Premiér sa má v Moskve prihovoriť za Lajčáka

Stretnutie, ktoré vyvoláva množstvo otázok. Predseda vlády Robert Fico bude vo štvrtok večerať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Podľa informácií Pravdy na ňom otvorí otázku podpory kandidatúry ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka na post generálneho tajomníka OSN.

25.08.2016 07:00
Vladimir Putin, Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico navštívil Moskvu aj vlani začiatkom júna. Vtedy bola hlavnou témou stretnutia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom energetika.
debata

Ďalšou z tém bude plynovod Nord Stream II. Ešte pred pracovnou večerou s Putinom v Moskve premiéra čaká obed v Paríži s francúzskym prezidentom Françoisom Hollandom spolu s ľavicovými lídrami EÚ.

Ide o ojedinelú záležitosť, aby sa slovenský premiér v jeden deň stretol s francúzskou hlavou štátu a o niekoľko hodín neskôr s ruským prezidentom. Protokolistka Mária Holubová hovorí, že treba vychádzať z pozície Slovenska, keď predsedá Rade EÚ. „Tento ťah od premiéra je zaujímavý. Pôjde o náročnú pozíciu obedovať v Paríži a večerať v Moskve s prezidentmi týchto krajín,“ skonštatovala.

Ako ďalej Holubová povedala, z hľadiska protokolu 85 až 90 percent oficiálnych či neoficiálnych rokovaní podľa diplomatického manierizmu sa koná pri pracovnom obede alebo večeri. „Ak by aj došlo k nejakým kolíziám v názoroch, tak občerstvenie, ktoré slúži ako sprievodný prostriedok, trošku otupí hrany. Konverzácia pri dobrom jedle a víne zmierni napätie, ak by vzniklo. Poznali to už starí Gréci,“ dodala protokolistka.

Úrad vlády bol v stredu strohý k obsahu rokovaní v Moskve. Podľa tlačového odboru pôjde o „aktuálne otázky bilaterálnej spolupráce medzi Slovenskou republikou a Ruskou federáciou“. Kremeľ na svojom webe informoval, že Fico a Putin sa budú venovať v prvom rade hospodárskym záležitostiam: „Plánuje sa posúdenie stavu a perspektívy dvojstrannej obchodno-ekonomickej spolupráce a tiež aktuálne medzinárodné témy,“ uviedol Kremeľ.

Pokiaľ ide o kandidatúru Lajčáka, proces výberu budúceho kandidáta by sa mal ukončiť v jeseni. Vtedy 15-členná Bezpečnostná rada odporučí jedného uchádzača Valnému zhromaždeniu OSN. Dôležitý bude postoj hlavne piatich stálych členov Bezpečnostnej rady, teda USA, Ruska, Číny, Francúzska a Veľkej Británie. Zatiaľ sa ani jedna z týchto krajín otvorene k niektorému z desiatich kandidátov neprihlásila.

Analytik Radovan Geist z portálu EurActiv.sk povedal, že bude logické, ak sa premiér za Lajčáka prihovorí. „Tie preteky sa už rozbehli a zatiaľ Lajčák nie je v popredí pelotónu. Aby sa stal generálnym tajomníkom, potrebuje podporu alebo nateraz minimálne taký postoj, že členovia Bezpečnostnej rady povedia, že proti tomu nič nemajú,“ zhodnotil analytik.

Rozhodujúca by mala byť hlavne zhoda USA a Ruska. „Samozrejme, dôležité je, čo si bude myslieť aj Čína, Veľká Británia a Francúzsko. Ale vzhľadom na to, ako dnes vyzerajú vzťahy, tak zhoda medzi Ruskom a USA bude absolútne kľúčová,“ podotkol Geist.

Analytik pripustil, že vo štvrtok sa bude v Moskve hovoriť aj o vzťahoch EÚ s Ruskom. „Samozrejme v kontexte vzťahov s Ukrajinou,“ dodal. Ďalšou témou bude energetická bezpečnosť, kde vzťah Ruska a Slovenska je podľa Geista problematický kvôli plynovodu Nord Stream II. Ten by mal viesť z Ruska po dne Baltického mora na Západ.

„Na jednej strane sa snažíme úniu presviedčať, aby brala do úvahy aj ruský pohľad a na strane druhej sa Rusko snaží čo najviac diverzifikovať možnosti transportu plynu. Ale nie je nejako viditeľné, že by bralo do úvahy slovenský pohľad. Aj keď treba povedať, že Rusku ide hlavne o to, aby čo najefektívnejšie obišlo Ukrajinu,“ poznamenal Geist s tým, že Slovensko nemá možnosti, ako zmeniť rozhodnutie Moskvy.

Naša vláda je proti projektu plynovodu, ktorý má čoraz viac prekážok. V únii s ním nesúhlasí ďalších deväť krajín. Plynovod podporuje Nemecko a Rusko. Nemecko však naznačilo, že projekt nemôže ísť na úkor prepravy plynu cez Ukrajinu, rovnakú podmienku má aj Brusel. Naopak, Rusko tvrdí, že po dobudovaní Nord Streamu II. už od roku 2019 nepočíta s prepravou cez Ukrajinu. Ak sa to stane, Slovensko môže prísť o príjmy v rozsahu asi pol miliardy eur ročne.

Brusel dal Rusku podmienku, že plynovod na dne Baltického mora môže byť postavený len vtedy, ak bude fungovať podľa pravidiel platných v EÚ. To znamená, že Rusi by do potrubí museli pustiť akékoľvek firmy. Tiež je otázne, či nadväzujúce potrubia v Nemecku budú mať dostatočnú kapacitu.

Čo sa týka premiérovej cesty do Paríža, Geist si myslí, že ľavicoví lídri EÚ budú spolu s francúzskym prezidentom hovoriť nielen o príprave bratislavského septembrového summitu, ale aj o iných témach. Spomenul napríklad migráciu. „Je možné, že na stole bude aj otázka, ako má EÚ v budúcnosti formovať svoje vzťahy s Ruskom. Teda, aké sankcie a dokedy majú proti Rusku pokračovať,“ doplnil analytik.

Ficove zahraničné aktivity pokračujú aj v piatok. Vo Varšave sa štyria premiéri visegrádskej štvorky stretnú s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Vladimir Putin