Horúčavy sú preč, treba chystať kabáty

Rekordná vlna septembrových tropických horúčav sa skončila. Čaká nás zamračený a daždivý víkend, po ktorom príde výrazné ochladenie. O týždeň už začnú byť noci dlhšie ako dni, takže s vyššími teplotami sa už nedá počítať.

17.09.2016 07:00
debata (15)

Slnečných a mimoriadne teplých dní bolo v prvej polovici septembra nezvyčajne veľa, ešte aj vo štvrtok zaznamenali tropické hodnoty napríklad v Topoľčanoch či na Záhorí. Tropické teploty sa na našom území vyskytovali bez prerušenia od 7. septembra, vlastne deväť dní po sebe bolo aspoň niekde na Slovensku 30 stupňov Celzia a viac. To je počasie, ktoré zodpovedá letu. Aj ľudia, ktorí nie sú príliš otužilí, sa až doteraz mohli bez problémov kúpať v prírodných kúpaliskách.

„Tropické teploty sa najviac vyskytovali v období od 9. do 13. septembra. V tomto čase nadpolovičná väčšina meteorologických staníc zaznamenala teploty vzduchu nad 30 stupňov. Najvyššiu teplotu zaznamenali v Dudinciach, kde 12. septembra namerali 32,4 stupňa Celzia. Na viacerých meteorologických staniciach to bol rekordný počet tropických dní v septembri,“ zdôraznil Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Teraz sa počasie vráti do stavu, ktorý je pre september normálny. Počas víkendu sa zamračí, objavia sa zrážky a nie je vylúčené, že po doterajších vysokých teplotách prídu ešte aj búrky, hlavne dnes. Pracovná časť budúceho týždňa bude mať typicky jesenné počasie. Maximálna denná teplota aj v tých najteplejších oblastiach sa bude pohybovať na úrovni okolo 20 stupňov.

„Ak sa v noci zmenší oblačnosť, rána budú veľmi čerstvé. Bude sa treba začať obliekať. Doteraz sme boli namaškrtení teplým počasím, tak si budeme musieť ustrážiť, aby sme sa primerane obliekali. Zmena teplotných podmienok býva veľmi zradná. Treba si dať na to pozor, lebo rozdiel bude dosť veľký, viac ako 10 stupňov,“ upozorňuje klimatológ.

V piatok je jesenná rovnodennosť a potom budú dni kratšie ako noci. Slnko je už nižšie nad obzorom a tento uhol bude stále viac v neprospech vyššej teploty vzduchu, slnečné lúče musia prenikať cez hrubšiu vrstvu atmosféry, takže ohrievanie už nebude také nápadné ako v predchádzajúcich týždňoch.

Ako bude

Sobota - Oblačno až zamračené, na väčšine územia dážď, ojedinele búrky. Denná teplota 20 až 24 stupňov.
Nedeľa - Veľká, miestami zmenšená oblačnosť. V noci ojedinele dážď alebo prehánky. Denná teplota 22 až 26 stupňov.
Pondelok - Oblačno až zamračené, ojedinele dážď. Denná teplota 20 až 25 stupňov.
Utorok - Veľká oblačnosť, ojedinele dážď alebo prehánky, na hrebeňoch Tatier sneženie. Denná teplota 17 až 22 stupňov.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #ochladenie #dážď #horúčavy