Úrazov v horách je zatiaľ menej ako vlani

Traja turisti z Dánska doplatili na to, že zišli zo značeného turistického chodníka. Dostali sa do strmého terénu, odkiaľ sa nevedeli pohnúť ďalej. Urobili dobre, že ďalej neriskovali a na pomoc si zavolali horských záchranárov. Sedemnásty výjazd záchranárov vo Vrátnej počas tohto leta tak mal šťastný koniec, turisti vyviazli bez zranení.

17.08.2016 20:00
debata (1)
zväčšiť Turistov našli záchranári v strmom teréne,... Foto: HZS MALÁ FATRA
malá fatra, turisti Turistov našli záchranári v strmom teréne, odkiaľ im pomohli dostať sa s pomocou lán.

„Záchranári za pomoci lanovej techniky zaistili turistov, ktorí uviazli v neschodnom teréne, aby im pomohli zísť dole strmým žľabom do bezpečného terénu," opísal Andrej Bárdy z Horskej záchrannej služby Malá Fatra. Zranení neboli, akurát jedna žena pociťovala nevoľnosť z únavy. Bárdy zdôraznil, že turisti urobili dobre, že ďalej neznámym terénom nepokračovali a radšej si zavolali pomoc. „Terén je tam naozaj členitý, nachádzajú sa tam rôzne skalné stienky, strmé žľaby, takže vzhľadom na ich bezpečnosť urobili správny krok," dodal.

Pôvodne mali dánski turisti namierené na Malý Rozsutec, no v sedle Zákres sa rozhodli, že ho obídu a cestu si skrátia. Vybrali sa po síce vyšliapanom chodníku, ktorý však nie je označený ako turistický chodník, a zablúdili v ťažko prístupnom a strmom teréne. So záchranármi komunikovali po anglicky a pomoc si privolali cez tiesňovú linku 112.

Okrem čísla 112 môžu ľudia, ktorí sa v horách ocitnú v núdzi, telefonovať na číslo 18300. „Je to číslo na Horskú záchrannú službu na Slovensku. Volajúci sa priamo dovolá na centrálny dispečing Horskej záchrannej služby a ušetrí tým čas, čo je dôležité najmä pri ťažších zraneniach," pripomenul horský záchranár z Malej Fatry Peter Muráň.

Záchranári v Malej Fatre mali od 1. júna do stredy (17. augusta) 17 výjazdov. Je to menej ako vlani za rovnaké obdobie, hoci návštevnosť je citeľne vyššia. „Smrteľný úraz sme zatiaľ vo Vrátnej doline nemali," doplnil Bárdy.

Podobne ako v Malej Fatre je menej úrazov aj v iných slovenských horách. Pokles zaznamenali aj vo Veľkej Fatre, Vysokých a v Západných Tatrách i Slovenskom raji. Šéf Horskej záchrannej služby Jozef Janiga dodáva, že s výnimkou Nízkych Tatier, kde bolo zatiaľ v porovnaní s vlaňajškom úrazov od začiatku letnej sezóny viac.

Horskí záchranári upozorňujú, že zásady bezpečnej turistiky sa nemenia – treba sa na túru dobre pripraviť, správne obliecť, obuť, naštudovať si trasu a chodníky. Je dobré mať so sebou nabitý mobilný telefón a mapu. „Keď sa zhorší počasie, aby sme vedeli nájsť zostupovú trasu. Na túru treba nastupovať včas ráno. Ešte stále je letné obdobie, kedy hrozia poobede búrky. Treba mať rezervné oblečenie, pretože na horách sa môže rýchlo zmeniť počasie a z teplého letného dňa môže prísť k prudkému ochladeniu," doplnil niektoré zo zásad Muráň.

Záchranné akcie v horách od začiatku týždňa

  • 15. 8.: popoludní boli horskí záchranári požiadaní o pomoc pre 9-ročné české dievča, ktoré spadlo a zranilo si hlavu pri túre v Malej Fatre. Po ošetrení ho vrtuľník transportoval do Univerzitnej nemocnice v Martine.
  • 15. 8.: česká turistka (75) stratila vedomie na chodníku zo Sliezskeho domu do Starého Smokovca. Prvú pomoc pri resuscitácii, kým prišli záchranári, jej poskytla lekárka, ktorá bola v tom čase na túre. V resuscitácii pokračovali záchranári a po tom, čo sa podarilo obnoviť srdcový rytmus, turistku letecky previezli do popradskej nemocnice.
  • 16. 8.: žena (51) z Nemecka spadla počas zjazdu z bicykla v Tichej doline a poranila si tvár, ruky a hrudník. Záchranári ju po neodkladnom ošetrení vo vákuovom matraci pomocou terénneho vozidla previezli na Podbanské, kde ju odovzdali zdravotníkom.
  • 16. 8.: cyklistka poľskej národnosti (60) v Prielome Dunajca spadla na asfaltovú cestu, bola v krátkom bezvedomí a utrpela početné odreniny. Záchranári jej na mieste poskytli prvú pomoc a ošetrenie a následne ju transportovali na štátnu hranicu, kde ju s podozrením na otras mozgu odovzdali poľským záchranárom.
  • 16. 8.: záchranári HZS Malá Fatra hľadali a pomohli trom turistom z Dánska, ktorí uviazli v strmom teréne na neznačenom chodníku pod Malým Rozsutcom.
  • 16. 8.: na turistickom chodníku pri Sivých plesách vo Vysokých Tatrách si poľský turista poranil nohu a nedokázal samostatne pokračovať, po ošetrení záchranármi ho do nemocnice v Poprade previezol vrtuľník.
  • 16. 8.: v Pieninách pomáhali horskí záchranári dvom vyčerpaným a dehydrovaným turistom z Poľska, ktorých následne previezli na slovensko-poľskú hranicu a odovzdali poľským kolegom.

    ZDROJ: Horská záchranná služba

Tiesňová linka Horská záchranná služba 18300

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #hory #horskí záchranári #úrazy