí, dodal prezident.

Pri dvojici kandidátov Mojmír Mamojka a Jana Laššáková bral pri rozhodnutí prezident rovnako do úvahy ich doterajšie pôsobenie, výstupy z rokovania ústavnoprávneho výboru, ako aj výsledky osobného rozhovoru. „Zistil som, že existujú závažné dôvody na nevymenovanie týchto kandidátov za sudcov ÚS SR,“ vyhlásil prezident.

Po doručení odôvodnení svojho rozhodnutia kandidátom budú celé k dispozícii aj verejnosti, dodal Kiska. Ústavnému súdu v súčasnosti chýbajú traja sudcovia. Prezident ešte vo februári informoval, že o kandidátoch, ktorých mu predložila predchádzajúca Národná rada SR, rozhodne až po voľbách.

Pre riadny chod ústavného súdu je nevyhnutné, aby jeho sudcovia ovládali judikatúru Ústavného súdu SR, Súdneho dvora Európskej únie a Európskeho súdu pre ľudské práva. Pre kandidátov na sudcov ústavného súdu preto musí podľa Kisku platiť, že budú v prípade vymenovania od prvého dňa výkonu svojej funkcie odborne aj mravne pripravení a schopní prispievať k poslaniu ústavného súdu, konať a rozhodovať v pridelených veciach.

„Zodpovednosť ústavného súdu je obrovská a proti jeho rozhodnutiam zásadne niet žiadneho vnútroštátneho opravného prostriedku,“ pripomenul Kiska. Nároky na vynikajúcu odbornú úroveň, presvedčivosť a spoločenskú akceptovateľnosť vysoko prevyšujú bežné nároky na rozhodovanie všeobecných súdov a iných orgánov ochrany práva. Tieto nároky nemôžu spĺňať uchádzači, ktorí do svojho zvolenia za kandidátov napríklad neprejavili záujem o ústavné právo, ochranu ústavnosti a základných práv a slobôd, či už v profesionálnej praxi, alebo na akademickej pôde, dodal.

Prezident informoval, že od parlamentných volieb o situácii na ústavnom súde a jeho kreovaní opakovane hovoril s premiérom Robertom Ficom, predsedom parlamentu Andrejom Dankom a ďalšími lídrami koalície aj opozície. Je tu záväzok vlády navrhnúť ústavný zákon, ktorý sa bude týkať kreácie ústavného súdu pri prehodnotení funkčného obdobia sudcov, kvalifikačných kritérií na osobu sudcu s dôrazom na odbornú a morálnu zdatnosť, vyjasnenie právomoci prezidenta v procese výberu.

„Je tu aj porozumenie viacerých lídrov opozície, s ktorými som hovoril, že také niečo potrebujeme, a to aj v záujme predchádzania ústavným a politickým sporom do budúcnosti,“ vyhlásil. Kiska ďalej uviedol, že „má z rozhovorov, ktoré viedol od parlamentných volieb, nádejný pocit“.

„Rád konštatujem, že výsledky politických rokovaní a kontúry avizovaných legislatívnych zmien potvrdzujú zmysel mojich doterajších rozhodnutí, ktorými som si počas dvoch rokov plnil povinnosť dbať o riadny chod ústavných orgánov. A rád konštatujem, že smerujeme k vyšším nárokom na sudcov ústavného súdu a k rozptýleniu pochybností o úlohe prezidenta a ďalších ústavných orgánov pri kreácii Ústavného súdu SR,“ dodal Kiska. Čo najrýchlejšie obsadenie voľných miest na ÚS SR, čo najkvalitnejšími kandidátmi by bolo podľa Kisku „príspevkom k posilneniu, žiaľ, naďalej veľmi nízkej dôvery verejnosti v slovenské súdnictvo“.

Rozhodnutie prezidenta Kisku ministerka spravodlivosti L. Žitňanská rešpektuje. Tá dnes opakovane potvrdila, že sa pracuje na novele ústavy, ktorá by mala zmeniť kreovanie ústavného súdu. „Pracujeme na viacerých verziách a potrebujeme sa o tom rozprávať na odbornej úrovni aj v rámci koalície,“ priblížila Žitňanská. Šéfka rezortu spravodlivosti uviedla, že „je prioritou vyriešiť patovú situáciu na ústavnom súde ale aj to, aby na tento súd prišli kvalitní ľudia“.

126 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #ústavní sudcovia #Ústavný súd SR