Koalícia si delí dopravu

Bugárov Most-Híd nezíska po vypadnutí Siete z vládnej koalície celý rezort dopravy. Konkrétne štátne podniky, časť z nich totiž už teraz patrí pod SNS, národniari majú podľa informácií Pravdy vplyv na dve spoločnosti, a to Železničnú spoločnosť Slovensko (ZSSK) a Železnice Slovenskej republiky (ŽSR).

23.08.2016 14:00
Béla Bugár, Andrej Danko, Foto: ,
Predsedovia Mostu–Híd Béla Bugár (vľavo) a SNS Andrej Danko.
debata (19)

Nárok na tieto firmy si SNS zrejme po voľbách vydobyla aj preto, aby mala naďalej vplyv na investície firiem po tom, čo mali národniari nominantov v daných spoločnostiach už za prvej Ficovej vlády.

Kým v spomínaných dvoch železničných firmách majú pôsobiť nominanti SNS, s nákladným prepravcom Železničnou spoločnosťou Cargo sú spájaní už od volieb nominanti Mostu. Pod ministerstvo dopravy patria aj Národná diaľničná spoločnosť (NDS) a Slovenská správa ciest, kde mala vplyv Sieť, do rezortu patrí aj Slovenská pošta či letiská v Bratislave a Košiciach.

To, kam siahal politický vplyv Siete, naznačovali aj personálne kroky ministra dopravy Romana Brecelyho (Sieť), ktorý začiatkom apríla krátko po nástupe do funkcie po marcových parlamentných voľbách odvolal šéfa NDS Milana Gajdoša. Dôvodom na odvolanie mala byť zmluva na výstavbu križovatky Blatné vo výške 23,3 milióna eur, ktorú Gajdoš podpísal deň po nástupe nového ministra do funkcie.

Na miesto šéfa diaľničiarov Brecely dosadil svojho straníckeho kolegu Róberta Auxta. O jeho osude teraz rozhodne nový minister. Pôvodné Brecelyho vedenie ministerstva dopravy malo dosah aj na zmeny na nižších pozíciách, ktoré napríklad zabezpečujú komunikáciu s médiami.

V NDS je šesť kresiel v predstavenstve a dozorná rada ako najvyšší kontrolný orgán spoločnosti má šiestich členov. Či sa aj tie prerozdelia, je otvorené. Predsedom Dozornej rady NDS je Igor Choma (Smer). NDS má na starosti aj výstavbu diaľnic, na ktorú ide časť zo 4,037 miliardy eur z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra na roky 2014 – 2020.

Trojkoalícia bude okrem podnikov nanovo deliť okrem postu ministra dopravy aj pozície štyroch štátnych tajomníkov. Tie budú obsahom novej koaličnej dohody, ktorú by mohli lídri Smeru, SNS a Mostu-Híd podpísať ešte tento týždeň.

Kreslo ministra dopravy po odchádzajúcom šéfovi Siete Brecelym má zaujať doterajší štátny tajomník tohto rezortu Árpád Érsek z Mostu-Híd. Vo štvrtok má jeho nomináciu definitívne odsúhlasiť republikové predsedníctvo strany. K výmene Brecelyho zrejme dôjde až na budúci týždeň. Minister je totiž tento týždeň súkromne v zahraničí.

Koaliční partneri musia ešte prediskutovať rozdelenie postov troch štátnych tajomníkov, ktoré zostali po Sieti. Ide o rezort kultúry, kde už nebude pokračovať Igor Adamec, na ministerstve obrany končí Ivan Máčovský a na pôdohospodárstve Jozef Kamenický.

K tomu však ešte treba pripočítať miesto v doprave po Érsekovi. Ako si to trojkoalícia rozdelí, zatiaľ tají. „Rozdelenie miest štátnych tajomníkov je vec ďalších rokovaní a dohôd,“ povedal včera šéf poslaneckého klubu Mostu-Híd Gábor Gál.

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár pred pár dňami uviedol, že po voľbách počas vzniku štvorkoalície došlo ku kompenzácii, keď SNS pustila jedno miesto štátneho tajomníka. Zatiaľ však nie je zrejmé, či zo spomínaných voľných štyroch postov bude chcieť SNS obsadiť dve kreslá tajomníkov na ministerstvách a zvyšné dve zostanú Smeru a Mostu-Híd.

„Je fakt, že sme na koaličných rozhovoroch jedno miesto štátneho tajomníka uvoľnili. Ešte sme sa o tom nerozprávali, uvidíme, ako rozhodne predsedníctvo SNS,“ uviedol včera podpredseda národniarov Anton Hrnko.

Čo sa týka funkcií v parlamente, tie by sa podľa našich informácií nemali meniť. Podpredsedom parlamentu by mal zostať čerstvý člen poslaneckého klubu Mostu-Híd Andrej Hrnčiar. A to aj napriek tomu, že podpredsedom snemovne je šéf strany Bugár.

Netreba zabúdať, že v Sieti ešte zostali dvaja poslanci. S Alenou Bašistovou sa ďalej ráta ako s predsedníčkou výboru pre sociálne veci. Radoslav Procházka by mal odísť na pozíciu sudcu do Luxemburgu, nahradiť by ho mala Zuzana Zimenová.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Most-Híd #ministerstvo dopravy #Sieť #vládna koalícia