Penzión sa chce odmietnutým Turkom ospravedlniť

Odmietnutie tureckej študentky, ktorá plánovala ubytovať seba a priateľov, má pre bratislavský penzión ďalšie následky. Kontrola Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) potvrdila, že takýmto správaním sa zariadenie dopustilo diskriminácie. Majitelia prisľúbili, že sa Turkom ospravedlnia.

05.08.2016 17:13
Bratislava, hrad, centrum, mesto, Foto:
Penzión, ktorý odmietol ubytovať študentov, je pod Bratislavským hradom.
debata (176)

Inšpektori spolu so zástupcami Slovenského národného strediska pre ľudské práva tento štvrtok preverili penzión, ktorý vzbudil pozornosť aj tureckého veľvyslanectva. „Prevádzkovateľ odmietol cez rezervačný systém booking.com ubytovať osobu z Turecka, čím došlo k diskriminácii pri poskytovaní služieb spotrebiteľovi,“ konštatoval po kontrole riaditeľ inšpektorátu pre Bratislavský kraj Ľubomír Opálka.

Opálka spresnil, že zariadenie prevádzkuje starší manželský pár, ktorý nehovorí po anglicky a pri komunikácii v tomto jazyku používa internetový prekladač. Majiteľov penziónu podľa jeho slov celý incident mrzí.

Inšpektori však pri kontrole odhalili aj ďalšie nedostatky. „Ubytovacie zariadenie nebolo označené v súlade so zákonom, chýbalo obchodné meno, meno a priezvisko osoby zodpovednej za činnosť prevádzkarne, kategória a trieda ubytovacieho zariadenia. Na ubytovanie nebolo vydané rozhodnutie hygienika, teda súhlas s prevádzkou. Bude začaté správne konanie za účelom uloženia sankcie,“ ozrejmil Opálka. Priblížil, že penziónu hrozí pokuta vo výške maximálne 66 400 eur.

Výkonný riaditeľ Slovenského národného strediska pre ľudské práva Marian Mesároš pripomenul, že to, ako penzión pri rezervácii reagoval, sa nedá prehliadnuť. Jeho kolegovia tam išli na kontrolu s tým, že došlo k diskriminácii. „Úvodný osobný kontakt ukázal, že je vôľa komunikovať a majú záujem dohodnúť sa na satisfakcii. Žiadosť o ňu spíše naše stredisko. Medzitým odkomunikujeme s tureckými študentmi, aký druh satisfakcie je pre nich prijateľný a ten sa budeme snažiť dosiahnuť,“ vysvetlil Mesároš.

Dodal, že určite bude potrebné ospravedlnenie, s ktorým manželský pár z Bratislavy súhlasí. Okrem toho budú so študentmi diskutovať aj o tom, či budú požadovať aj nejakú nemajetkovú ujmu. Bratislavský hotel odmietol ubytovať trojicu študentov z Turecka, ktorí prišli na Slovensko v rámci medzinárodného programu Erasmus+. V mailovej komunikácii cez rezervačný portál to zdôvodnil tým, že „z bezpečnostných dôvodov neubytováva hostí z Turecka a arabských krajín“. Na konanie ubytovacieho zariadenia reagoval aj portál Booking.com, ktorý ho pre diskrimináciu vyradil zo svojej databázy. Turecké veľvyslanectvo prístup penziónu označilo za „zaostalý a rasistický postoj namierený proti ľudským právam a v žiadnom prípade nezlučiteľný s ľudskými hodnotami“.

© Autorské práva vyhradené

176 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Turecko #diskriminácia #penzión