Odborníčka na protokol Mária Holubová: Parlament nie je Hollywood

Politik v tričku, to je len taký lacný populizmus. Volič pri pohľade na neho necíti istotu, poukazuje vysokoškolská pedagogička a odborníčka na protokol Mária Holubová.

03.08.2016 13:00
debata (45)
Mária Holubová Foto: Ivan Majerský
02-03 Holubova rozhovor len portret 3x Mária Holubová

Neznížila sa za posledné obdobie parlamentná kultúra?
Myslím si, že nie. To iba opozícia viac komentuje problémy na verejnosti. A ich výpovednú hodnotu znižuje tým, že to robí príliš často a bez dostatočnej komunikačnej pripravenosti. Opoziční predstavitelia si neuvedomujú, že verejnosť nemá informácie zo zákulisnej politiky. K aktuálnym kauzám sa vyjadrujú veľmi zoširoka, mnohokrát detailne opakujúc rovnaký problém, niekedy akoby len hovorili, čo im slina na jazyk prinesie.

Je to vec benevolencie protokolu alebo trendová záležitosť, že poslanci už nenosia kravaty, chodia v džínsoch a polokošeliach, poslankyne sa zase odievajú do divokých módnych kreácií?
Keď Igor Matovič hovorí na tlačovej besede o veľmi vážnych kauzách v tričku, znižuje to vážnosť a hodnotu jeho slov. Čo sa žien týka, slovenská verejnosť má čudnú predstavu o tom, kto je politička a kto celebrita. Od modeliek chcú, aby boli ako akademičky, od političiek zase, aby vyzerali ako modelky. To ale nejde! Oblečenie politikov a štátnikov spadá pod diplomatický protokol, tam toho veľa nenavymýšľate. Politik sa má prezentovať striktne, aj preto, aby v ľuďoch vzbudzoval istotu. Mnohé súčasné političky sa ešte nedávno pohybovali na okraji šoubiznisu a ich oblečenie tomu stále zodpovedá. Obnažené časti tela však jednoducho do parlamentu nepatria. Porovnajúc s novou premiérkou Veľkej Británie – Theresa Mayová chodí oblečená striedmo podľa protokolu, no dovolí si malý exces, napríklad v podobe extravagantných topánok, čím podčiarkuje svoju individualitu. Aj protokolárne oblečenie možno oživiť, nie však v štýle Hollywoodu.

Čo to prezrádza o politikovi, ak sa v snemovni nevhodne správa, pokrikuje, dupe či sa počas rokovania napcháva jedlom?
Politik má mať osvojené isté pravidlá verbálnej aj neverbálnej komunikácie. Mal by byť sebavedomý a ovládať pravidlá sebaúcty. Základné pravidlo sebaúcty a sebavedomia je, že poznám spektrum emocionality a racionality, informujem verejnosť a argumentujem. Pohybujem sa v rovine racionality, pri presvedčovaní môže nastúpiť emocionalita. Ak sa niektorí politici nevedia oprieť o fakty, znížia sa k osobným útokom, urážkam, dehonestácii iných osôb. Počas zasadnutia by poslanci nemali jesť a prežúvať. U nás na škole to platí aj pri štátniciach, že skúšajúci nesmú jesť.

Je dôležitý odkaz, aký dávajú svojím správaním poslanci verejnosti?
Politik v tričku, to je len taký lacný populizmus. Volič pri pohľade na neho necíti istotu. Keď na verejnosti vystúpi niekto nenáležite upravený, rozpráva „piate cez deviate“, bez logiky, bez nadväznosti či zrozumiteľnosti, sústavne atakuje určité osoby – tak ten cieľ, ktorý má, nedosiahne. Skôr aj toho voliča, ktorý ho volil, znechutí.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #protokol #parlamentná kultúra