Slovensko a Česko čaká rok okrúhlych výročí

Minulosť v jednom štáte, blížiaca sa storočnica jeho vzniku a ďalšie okrúhle výročia spoločnej histórie boli predmetom včerajšieho zasadnutia slovenskej a českej vlády v Bratislave.

27.09.2016 13:00
Robert Fico, Bohuslav Sobotka Foto: ,
Premiér Robert Fico so svojím českým kolegom Bohuslavom Sobotkom včera v Bratislave.
debata

„Je to inventúra vzájomných vzťahov a pôžičky vzájomnej dôvery,“ povedal o stretnutí ministrov slovenský premiér Robert Fico, keď pripomenul, že v roku 2018 čakajú oba národy okrem osláv vytvorenia prvej ČSR i ďalšie výročia – uplynie 50 rokov od sovietskej invázie v roku 1968 či 25 rokov od pokojného rozdelenia federácie v roku 1993.

V rámci spomienkových podujatí už pripravujú za slovenskú stranu Slovenské národné múzeum (SNM) a Slovenská národná galéria (SNG), za českú zase Národné múzeum, Moravské zemské múzeum, Sliezske zemské múzeum a Vojenský historický ústav v Prahe sériu výstav.

Zástupcovia kultúrnych inštitúcií podpísali včera v Bratislave memorandum o spolupráci pri príprave akcií k nadchádzajúcim výročiam. „Nepodarilo sa nám, aby sme žili sto rokov v spoločnom štáte, ale verím, že podpísaním tohto memoranda budeme spolupracovať ďalších sto rokov,“ vyhlásil riaditeľ SNM Viktor Jasaň.

Kľúčovou má byť spoločná výstava, ktorá sa v roku 2018 bude konať v slovenskej aj českej metropole. Monumentálny výtvarný projekt s názvom Pripomenutie výročia vzniku Československa sa od apríla do septembra predstaví na Bratislavskom hrade, v októbri poputuje do Národného múzea na pražskom Václavskom námestí.

„Výstavu neberieme ako povinnosť, aby sme si urobili čiarku. Všetci ju berieme ako vlastný projekt, na ktorý sa tešíme. Isto sa všeličo nové a zaujímavé dozvieme,“ uviedla riaditeľka SNG Alexandra Kusá.

Výstav k výročiam bude omnoho viac. SNG napríklad ponúkne expozíciu o osobnosti a diele Dušana Samuela Jurkoviča, ktorý vytvoril významné architektonické diela tak na slovenskom, ako aj na českom území.

Okupáciu vtedajšej ČSSR vojskami Varšavskej zmluvy komplexne pripomenie výstava v Moravskom zemskom múzeu a pražskej Národnej galérii. Pražské Umeleckopriemyselné múzeum sprístupní vzácne dobové fotografie Josefa Koudelku, medzi nimi kolekciu s názvom Invázia, urobenú práve v auguste 1968.

Pripravuje sa aj bohatý sprievodný program. Napríklad Česká filharmónia odohrá sériu koncertov na pražskom Hradčanskom námestí, v newyorskej Carnegie Hall uvedie koncertnú verziu Janáčkovej opery Príhody líšky Bystroušky a v londýnskom Hyde Parku koncert k výročiu založenia ČSR.

Národné divadlo prispeje k oslavám autorským projektom venovaným Tomášovi Garriguovi Masarykovi a Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. Verejnosti bude sprístupnená pražská Prezidentská knižnica TGM so 160-tisíc knižnými zväzkami.

Vojaci popri tradičných pražských oslavách 28. októbra zorganizujú národné púte do zahraničia, na ktorých si uctia pamiatku legionárov na miestach bojov v Rusku, Taliansku, Francúzsku.

„V utorok (dnes) bude v Prahe premiéra filmu Atentát, ktorý dokumentuje odstránenie architekta holokaustu Heydricha jedným Čechom a jedným Slovákom. Aj to je o našich spoločných osudoch,“ prezradil riaditeľ českého Vojenského historického ústavu Aleš Knížek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Slovensko