Mentálne postihnutých vyučia za kuchárov či chyžné

Od narodenia si toho "preskáču" veľa. Ďalšie problémy a prekážky musia mentálne postihnutí ľudia zvládnuť, keď sa chcú zaradiť do pracovného života.

04.08.2016 12:00
Iveta Mišová Foto: ,
Iveta Mišová zo Združenia na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím.
debata (20)

K prvým samostatným krokom im má pomôcť projekt nového vzdelávacieho centra v bratislavskej Rači. Obsluhovať by v ňom mali práčovňu, hotel aj reštauráciu. Fungovať by mohol už začiatkom budúceho roka.

Projekt Bivio má ľuďom s mentálnym postihnutím pomôcť získať praktické zručnosti a vedomosti, byť samostatnejšími a nájsť si prácu. S hľadaním zamestnania má totiž väčšina z nich problémy. „Bivio je centrum, kde budeme poskytovať vzdelávaco-rehabilitačné služby, ale je to aj miesto, kde budú reálne fungujúce prevádzky určené pre verejnosť. Hotel, reštaurácia a práčovňa sú služby, v ktorých sa budú absolventi škôl pripravovať na prácu. A potom im pomôžeme nájsť zamestnanie,“ vysvetlila riaditeľka Republikovej centrály Združenia na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím Iveta Mišová.

Klienti sa budú v centre učiť hospodáriť s peniazmi, pracovať s počítačom, komunikovať s úradmi a rozvíjať svoju osobnosť, aby dokázali fungovať čo najviac samostatne. Čo je však najdôležitejšie, budú sa vzdelávať v profesiách pomocný kuchár a čašník, chyžná a pracovník práčovne, ktoré si budú môcť aj reálne vyskúšať v prevádzkach. Kurz bude trvať niekoľko mesiacov, najviac jeden školský rok.

„Každý by mal prejsť všetkými prevádzkami, aby sme zistili, na čo sa najlepšie hodí. Prácu im budeme hľadať s agentúrami podporovaného zamestnávania aj sami budeme so zamestnávateľmi rokovať,“ konštatovala Mišová. Pomoc s projektom prisľúbili aj odborné organizácie hotelov a reštaurácií a práčovní.

Oblasť služieb, či už hotelierstvo, alebo gastronómia, je aj podľa skúseností zo zahraničia tým správnym miestom, kde ľudia s mentálnym postihnutím dokážu byť dlhodobo úspešní na trhu práce. „Z tohto dôvodu sme sa zamerali práve na služby,“ doplnil projektový manažér Marián Horanič.

V centre vznikne 13 pracovných miest, ktoré sčasti obsadia aj ľudia s postihnutím. Premení sa naň budova bývalej školy v bratislavskej Rači, ktorú už združenie kúpilo a tiež začalo rekonštruovať. Najväčšiu časť projektu zafinancovali dánske Nadácie Velux, ktoré poskytli združeniu 520-tisíc eur. Na obnovu však stále chýba asi 130-tisíc, preto tvorcovia zháňajú príspevky, kde sa dá. Združenie už rozbehlo kampaň Bivio 2016, ktorá má vyzvať na podporu verejnosť a podnikateľský sektor. „Bratislavský samosprávny kraj nám odsúhlasil dotáciu päťtisíc eur a máme oznámenie, že z rezervy premiéra dostaneme 10-tisíc eur,“ vymenovala doterajšie úspechy Mišová. Ak sa združeniu nepodarí získať dosť peňazí, bude si podľa nej nútené peniaze požičať od banky.

Keďže prevádzky sú určené bežným zákazníkom, budú si na seba aj zarábať. Všetky peniaze, ktoré sa Biviu podarí službami získať, chce investovať späť do centra. I keď jeho sídlo bude v Bratislave, môžu sa v ňom vzdelávať aj postihnutí z ostatných regiónov. Autori projektu majú v pláne vytvoriť podobné centrá aj v iných častiach Slovenska.

„Už v prvom štvrťroku 2017 by sme chceli spustiť bratislavské centrum. S tým, že prvé dva roky budeme v pilotnej prevádzke ešte dolaďovať veci, aj v súvislosti s marketingom a reklamou, aby sme sa dostali do povedomia. Po skončení podpory z Nadácií Velux, veríme, že budeme v plnej miere schopní prevádzku zariadenia zabezpečiť z vlastných zdrojov,“ uzavrel Horanič.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #mentálne postihnutí